VACCINEREN

In onze dierenkliniek is het gebruikelijk om puppies te vaccineren op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken. De enting op 6 weken leeftijd is de puppy-vaccinatie, waarin we vaccineren tegen hondenziekte en het parvo-virus. Bij de vaccinatie op 9 weken leeftijd vaccineren we tegen parvo, de ziekte van weil en eventueel kennelhoest.
De vaccinatie op 12 weken leeftijd is de zogenaamde “grote cocktail” en daarbij vaccineren we tegen de volgende ziektes: parvo, weil, hondenziekte en leverziekte (HCC).

Naar het buitenland

Wanneer u van plan bent de hond mee te nemen naar het buitenland, is het verplicht uw huisdier in te laten enten tegen hondsdolheid(rabiës). Deze mag vanaf 12 weken gegeven worden.

Voor meer informatie over de wettelijke verplichtingen per land kunt u kijken op de website www.licg.nl of neem contact met ons op.

Het is raadzaam uw hond jaarlijks te laten vaccineren en controleren door uw dierenarts.
U ontvangt automatisch een oproep van ons wanneer het weer tijd is voor de jaarlijkse vaccinatie en gezondheidscontrole.

Sinds januari 2015 is de wetgeving omtrent reizen naar het buitenland met huisdieren aangescherpt, o.a. om illegale puppyhandel terug te dringen.

Er is een nieuw, fraudebestendig paspoort ontwikkeld dat elke hond, kat of fret moet hebben die naar het buitenland reist en geboren is na 30-12-2014.
Hierin wordt de pagina met het chipnummer en de rabiës-enting geseald en alle informatie wordt met de hand ingevuld door uw dierenarts.
Indien uw dier hiervoor is geboren en al wel een chip heeft, mag u gewoon het oude paspoort gebruiken.

Waar vaccineren we eigenlijk voor?

Parvovirus

Parvo is een zeer besmettelijke ziekte die het afweersysteem aantast van zowel jonge als oudere honden maar wordt het meest gezien bij nog niet gevaccineerde pups. De symptomen zijn heftige, bloederige diarree en braken, extreme sloomheid en soms hoge koorts. De ziekte is zeer ernstig omdat honden snel verzwakken. Omdat parvo een virus is, bestaat er geen direct medicijn maar bestaat de therapie uit intensieve ondersteuning (opname, infuus, medicijnen tegen braken en misselijkheid, enz).

Ziekte van Weil

Een andere naam voor de ziekte van weil is leptospirose. Leptospiren zijn kleine, beweeglijke bacteriën die in het lichaam van de hond kunnen binnendringen via wondjes, slijmvliezen en de huid. In het lichaam worden ze vervolgens uitgescheiden in de urine. Ratten zijn bekende tussengastheren voor leptospirose. Deze ziekteverwekker kan voor grote schade zorgen aan de lever en de nieren. De ziekte van Weil wordt veelal overgedragen in water waar zowel mensen als dieren zwemmen. Ook mensen kunnen besmet raken met Leptospirose via honden, dus een goede bescherming is ook voor uzelf van belang!
Sinds kort is er een nieuw vaccin op de markt voor de ziekte van Weil, de zogenaamde L4 enting. Deze vaccinatie bevat twee extra types leptospiren om tegen te beschermen en deze moet na 3 weken herhaald worden.

Hondenziekte

De hondenziekte wordt veroorzaakt door het CDV (canine distemper virus) dat overal ter wereld voorkomt. Het is een zeer besmettelijke ziekte, die de dood als gevolg kan hebben, vooral voor puppy’s. De symptomen zijn hoesten, neusuitvloeiing en verlammingsverschijnselen.
Het virus lijkt sterk op het mazelen virus bij de mens. Wanneer men dit virus injecteert bij de pup, zal het lichaam antistoffen maken tegen het CDV virus. Op deze manier is de puppy beschermd tegen de hondenziekte.

Leverziekte HCC (hepatitis)

De ziekte HCC is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt het door CAV-1 virus.
Het virus verspreidt zich voornamelijk via de urine en kan de lever zeer ernstig aantasten, voornamelijk bij puppies. Soms kan deze ziekte zorgen voor een acute dood. Dankzij goed vaccineren, wordt deze ziekte zelden nog gezien in Nederland.

Kennelhoest

Kennelhoest is een infectie aan de voorste luchtwegen en kan de volgende symptomen veroorzaken; het schrapen van de keel, hoesten, soms met slijm en bloedbijmenging. De meest voorkomende verwekkers zijn Bordatella Bronchiseptica (Bb) en het Para-influenzavirus.
De naam kennelhoest kan een misleidende indruk geven, omdat kennelhoest ook in het park of op straat voorkomt. Jaarlijks inenten zal helaas een besmetting niet volledig voorkomen, maar deze enting zorgt er wel voor dat de hond een stuk minder ziek is.
De kennelhoest komt veel voor op plekken waar meerdere honden met elkaar in aanraking komen (en veel blaffen) zoals puppyparty’s, pensions en in parken. Ook mensen lopen het risico besmet te raken met de Bordetella Bronchiseptica! De symptomen bij de mens kenmerken zich als een verkoudheid.

Rabiës

Rabiës is de Latijnse naam voor hondsdolheid. Het is een dodelijk virus dat in Nederland gelukkig zelden voorkomt, maar in een aantal Europese landen is het een groot probleem. Nadat de verschijnselen zich hebben geopenbaard, gaan zowel dieren als mensen vrijwel zonder uitzondering dood, binnen 7 dagen. De tijd tussen besmetting en het ontstaan van verschijnselen kan echter maanden in beslag nemen. (incubatietijd)
De klassieke verschijnselen zoals agressie en watervrees komen echter niet altijd voor.
Honden veranderen van karakter, gaan zwerven, vermageren en lopen onzeker. Doordat het virus de hersenen aantast, krijgen ze neurologische problemen.

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal