Gezellig nog een kat erbij, of toch niet…

Wanneer een kat veel alleen thuis is of als 1 van de twee katten komt te overlijden denken de eigenaren vaak dat het leuk is om er een nieuwe kat bij te nemen. Er wordt dan een kat uitgezocht die men leuk vindt en waarvan men denkt dat de eigen kat ook gecharmeerd zal zijn.

Vol verwachting wordt de nieuwkomer op de armen naar binnen gebracht. Wat daarna gebeurt voltrekt zich vaak zo snel dat menig eigenaar alleen nog maar verbijsterd kan toekijken. In het beste geval blazen de katten naar elkaar of vluchten weg. Maar even vaak vliegen ze elkaar krijsend in de haren, waarbij grote plukken vacht en soms ook urine en ontlasting door de kamer vliegen. Dit is zowel voor de beide katten als de eigenaar een zeer stressvolle situatie.

Tot ongeveer tien weken zijn katten van nature aardig voor elkaar, ook als zij elkaar nog niet kennen. Maar na die leeftijd verandert die openheid en vanaf ongeveer twaalf weken zijn katten vaak ronduit wantrouwend tegenover elkaar. Soms gaat het in 1 keer goed maar meestal duurt het weken voordat volwassen katten elkaar accepteren, en vaak is er dan slechts sprake van gewapende vrede.

Daarom hieronder een aantal tips en trucs over het samenvoegen van 2 of meerdere katten. De meeste informatie komt uit een boekje genaamd  “Kattig of poeslief? Opvoedgids voor kittens”, geschreven door kattengedragsdeskundige Liesbeth Puts.

Welke katten kunnen het beste samen?

Geslacht: Het is gebleken dat katten van hetzelfde geslacht het beste samen kunnen zijn. Dus een kater met een kater, en een poes met een poes. Een kater heeft van nature al een heel ander karakter dan een poes, dus dat kan soms niet goed matchen. Katers spelen vaak ruiger en hebben een groter territorium nodig. Als u de keus heeft, neem dan katten van hetzelfde geslacht. Wij hebben zelf tenslotte toch ook de meeste vrienden van hetzelfde geslacht.

Leeftijd: Als er al een oude kat in huis is, wordt er soms gedacht dat een jonge kat erbij leuk is zodat de oudere kat weer wat speelser wordt. Helaas werkt dat vaak niet zo, en zijn jonge kittens voor oude beestjes vaak veel te druk. Ze gaan zich dan alleen maar meer terugtrekken. Over het algemeen geldt dan ook; leeftijdsgenootjes gaan het best samen.

Hoe introduceer je een nieuwe kat?

Katten zijn van nature territoriale dieren, de eigen veilige omgeving is voor hen zeer belangrijk. Een kat zal een ander dier al snel als indringer zien en een nieuwe huisgenoot vraagt dan ook om geduld van de eigenaar. Er is maar één kans op een positieve eerste ontmoeting!

De nieuwe kat moet in zijn/haar eigen tempo wennen aan de nieuwe omgeving. Dat gaat het makkelijkst zonder andere katten erbij. De reeds aanwezige kat heeft waarschijnlijk meer tijd nodig om te wennen dan omgekeerd. Door de nieuwe kat eerst een eigen kamer te geven, kan de andere kat al “op afstand” wennen, want hij kan de nieuweling horen en ruiken.

Stappenplan

  1. Als eerste stap neem je een sok of washand en wrijf daarmee over de nieuwe kat, die zich in een aparte kamer bevindt. Wrijf met name langs de wangen (daar zitten geurklieren). Leg de sok of washand in de ruimte van de al aanwezige kat. Beloon hem als hij in de buurt komt met een brokje of snoepje. Afhankelijk van de kat duurt dit van een halve dag tot een paar dagen.
  2. Laat hierna de nieuwe kat het huis verkennen, terwijl de andere kat in een aparte ruimte wordt gezet. De nieuwe kat kan dan op zijn gemak het huis verkennen. Hierna gaat de nieuwe kat weer terug op de kamer en kan de al aanwezige kat ontdekken dat er iemand langs is geweest. Doe dit net zo vaak totdat de aanwezige kat niet meer gestrest reageert op de aanwezigheid van andere geuren etc.
  3. Dan is het tijd voor de werkelijke ontmoeting! Zodra je de katten samen in een ruimte zet, probeer ze dan allebei af te leiden met wat lekkers of door te spelen. Ze associëren dan allebei de aanwezigheid van de ander als iets prettigs.
  4. Houdt bij de eerste ontmoeting een ruime afstand tussen de katten, ga er bij voorkeur tussen zitten. Als je bang bent dat het misgaat, pak je de nieuwe kat op en zet hem weer apart. Probeer het dan later nog eens. Laat de eerste ontmoeting niet langer dan een paar minuten duren. Hoe langer ze samen zijn, hoe groter de kans dat het misgaat.
  5. Wees niet teleurgesteld als het meer tijd kost dan verwacht, katten laten zich niet dwingen!

Aanvullend kunt u de speciale Feliway verdamper in het stopcontact doen van de kamer waar de ontmoeting gaat plaatsvinden. Feliway Friends verspreidt feromonen die beide katten rustiger maken en op deze manier bijdraagt aan een voorspoedige kennismaking.

Veel gemaakte fouten bij het introduceren van een nieuwe kat

Vroeger was het advies nog weleens om de katten steeds dichter bij elkaar te laten eten. Eten moet echter een rustmoment zijn voor de katten en mag niet gekoppeld worden aan stress. Gebruik gerust een snoepje om de katten af te leiden, maar laat ze apart van elkaar eten op een veilige plek

Wees niet eigenwijs door de katten toch meteen bij elkaar te zetten. Als er eenmaal gevochten wordt, is het heel moeilijk om de relatie weer te herstellen. Dat kost meer tijd, energie en stress dan bij een langzame introductie.

Laat de katten het niet uitvechten als het tot een confrontatie komt. De jongere/kleinere kat zal vrijwel altijd het onderspit delven. Een vechtpartij zorgt er bovendien voor dat je eindigt met minimaal één bange kat.

Conclusie

Een nieuwe kat erbij nemen is niet zo eenvoudig als het soms lijkt. Wees u daarvan bewust en kies ook bewust een kat uit. Neem de tijd voor de kennismaking, dan is de  kans groot dat het goed gaat. Als u een kat uit het asiel neemt, kan er vaak een proeftijd afgesproken worden waarin de kat terug mag als er toch geen match is met de bestaande kat.

We hopen dat u wat heeft gehad aan deze tips en wensen u succes met de beslissing en plezier met de extra kat!

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal