Hoe kiest u de juiste kattenbak?

Een kattenbak is absoluut noodzakelijk wanneer uw kat niet de mogelijkheid heeft om naar buiten te gaan. We adviseren zelfs om een kattenbak in huis te hebben wanneer uw kat wel de mogelijkheid heeft om naar buiten te gaan.

Kattenbakken zijn er in verschillende vormen en maten. Er zijn twee basismodellen:

  • Een kattenbak zonder deksel
  • Een kattenbak met deksel, waarvan sommige met een kattenluikje.

Deze twee modellen zijn er natuurlijk in verschillende kleuren, maten en vormen. Er zijn bijvoorbeeld kattenbakken die speciaal ontworpen zijn zodat ze in een hoek passen. Veel eigenaren kiezen voor een kattenbak met deksel omdat dit meer privacy geeft voor de kat. Ook verbergt het natuurlijk de geur en beperkt het het zicht. Veel katten vinden een bak met deksel erg prettig maar er zijn ook katten die de kleine ruimte, met maar een opening, niet prettig vinden. Er zijn katten die het luikje in de kattenbak niet waarderen en hierdoor niet op de bak gaan.

Kattenbakgrind met een verfrissende geur of kattenbaksprays met een lekker luchtje worden afgeraden om te gebruiken. Hoewel dat voor ons lekker kan ruiken, kan de geur voor uw kat overheersend zijn. Dit kan leiden tot plassen naast de bak of het niet meer op de bak willen.

Kattengrind wordt tegenwoordig gemaakt in een grote verscheidenheid aan materialen zoals papier, hout, mais en aarde. Veel van deze materialen zijn biologisch afbreekbaar en hebben goede geur neutraliserende eigenschappen. De ideale kattenbakvulling is fijn zandachtig materiaal omdat dit het beste aansluit bij de instinctieve voorkeuren van de kat.

Tips voor de kattenbak:

  • Uit onderzoek blijkt dat katten een voorkeur hebben voor een laagje kattengrind van gemiddeld 3 cm.
  • De kattenbak moet voldoende ruimte bieden voor uw kat om te bewegen. De ideale lengte van de kattenbak is 1,5 maal de lengte van uw kat. U rekent dan van de neus tot de basis van de staart.
  • De plaats van de kattenbak is erg belangrijk. Het beste plaatst u deze in een rustige hoek, uit de buurt van voer en water.
  • Katten vinden het niet fijn om op een kattenbak te gaan die dicht bij een kattenluik of bij grote ramen staat. Dit heeft te maken met dreiging van buitenaf.
  • Wanneer er meerdere katten in een huishouden zijn, is het belangrijk om meerdere kattenbakken in huis te hebben. De regel om hierbij aan te houden is: het aantal katten +1. Heeft u 2 katten dan is 3 kattenbakken een goed aantal.

U dient de kattenbak met grote regelmaat schoon te maken en te legen. Sommige desinfecterende middelen zijn giftig voor de kat. Denk hierbij aan middelen waardoor het water troebel wordt (bijvoorbeeld Dettol). Gebruik dus alleen heet water en afwasmiddel voor het schoonmaken van de bak.

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal