Het geven van medicijnen aan uw kat

Een tablet geven aan een kat is voor iedereen een uitdaging, maar met een kalme en zelfverzekerde aanpak is het vaak makkelijker dan eerst gedacht.

Controleer eerst of de tablet gedeeld of verpulverd mag worden, en of de tablet met eten ingegeven mag worden. Bedenk daarna de makkelijkste manier om een tablet te kunnen geven aan uw kat en blijf rustig en zelfverzekerd. Als u in de problemen komt, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Voordat u begint met proberen de tablet in te geven, bereid dan alles alvast voor:

 1. Zorg dat u alles bij de hand heeft.
 2. Zorg dat u voldoende tijd heeft en een duidelijk plan.
 3. Wees voorzichtig met de kat, blijf kalm en voorkom dat u uzelf schade aandoet!
 4. Als mogelijk, zorg dat er een tweede persoon aanwezig is (liefst iemand die de kat al kent) om te helpen met het ingeven van de tablet.

Probeer eerst de tablet met eten te geven. Wees wel zeker dat de tablet met voeding ingegeven mag worden. De meeste tabletten moeten altijd met voeding gegeven worden, sommige moeten liever met voeding gegeven worden, sommige mogen niet met voeding gegeven worden.

Zorg ervoor dat de kat honger heeft!! Neem alle voeding 4-6 uur van te voren weg zodat hij/zij honger heeft. Sommige tabletten zijn speciaal smakelijk gemaakt voor katten, en u kunt deze proberen gewoon te voeren aan de kat. Doe de tablet in uw vingers en niet op de palm van uw hand. Sommige katten zullen niet vrijwillig de tablet zelf opeten omdat de smaak en textuur van de tablet onbekend zijn.

Als de tablet klein is, dan kunt u deze verstoppen in een kleine hoeveelheid van het favoriete voer, zoals natvoer, smeerkaas, zacht vlees, vis of boter. Een andere optie is het gebruiken van Easypill©, een zeer geurrijke en smaakvolle pasta, speciaal gemaakt om tabletten te omhullen om zo makkelijk aan de kat te geven! Zorg ervoor dat de hele tablet bedekt is met een kleine hoeveelheid eten of Easypill. U kunt dit eten aanbieden vanuit een schaaltje of van uw vingers. Als de kat het eten opeet, controleer dan of de tablet echt opgegeten is, en niet achtergelaten of uitgespuugd. Als de tablet is opgegeten, dan kunt u vervolgens de rest van het eten geven.

Dit is Easypill. U kneed een kleine hoeveelheid om het pilletje en biedt dit aan als snoepje.

Sommige katten zijn erg handig om tabletten te vinden in voeding en uit te spugen, of om gewoon om de tablet heen te eten. Als het is toegestaan, dan kunt u de tablet vermalen en door een klein beetje zeer smakelijk eten geven. Dit werkt met name met smakelijke tabletten die door zeer sterk ruikend en smakelijk eten gegeven wordt, zoals bijvoorbeeld vis in olie uit een blikje.

Het geven van tabletten direct in de bek

Als de kat de tablet niet zelf wil opeten, dan zal u de tablet in de bek moeten ingeven met de hand. Voorzichtig handelen en beethouden van de kat is hierbij erg belangrijk. Het zal enorm helpen om 2 mensen hiervoor te hebben, een persoon om de kat beet te houden en een persoon om de tablet in te geven.

Vasthouden van de kat

 1. Zorg ervoor dat de kat op een niet gladde ondergrond staat.
 2. Laat de kat rechtop zitten, voor u met zijn/haar kop van u af.
 3. Houd voorzichtig beide voorpoten met uw handen boven de ellebogen beet , met uw armen zachtjes tegen het zijkanten bovenlijf van de kat aangedrukt. Zo kan de kat niet makkelijk wegrennen, en het zorgt ervoor dat de kat rechtop blijft zitten. Ook heeft u zo controle over de voorpoten en nagels.

Als dit niet lukt, dan kunt u de kat in een handdoek wikkelen. Dit zal met name nuttig zijn bij erg beweeglijke katten en als u in uw eentje de tablet moet geven.
Gebruik hiervoor een zachte middelgrote handdoek.

 1. Leg de handdoek op de grond of een vlak oppervlak en zet de kat bovenop de handdoek, met zijn/gezicht van u af.
 2. Sla de handdoek aan beide kanten over de kat heen om de nek van uw kat, zodat de voorpoten niet uit de opening kunnen komen en de kat goed ingepakt is.
 3. Houd vervolgens de kat voorzichtig maar goed vast in de handdoek.

Het geven van de tablet met de hand

Als de kat goed vastgehouden wordt, kan de tablet gegeven worden. Nogmaals, dit is een stuk makkelijker met 2 mensen: 1 persoon houdt de kat beet en de ander geeft de tablet. Leg alles klaar voor u begint met het vasthouden van uw kat. Probeer vervolgens kalm maar snel de tablet te geven.

 1. Houd de tablet in een hand tussen duim en wijsvinger beet.
 2. Plaats uw andere hand bovenop de kop van de kat. Het is beter om de kat van de zijkant te benaderen en niet van bovenaf, dat is minder bedreigend.
  Het hoofd van de kat moet voorzichtig maar goed vastgehouden worden tussen duim en vingers, waarbij uw duim en vingers langs beide kanten van het hoofd richting de zijkant van mond en kaak gaan.
 3. Til vervolgens het hoofd iets naar achter.
 4. Gebruik de middelvinger van de hand met de tablet om de onderkaak zachtjes naar beneden te duwen om de bek te openen.
 5. Houd het hoofd van de kat vervolgens naar achter en doe de tablet snel zo ver mogelijk achterin de mond. Dit kan door de tablet te laten vallen of door de tablet in de mond met uw vingers te plaatsen (pas op!). Mik op het midden van de tong zo ver mogelijk achterin de keel. Des te verder de tablet achterin de bek komt, des te moeilijker zal het zijn om iets anders te doen dan doorslikken! Het is vrijwel onmogelijk om de tablet in de luchtpijp te krijgen, ook al zou u het proberen! Dus de tablet mag echt ver achterin de keel.
 6. Houd vervolgens enkele momenten (voorzichtig) de mond van uw kat dicht en wacht tot de kat slikt. Zachtjes wrijven van de keel kan helpen. Ook het inspuiten van een klein beetje water in de mond kan zorgen dat de kat de tablet sneller doorslikt. Zodra de kat zijn neus of lippen likt, dus zodra de tong zichtbaar is, dan weet u zeker dat hij/zij het heeft doorgeslikt.

Soms slikt een kat niet bij de eerste poging de tablet. Zolang als u en uw kat rustig blijven, kunt u het nogmaals proberen.

Gebruik dan eventueel een pillenschieter, deze kunt u bij ons verkrijgen.
Een pillenschieter lijkt op een spuit, maar dan zonder naald. Aan het einde van de pillenschieter kunt u de tablet vastklemmen, en de tablet wordt door het induwen van de pillenschieter weggeduwd. Het is wel verstandig om dit een aantal keer te oefenen zonder de kat.
Het voordeel van de pillenschieter is dat u de tablet ver achterin de mond van uw kat kan schieten, zonder met uw vingers in zijn/haar mond te hoeven gaan. Het is het handigst om de pillenschieter met tablet al klaar te hebben liggen voordat u de kat gaat beethouden om de tablet in te geven.

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal