Tandheelkunde

Gebitsproblemen komen veel voor bij zowel de hond als de kat. Heel veel huisdiereigenaren weten echter niet dat hun huisdier een gebitsprobleem heeft. Dit komt omdat zij meestal gewoon blijven eten ondanks hun slechte gebit.

Tandplak vormt zich op de tanden en kiezen bij ruim 75% van de honden en katten ouder dan 3 jaar. Tandplak wordt later omgezet in tandsteen. Bacterien die onder de tandplak zitten, zorgen voor stank, ontsteking en pijn. Het tandvlees, de tanden en de kiezen worden hierbij aangetast.
Wanneer er sprake is van ontstekingen in de mond, zoals ontstekingen van tandvlees (gingivitis), mondslijmvliezen (stomatitis), of wanneer het tandplak of tandsteen de elementen of wortels aantasten, adviseren we het gebit te laten reinigen. Dit gebeurt onder algehele narcose.

Bij zo’n professionele gebitsreiniging zal het hele gebit én de bek onderzocht worden. Hierbij zullen we meestal eerst het tandsteen verwijderen om goed de tand of kies en het tandvlees hieronder te onderzoeken. Vaak is het nodig om ook röntgenfoto’s van het gebit te maken om de gebitselementen en het bot goed te kunnen beoordelen. Hierna kan een goed advies gegeven worden en de juiste behandeling plaatsvinden.

Onze kliniek heeft tandheelkundige apparatuur, waarmee intensieve behandeling van het gebit kan plaatsvinden. Ook beschikken we over een apart dentaal röntgenapparaat, waarmee we de kleinste details van het gebit goed in beeld kunnen brengen.
Na een behandeling onder narcose, begeleiden wij u bij het onderhoud van het gebit van uw huisdier met adviezen, zoals poetsinstructie.

“Ik kom al jaren bij Jacky met mijn konijnen. Ze is zeer kundig op dit gebied, hartelijk dank voor de goede zorgen!”

Emma van Texel (4 konijnen),
Haarlem