VACCINATIE

De jaarlijkse vaccinatie is nodig om uw kat te beschermen tegen allerlei ziektes. Door te vaccineren, verminderen we de kans dat uw kat ziek wordt. Een vaccinatie is helaas nooit helemaal 100% beschermend. Het zorgt er wel voor dat uw kat minder klachten krijgt, als hij/zij eventueel besmet raakt. Voorafgaand aan de vaccinatie, kijkt de dierenarts uw kat altijd helemaal na! Deze jaarlijkse gezondheidscontrole is vooral erg belangrijk want katten zijn een ster in het verborgen houden van ziektes.

Tijdens deze gezondheidscontrole kijken we onder andere naar:

  • De vacht, evt. vlooien of afwijkende vacht en huid
  • Het gebit en keelgebied
  • Navoelen van de buik en buikorganen
  • Luisteren naar hart en longen
  • Lymfeknopen
  • De ogen
  • Het gewicht
  • We bespreken de voeding van uw kat en geven een voedingsadvies.
  • We kunnen uw kat ook ontwormen & ontvlooien als dat thuis lastig gaat.

Ook adviseren wij om “binnenkatten” te vaccineren. Als uw kat geen contact heeft met soortgenoten, is de kans op besmetting kleiner maar als de kat toch besmet word kunnen de gevolgen wel ernstiger zijn. Een kat die namelijk nooit buiten komt en nooit gevaccineerd is, heeft geen weerstand opgebouwd tegen besmettelijke ziekten. Als uw kat dan in contact komt met andere katten (of als u zelf of een bezoeker ziekten via handen, schoeisel of kleding overbrengt op uw katten) is hij/zij extra vatbaar. Een vaccinatie helpt uw kat om een goede weerstand op te bouwen.

Onze standaardvaccinaties zijn tegen niesziekte (herpes en calicivirus), kattenziekte (panleukopenievirus) en rabiës. De niesziekte-vaccinatie wordt elk jaar gegeven. De vaccinatie tegen kattenziekte, elke 3 jaar. Als u uw kat meeneemt naar het buitenland is een rabiësvaccinatie, een Europees paspoort en een chip verplicht. Sommige landen hebben nog aanvullende eisen, deze kunt u vinden op de website www.ligc.nl.

Sommige pensions/kattenhotels vragen ook om een neusdruppel vaccinatie tegen niesziekte (Bordetella bronchiseptica).

Heeft u vragen over de vaccinaties van uw kat? Bel ons gerust met al uw vragen!

Voorkomen is vaak beter dan genezen!

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal