DE FRET

De fret (sommigen zeggen het fret) behoort tot de familie van de marterachtigen en is verwant aan o.a. de wezel, otter, marter en das.

Er is geen duidelijke informatie over de domesticatie van de fret, maar de eerste keer dat een fret genoemd wordt in de literatuur is in 350 v. Chr. Fretten zijn waarschijnlijk meegenomen naar Europa door de Romeinen of de Noormannen tijdens hun invasies.

De fret werd vroeger vooral ingezet bij de bestrijding van knaagdieren- en konijnenplagen, later gebruikt als pelsdier maar wordt tegenwoordig steeds populairder als huisdier. Fretten kunnen dan ook zeer geschikt zijn als huisdier; ze zijn klein, schoon en erg interactief met mensen en soortgenoten. Het is wel belangrijk dat eigenaren zich goed inlezen in de behoeftes (huisvesting, voeding) van de fret om te kijken of het een goede match betreft. Kijk hiervoor ook op de website van het LICG.

De fret is een kleine, lange carnivoor en weegt tussen de 0.6-2 kg. Ze worden gemiddeld een jaar of 8, maar kunnen wel 11 worden!

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal