STERILISATIE

Steriliseren van de poes houdt in dat we de eierstokken operatief verwijderen (officieel is dit een castratie). Tijdens de operatie controleren we de baarmoeder ook. Mocht deze afwijkend zijn dan verwijderen we die ook.

Als u niet met uw poes wilt fokken is ons advies om haar op 6 maanden leeftijd te steriliseren. Dat is eerder dan vroeger, maar onderzoeken hebben aangetoond dat poezen op deze leeftijd sneller herstellen dus minder last hebben van de ingreep. Door deze vroege sterilisatie wordt de kans op tumoren van de melkklieren op latere leeftijd aanzienlijk verkleind en deze tumoren zijn bij de kat bijna altijd kwaadaardig.

Redenen om uw poes te steriliseren

  • Gezondheid: Poezen die niet gesteriliseerd worden hebben een grote kans op het ontwikkelen van baarmoederontstekingen en melkkliertumoren. Ook kan een drachtige poes sommige ziektes overbrengen op haar kittens. Daarnaast is dracht en geboorte niet zonder risico.
  • Beheersing van de kattenpopulatie: Er zijn helaas al veel te veel asielkatten! Het is daarom belangrijk om uw poes te laten steriliseren voordat ze gedekt kan worden. Mocht er zich de kans van een dekking voor doen, dan is het snel gebeurd. Dit hangt wel af van het ras, seizoen en ontwikkeling van uw poes.
  • Overlast: Poezen die krols worden zullen een kater gaan “roepen”. Dit gebeurt dan ongeveer elke 3 weken in het voortplantingsseizoen. Niet gecastreerde katers zullen hierdoor weer aangetrokken worden. Dit kan in een dichtbevolkt gebied tot de nodige problemen zorgen: sproeien, vechten en veel gejammer.

Nadelen van de sterilisatie

Het ontstaan van overgewicht. Sterilisatie veroorzaakt een wijziging in de hormonale huishouding. Dit zal van invloed zijn op het eetgedrag en de energiebehoefte van de kat. Het is verstandig om hier rekening mee te houden.

De eerste 2 maanden na de operatie is de meest kritieke periode na de operatie. De kat heeft dan de neiging om meer te gaan eten terwijl de energiebehoefte met 30 % afneemt. Geef u kat daarom na de sterilisatie een minder energierijk voer ( zeker geen kittenvoer meer ) of een speciaal, voor de gesteriliseerde kat aangepaste, voeding zoals Royal Canin Neutered Satiety Balance

“wilt u een kraag of een pakje? werd mij gevraagd toen ik Luna kwam brengen voor sterilisatie. “Doe maar een pakje” Ze heeft 10 dagen de show gestolen in haar cat suit met zebra-print! Zeer practisch en het stond haar beeldig. :-)”

Sterre van der Aa (1 kat),
Haarlem