Tips om uw kat te vervoeren.

Een reisje naar de dierenarts, het verhuizen van je kat of het reizen met je kat kan een stressvolle ervaring zijn. Een paar simpele aanpassingen en tips kunnen het hele proces een stuk aangenamer maken voor u en uw kat.

Veiligheid is belangrijk tijdens het vervoeren van uw kat; het reismandje moet goed dicht kunnen om ontsnapping te voorkomen en het mandje moet op een veilige plek staan in de auto, mocht u onverwachts moeten remmen. Neem uw kat nooit los mee in de auto!

Het ideale reismandje is sterk, weegt weinig, kan goed dicht en is makkelijke schoon te maken. Kartonnen dozen zijn niet geschikt omdat deze snel vochtig worden en uw kat hier uit makkelijk kan ontsnappen.

Bij het kiezen van een reismandje is het belangrijk dat:

 • Het mandje geschikt is voor de grootte van uw kat; het moet groot genoeg zijn om hem/haar comfortabel te laten zitten en te laten liggen, maar niet zo groot dat hij/zij kan omvallen.
 • Een mandje met een opening aan de bovenkant is een goede keuze omdat u de kat makkelijk van bovenaf in het mandje kan laten zakken. Mocht u al over een reismand beschikken met een deurtje aan de voorkant, dan is het makkelijk om de reismand op de achterkant te zetten, met het deurtje aan de bovenkant. Dan kunt u de kat makkelijk in het mandje laten zakken. Graag wel het deurtje sluiten voordat u de reismand weer in de normale positie neerzet.
 • Sommige reismandjes hebben de optie om de hele bovenkant los te maken van de onderkant. Deze optie kan tijdens een bezoek aan de dierenarts minder stressvol zijn voor uw kat, omdat hij/zij in de onderkant van het veilige en voor hem/haar bekende mandje kan blijven zitten.
 • Als u een geschikte reismand heeft gevonden is het belangrijk om een handdoek of kranten o.i.d. in de mand te leggen zodat de ondergrond vocht kan absorberen, mocht uw kat onderweg een ongelukje krijgen. Dit zorgt ervoor dat de kat niet in een natte mand hoeft te zitten.

Veel katten zien het reismandje als iets negatiefs. Het wegzetten van het mandje in de garage of kelder, zal dit gevoel alleen maar versterken omdat de mand alleen tevoorschijn komt als uw kat naar de dierenarts moet. Dit kan voorkomen worden door de reismand met het deurtje open in de kamer te zetten. De kat kan de mand dan gebruiken om in te slapen en went er aan dat het mandje ook op andere momenten aanwezig zal zijn. Mocht u een kitten in huis hebben, doe dit dan vooral om het kitten aan de reismand te laten wennen. Zo voorkomt u problemen in de toekomst.
Als u het vervelend vindt om het mandje voor langere tijd in de kamer te hebben staan, kunt u de reismand ook enkele dagen voor de reis tevoorschijn halen. Ook kunt u de reismand insprayen met Feliway, wat ervoor zal zorgen dat uw kat zich meer op zijn/haar gemak zal voelen.


Een aantal tips die het reizen met uw kat wellicht wat makkelijker maken
:

 1. Als u een kattenluik heeft, zorg ervoor dat deze de nacht en ochtend voor vertrek gesloten is. Dit voorkomt dat uw kat buiten aan het wandelen is als u weg wilt.
 2. Als u meerdere katten wilt vervoeren, zorg ervoor dat iedere kat zijn eigen mandje heeft. Hierbij maakt het niet uit hoe goed de katten met elkaar kunnen opschieten, want de stress van het vervoeren kan de onderlinge relatie verstoren.
 3. Spray het reismandje 15 minuten voor vertrek in met Feliway. Dit is een spray met natuurlijk voorkomende geurstoffen (feromonen) bij de kat die afgescheiden worden door klieren in de wangen. Deze spray zorgt daarom voor een gevoel van veiligheid en vertrouwen.
 4. Zoals eerder genoemd is het prettig om een ondergrond in de reismand te hebben die vocht absorbeert. Het is altijd handig om een extra setje mee te nemen naar de praktijk, mocht er een ongelukje gebeuren. Dan kan uw kat weer in een schone mand naar huis.
 5. Een deken of handdoek met de vertrouwde geur van thuis kunt u over het mandje hangen of in het mandje leggen. U kunt de handdoek ook insprayen met Feliway.
 6. Als uw kat in paniek raakt bij het zien van de reismand, probeer hem/haar zo rustig en veilig mogelijk in het mandje te krijgen bij de eerste poging. Mocht dit niet lukken, hou dan het mandje dichtbij en zet deze recht op. Wikkel de kat in een handdoek, eentje die vertrouwd ruikt, en laat hem/haar snel in het mandje zakken met handdoek en doe het deurtje dicht.
 7. Zet de reismand goed vast door middel van de autogordel.
 8. Zet de autoradio zacht en praat af en toe tegen uw kat met een kalme stem om hem/haar gerust te stellen.
 9. Zorg ervoor dat de blowers van de verwarming of airco niet op de kat gericht staan.
 10. Probeer rustig te rijden.
 11. Wanneer u op uw bestemming aankomt, zorg ervoor dat de mand in de juiste positie gedragen wordt en beweeg de mand zo min mogelijk.

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal

Geschikt reismandje: kan van boven open en heeft een ruime opening.

Geschikt reismandje: kan aan voorkant open én deksel kan er af.

Ongeschikt reismandje: kan alleen van voren open, heeft een kleine opening.