Vetbult

 

Een vetbult bij de hond

We zien het heel vaak in de praktijk; de vetbult of lipoom. Deze met vet gevulde bult is in principe, afhankelijk van wáár de bult ontstaat, onschuldig en niet gevaarlijk voor de hond. Wanneer de locatie van de bult de hond belemmert is het soms beter om de bult operatief te verwijderen.

Vetbult of tumor

Door de bult aan te prikken met een naald kan de dierenarts zien of het inderdaad om een vetbult gaat. Vetcellen zijn specifiek en goed te determineren. Mocht de bult géén vetcellen bevatten is het aan te raden om verder onderzoek te doen en weefsel op te sturen voor cytologisch onderzoek. Aan de hand van de uitslag van dit onderzoek weten we met welke cellen we te maken hebben en de ernst ervan. Dit geeft inzicht in de verder te nemen stappen en de prognose.

Wat is een vetbult precies?

Een vetbult (lipoom) is een goedaardige tumor van vetcellen (lipocyten) onder de huid. Vetbulten komen vaker voor bij de ouder (wordende) hond. Een vetbult is een zachte bult onder de huid waar de hond verder geen last of pijn van heeft. De grootte van de vetbult kan variëren van 1 cm tot 30 cm in doorsnede!

We onderscheiden 2 soorten vetbulten ; het normale lipoom en het infiltratief lipoom. Het normale lipoom ligt mooi ingekapseld en “los” onder de huid. Het infiltratief lipoom ligt niet “los” maar is geïnfiltreerd in de huidlagen eronder. Het infiltratief lipoom kan dus in onderliggend weefsel problemen veroorzaken.

Vetbult verwijderen of niet?

Of de vetbult bij uw hond verwijderd moet worden hangt van een aantal factoren af;

  • De groeisnelheid en (of) de omvang van de bult
  • De locatie van de vetbult en de mogelijke infiltratie van de vetbult.

Een kleine, langzaam groeiende vetbult, welke “los” ligt van het onderliggende weefsel (niet-infiltratief), op een locatie waar het dier, organen of ledematen er niet door belemmerd worden, hoeft niet verwijderd te worden. Wanneer een vetbult echter vergroeid met onderliggend weefsel of op een locatie zit waar hij wél organen of ledematen kan belemmeren, adviseren wij om deze goedaardige bult(en) te verwijderen.

In geval van een infiltratief lipoom wordt het verwijderen bemoeilijkt doordat het lipoom geïnfiltreerd is in het weefsel eronder of omheen. Een niet volledig verwijderd infiltratief lipoom zal mogelijk terugkeren. Afhankelijk van de locatie van dit type lipoom kan het nodig zijn om met behulp van een CT scan of MRI meer inzicht te krijgen over de omvang.

Een liposarcoom, of kwaadaardige vetbult

Een liposarcoom is een kwaadaardige tumor van vetcellen onder de huid. Een liposarcoom wordt zelden gezien bij de hond of kat en dan voornamelijk bij oudere dieren. Een liposarcoom is een infiltratief lipoom en kan uitzaaien in het lichaam. Om met zekerheid te kunnen zeggen of we te maken hebben met een liposarcoom moet er een biopt genomen worden dat voor verder cytologisch onderzoek opgestuurd wordt. Liposarcomen en gewone lipomen kunnen dus ogenschijnlijk op elkaar lijken!

Wanneer door middel van een weefselbiopt de diagnose liposarcoom is gesteld, moet het liposarcoom met zeer ruime marges worden verwijderd. Dit vergt soms zeer moeilijke chirurgische technieken. Wanneer een liposarcoom niet volledig verwijderd kán worden, kan chemotherapie een nuttige aanvullende therapie zijn. De prognose van een liposarcoom is gereserveerd in verband met de infiltratieve groei van deze tumor. Echter, wanneer de tumor verwijderd kán worden, wordt de prognose aanzienlijk beter.

Heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina of heeft uw hond een bult, wij kunnen (op afspraak) de bult eenvoudig aanprikken voor een eerste diagnose.

 

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal