Digitale röntgen

Voor het maken van de röntgenfoto’s beschikken wij over een digitaal röntgenapparaat. Een digitaal röntgenapparaat heeft vele voordelen ten opzichte van een “gewoon” röntgenapparaat. De röntgenfoto’s hoeven niet meer ontwikkeld te worden. De röntgenstralen worden opgevangen met fosforplaten. De beelden worden met een scanner afgelezen en in de computer opgeslagen. Deze methode is milieu- en arbeidsvriendelijker, omdat er geen chemicaliën gebruikt worden.

De straling die gebruikt wordt is dezelfde als bij gewone röntgenopnames. Daarentegen is de kwaliteit van de foto’s veel beter en met digitale fotografie is er veel meer mogelijk:

  • De beelden zijn sneller te bekijken.
  • De beelden kunnen zo nodig aangepast worden in contrast en belichting.
  • Details zijn uit te vergroten.
  • Er kunnen metingen verricht worden.
  • Digitale foto’s zijn ook makkelijker te archiveren. Handig voor de kliniek omdat röntgenfoto’s worden opgeslagen in het digitale dossier van uw huisdier en dus altijd direct weer oproepbaar zijn. Bovendien kunnen we de beelden makkelijk digitaal versturen of voor u op een cd zetten, zodat u de beelden thuis kunt nazien.

Met röntgenstraling worden structuren in beeld gebracht met een zekere dichtheid.

Botstructuren hebben een vrij hoge dichtheid en lenen zich uitstekend voor röntgenstraling.

Op de foto links zien we een gebroken teentje van een puppy.

Bij de rode pijl zien we de breuk goed in beeld.

Op de rechterfoto een breuk van het dijbeen van een konijn, de rode pijlen wijzen naar

de botuiteinden die van elkaar gebroken zijn.

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal