HET KONIJN

HET KONIJN

Konijnen behoren tot de familie van de haasachtigen ( Lagomorpha ). Een konijn is dus geen knaagdier. De haasachtigen hebben achter hun bovenste snijtanden nog 2 kleine tandjes staan, de stifttanden. De onderste snijtanden slijten hier tegenaf. Knaagdieren hebben deze extra tandjes niet.

Er zijn ongeveer vijftig verschillende konijnenrassen. Deze onderscheiden zich door vachtkleur, vachtlengte, bouw en formaat. Kleine rassen, zoals de kleurdwerg en de Nederlandse hangoordwerg, wegen ongeveer een tot anderhalve kilo. Een Vlaamse reuskan daarentegen wel acht kilo wegen. De kleinere konijnen zijn vaak wat feller en schrikachtiger dan hun soortgenoten.

Van nature leven konijnen in grote groepen in grasland, duinen of heidegebieden. Ze zetten hun territorium af met keutels, plasjes en door hun kin langs voorwerpen te wrijven. Ze hebben zelfgegraven holen en gangenstelsels met meerdere uitgangen, maar brengen veel tijd boven de grond door met het zoeken naar eten, rennen en spelen. Ze eten vooral in de ochtend en in de avond. Midden op de dag rusten ze. Konijnen vinden het prettig om bij elkaar te liggen en elkaars vacht te verzorgen.

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal