Dermatologie
Dermatologie is de leer van de huid. De huid is het grootste orgaan dat dieren hebben en speelt een belangrijke rol bij de afweer van ziektekiemen, isolatie en communicatie. Als er iets mis is met de huid, valt dat vaak redelijk snel op omdat dieren gaan krabben/bijten/likken of omdat er rare plekken op de huid ontstaan.
Deze veranderingen kunnen veroorzaakt worden door een heel scala aan aandoeningen, bijvoorbeeld door parasieten, allergieën, bijtende stoffen, schimmels en bacteriën, maar ook door stofwisselingsziektes.
Als u met uw dier met een huidklacht bij de dierenarts komt, zal er daarom ten eerste een uitgebreid vraaggesprek plaatsvinden en daarna wordt uw dier algemeen onderzocht met specifieke aandacht voor de vacht/huid.
De dierenarts controleert altijd de vacht op vlooien(poep) en kan vervolgens een afkrabsel maken, haren uittrekken of een plakbandmonster nemen om dit te bekijken onder de microscoop. Hierin wordt gekeken naar parasieten (o.a. mijten, luizen), ontstekingscellen, gisten en bacteriën. Als er verdenking is van een schimmelinfectie kan er ook gekeken worden met een speciale schimmellamp (Woodse lamp) en/of een schimmelkweek ingezet worden.
Op basis van bovenstaande gegevens maakt de dierenarts een geschikt behandelplan. Dit kan bestaan uit pipetten in de nek, shampoo, lokale zalf, speciaal dieet en/of antibioticum.
NB. Omdat er vanuit de beroepsgroep voor dierenartsen strengere regels gelden voor het antibioticumgebruik bij dieren, volgen wij de “Richtlijnen voor antibioticumgebruik bij bacteriële huidinfecties”. Dit komt er in het kort om neer dat het bij veel aandoeningen niet nodig is om meteen een antibioticakuur te geven en dat we meer zullen gaan werken met shampoos.
“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”
Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal