DE HONDEN

De hond (latijnse naam Canis Lupus familiaris) is een afstammeling van de wolf. Al zo’n 15.000 jaar geleden is de wolf gedomesticeerd (tam gemaakt) en hieruit ontstond de soort “hond”. Honden komen op elk continent voor, meestal in gezelschap van de mens.
Vroeger had de hond met name een gebruiksfunctie (jagen, bewaking), maar tegenwoordig worden honden met name gehouden voor gezelschap.

In de loop der jaren heeft de hond zich als soort in allerlei soorten en maten ontwikkeld en zijn er meer dan 300 verschillende rassen ontstaan. Dit komt doordat er op specifieke raskenmerken is gefokt.
Hierdoor krijgen verschillende rassen een specifiek uiterlijk en karakter. Helaas is een bijkomend nadeel dat er ook erfelijke aandoeningen meegefokt kunnen worden (denk aan heupdysplasie bij de herder, oogproblemen bij de bulldoggen, enz).

Denkt u erover om een hond te nemen? Doe dan van tevoren goed onderzoek naar wat voor u het meest geschikt is. De ene hond heeft meer beweging nodig dan de andere, kan beter alleen zijn of is heel erg leergierig. Kijk bijvoorbeeld ook eens op www.rashondenwijzer.nl; hier staan (bijna) alle bekende erfelijke aandoeningen per ras beschreven.

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal