Vuurwerkangst bij katten

Ook katten kunnen erg last hebben van het vuurwerk met Oud en Nieuw. In plaats van piepen en om aandacht vragen, zal een kat eerder proberen te vluchten uit angst. De ISFM (grote kattenorganisatie) heeft een campagne gestart met tips voor katteneigenaren tijdens Oud en Nieuw. Deze hebben wij hieronder voor u vertaald:

Keeping cats safe – Fireworks

Voor ons is vuurwerk mooi om naar te kijken, maar voor een kat kan het een nieuwe ervaring zijn, is het oorverdovend en onvoorspelbaar en daardoor zeer beangstigend.

Angstige katten kunnen wegrennen en kwijtraken, of over drukke straten rennen en gewond raken. Erg gestreste katten kunnen ook gedragsproblemen ontwikkelen zoals in huis plassen of zichzelf kaal likken.

Hier volgen een paar tips om uw kat te helpen tijdens het vuurwerk:

  1. Zorg ervoor dat uw kat veilig binnen is voor het donker wordt. Lok hem/haar binnen met wat lekkers en verzeker je ervan dat alle deuren, kattenluikjes en ramen (ook de kleine kiepramen) dicht zijn om te zorgen dat de kat niet naar buiten kan rennen (en om het lawaai iets te dimmen).
  2. Als een kat niet gewend is om binnen te zijn of de kattenbak te gebruiken, oefen dan een aantal keer met de kat ‘s nachts binnen houden in de aanloop naar Oud en Nieuw.
  3. Probeer je kat te laten wennen aan de geluiden van vuurwerk, weken voordat het Oud en Nieuw is. Er bestaan speciale CD’s met vuurwerkgeluiden; speel deze in het begin op zeer laag volume af en kijk hoe de kat reageert. Geef hem tegelijk wat lekkers en zet het volume steeds een stukje harder over een periode van enkele weken.
  4. Zorg dat de kat een comfortabele en veilige verstop plek heeft voor als hij/zij bang is. Een doos op zijn kant of een soort iglo zijn perfect. De verstop plek kan op een verhoging worden geplaatst aangezien katten vaak liever op hoge plekken zitten. Als je kat toch liever op de grond verstopt, zorg dan dat er ruimte is onder de bank of het bed.
  5. Probeer je kat niet extra te knuffelen of troosten. Behandel hem zoals altijd, alleen aaien als hij/zij contact zoekt. De kat zal zich het veiligst voelen als hij zich kan verstoppen, dus als je dit tegenhoudt door je kat te knuffelen of vast te houden kan hij/zij juist extra gestrest raken!
  6. Gebruik lekker eten en speeltjes om de kat af te leiden van het geluid.
  7. Zet het licht aan zodat uw kat de felle lichtflitsen minder ziet en muziek op zodat de knallen minder gehoord worden (pas op: op radio en TV wordt vaak ook vuurwerk uitgezonden! Kies liever voor een CD).
  8. Stop een Feliway verdamper in het stopcontact van de kamer waar de kat het meest is (een paar dagen voor het vuurwerk). Dit verspreidt kalmerende geurstoffen voor de kat
  9. Als je zelf vuurwerk af wilt steken, doe dit dan niet vlakbij het huis maar zoek een rustige plek op

Bestaat er medicatie tegen vuurwerkangst bij katten?

Indien uw kat erg angstig is, bestaan er ook kalmerende producten (geen medicatie maar voedingssupplementen) om uw kat minder gestrest te maken. De volgende producten gebruiken wij veel bij katten met stress of angst (om welke reden dan ook):

 Calm diet: een dieet van Royal Canin met voedingssupplementen die het stressniveau van uw kat verlagen (liefst wel 3-4 weken van tevoren starten).

Zylkene: capsules met dezelfde werkzame stof als het Calm dieet, voor als u geen voeding wilt veranderen. Hiermee kunt u twee weken van tevoren beginnen

Tot slot

Mocht u naar aanleiding van deze tekst vragen hebben, kunt u altijd terecht aan de balie of telefonisch via 023-5277666.

(Bron: ISFM, www.icatcare.org)

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal