Feliway Classic en Feliway Friends

Wat is Feliway?

Feliway is een product dat ingezet kan worden bij problemen met kattengedrag  en werkt op basis van feromonen. Feromonen zijn geurstoffen die katten normaal gesproken uitscheiden en een kalmerend effect hebben op andere katten (mensen kunnen dit niet ruiken en het is ook niet schadelijk voor mensen).

Enkele problemen waarbij Feliway kan helpen zijn:

  • Sproeien in huis/in huis plassen
  • Aan de meubels krabben
  • Stress
  • Spanning tussen katten

Feliway Classic

Feliway Classic bevat een synthetisch specifiek hormoon voor de kat, namelijk het zogenaamde “kopjesferomoon”.
Wanneer een kat zich prettig en veilig voelt in zijn omgeving, dan wrijft hij met zijn wang langs meubels, jouw benen of de hoeken van de muur en laat hierdoor een gezichtsferomoon achter. Deze gemarkeerde plekken en objecten worden door de kat als geruststellend en vertrouwd ervaren. FELIWAY® is een kopie van dit gezichtsferomoon (of ‘kopjesferomoon’) van de kat. Door de natuurlijke gezichtsferomonen van de kat in je huis te verspreiden, geeft FELIWAY® je kat een vertrouwd en veilig gevoel in zijn omgeving.

Feliway Friends

Feliway Friends is een synthetische kopie van het katachtige geruststellende feromoon (C.A.P., oftewel Cat Appeasing Pheromone) dat moederpoezen produceren tijdens de lactatie. Dit feromoon produceert de moederpoes om een band te creëren tussen haar en de kittens. Katten herkennen dit feromoon gedurende hun hele leven, waardoor het op latere leeftijd ook nog een kalmerend effect zal hebben, ook als katten uit verschillende nestjes komen.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat Feliway Friends spanningen en conflicten tussen katten in huis, zoals vechten, staren, blokkeren, agressie en najagen, vermindert. Hoe je naast de Feliway Friends Verdamper samenhang kan creëren tussen meerdere katten in een huishouden, conflicten kan voorkomen en hoe je katten opnieuw aan elkaar laat wennen, lees je op de website van Feliway, klik daarvoor hier.

Hoe werkt het?

De Feliway Classic en Feliway Friends komen in een verdamper. De verdamper wordt in het stopcontact gestoken in de ruimte waar de katten zich het meest bevinden en verspreidt feromonen door de ruimte. Een flacon werkt ongeveer 4 weken en bestrijkt een oppervlakte van 50-70m2.

Wanneer gebruik ik welke verdamper?

De Feliway Classic verdamper kan worden ingezet bij algemene tekenen van stress bij katten: plassen in huis (zonder medische oorzaak), veel meubels kapot krabben, verstoppen etc. Feliway Friends is specifiek ontwikkeld om in te zetten bij conflictgedrag tussen katten, zoals blazen, staren, grommen.

Veel meer informatie over de verschillende Feliway producten kun je vinden op hun website: http://www.feliway.com/nl/Kattengedrag

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal