GEBIT
De hond is een vleeseter en hierop is ook zijn gebit aangepast. Het gebit werd in het wild gebruikt om een prooi mee beet te pakken (met de snij- en hoektanden) en stukken van de prooi af te scheuren of te knippen (de kiezen) om ze te verkleinen tot ze doorgeslikt kunnen worden. Verder dient het gebit bij de hond om mee te kunnen dreigen en mee te kunnen vechten.
Van melkgebit tot volwassen gebit
Puppy’s worden zonder gebit geboren. Na ongeveer 3 weken krijgen ze eerst een “melkgebit”. Deze bestaat uit snijtandjes, hoektandjes en voorkiezen. Net als bij ons mensen wisselt de hond ook van melkgebit naar volwassen gebit. Het wisselen begint op ongeveer 4 maanden leeftijd (afhankelijk van het ras) en vaak op de leeftijd van 6 à 7 maanden is het volwassen gebit compleet. Soms blijft er een melktandje zitten terwijl de volwassentand al door is gekomen; dit is met name bij de hoektanden het geval. Als deze er niet vanzelf uitgaat, moet de tand vaak onder narcose verwijderd worden. Dit is belangrijk omdat een blijvend melktandje een verkeerde stand van de volwassen tand kan veroorzaken.
Gebitsverzorging
Een goed gebit is erg belangrijk voor de hond. Net als mensen kunnen honden ook last krijgen van tandplak en tandsteen. Tandplak kan tandvlees ontstekingen veroorzaken. Zo’n ontsteking veroorzaakt pijn, rood of zelfs bloedend tandsteen en leidt uiteindelijk tot losse gebitselementen. Maar ontstoken tandvlees kan ook leiden tot infecties elders in het lichaam. Dit komt omdat de bacteriën in de mondholte in de bloedbaan terecht komen, welke ontstekingen aan de hartkleppen en/of de nieren kunnen veroorzaken.
Het is daarom belangrijk om uw pup vanaf jonge leeftijd al te laten wennen aan het controleren van het gebit en aan tandenpoetsen. Als u bij uw hond begint met het in de bek kijken en met tandenpoetsen als ze tussen de 8 – 12 weken oud zijn dan zullen ze dit als een normale handeling beschouwen. Op deze leeftijd zitten ze namelijk nog in de 1e socialisatiefase. Deze fase is gekenmerkt door nieuwsgierigheid en ze zullen het poetsen zonder angst tegemoet zien. Hoewel dagelijks poetsen ideaal zou zijn, is 2 tot 3 keer per week poetsen voldoende om het gebit te onderhouden. Gebruik geen mensen tandpasta; naast dat de smaak en het schuimen niet door de hond gewaardeerd wordt zit er in mensentandpasta teveel fluoride.
Het poetsen
U hoeft de mond niet open te trekken, de lip op tillen is voldoende. De binnenkant van de tanden en kiezen hoeft u niet te poetsen, die worden door de tong gepoetst.
Dus u volstaat door de buitenkant van de elementen te verzorgen. Er bestaan hiervoor speciale vingertandenborstels maar een normale tandenborstel kunt u ook gebruiken.
Uiteraard zal de dierenarts tijdens de jaarlijkse vaccinatie het gebit van uw hond controleren. Daarnaast is er elk jaar in februari de “maand van het gebit”, waarin u gratis voor een gebitscontrole en advies kunt langskomen.
Van gezond naar slecht gebit
“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”
Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal