Overgewicht bij hond en kat
Veel huisdieren in Nederland lijden aan overgewicht. Een structureel te hoge inname van calorieën leidt tot zwaarlijvigheid (obesitas). Teveel energie wordt opgeslagen in de vorm van vet. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.
Naar schatting 25 tot 30 % van de huisdieren in ons land zijn te dik. Deze dieren hebben een lichaamsgewicht dat tenminste 20 % boven hun ideale lichaamsgewicht ligt. Lange-termijnonderzoek heeft aangetoond dat bij extreem overgewicht de levensverwachting afneemt.
De lichaamsconditie van uw dier bepalen
Door uw dier regelmatig te wegen, kunt u zien of zijn gewicht toe- of afneemt, maar door gebruik te maken van de BCS ( Body Condition Score ) is nauwkeuriger te meten of het lichaamsgewicht van uw dier in orde is. Aande hand van een aantal criteria wordt voor de kat bijvoorbeeld de lichaamsconditie geschat op een schaal van 1 tot 9, waarbij 1 staat voor “zeer mager” en 9 staat voor “extreem zwaarlijvig”.
Bij een dikke kat zijn de ribben moeilijk te voelen door een dikke vetlaag op de ribben. Het dier heeft geen taille meer en er hangt een vetschort onder de buik van de kat. Van de bovenkant af gezien valt op dat de rug van de kat breder is dan gebruikelijk.
Gezondheidsrisico’s door zwaarlijvigheid
Zwaarlijvigheid verhoogt het risico op het voorkomen van:
- Suikerziekte.
- Problemen met de lagere urinewegen: blaasontsteking of blaasgruis ontwikkeling.
- Overbelasting van de gewrichten en het verergeren gewrichtsslijtage.
- Niet-allergische huidziekten.
- Leververvetting.
- Slechte conditie en uithoudingsvermogen.
- Verminderde werking van het afweersysteem.
- Problemen bij de bevalling.
- Ademhalingsproblemen.
Ontwikkeling van obesitas
Als een dier gedurende langer tijd meer calorieën opneemt dan hij verbruikt, is er sprake van een “positieve energiebalans” ; dit leidt tot gewichtstoename. Het teveel aan energie wordt in het lichaam opgeslagen als energie. Meestal is het lichaam instaat om het lichaamsgewicht redelijk stabiel te houden door de energie-inname af te stemmen op het energieverbruik.
Risiciofactoren voor het ontwikkelen van obesitas zijn:
– Castratie: na de castratie daalt het energieverbuik met 30 % waardoor het dier minder voeding nodig heeft om dezelfde lichaamsconditie te houden. Een gecastreerde poes of kater zal ook minder bewegen, omdat dan de behoefte om een partner te gaan zoeken afneemt. – Teveel tussendoortjes geven. – Energierijke voeding geven. – Het geven van geneesmiddelen die de eetlust verhogen zoals corticosteroïden. |
Behandeling van overgewicht
Uw hond of kat zonder deskundige begeleiding laten afvallen is niet gemakkelijk, zeker niet als het verantwoord hoort te zijn. Welke voeding is bijvoorbeeld geschikt en hoeveel zou de hond of kat daarvan mogen krijgen om af te vallen zonder dat daarbij het dier te veel honger heeft? En dan nog de verleiding om toch nog een extraatje te geven als de hond of kat blijft bedelen. Dit zijn nog maar enkele problemen waar veel baasjes tegenaan lopen. Onze ervaring is dan ook dat de meeste baasjes overgewicht bij hun huisdier wel opmerken, vervolgens zelf een aantal mislukte pogingen hebben gedaan en het tenslotte opgeven. Dat is jammer, want meestal is het echt wel mogelijk om met een juiste begeleiding honden en katten met overgewicht weer terug te brengen op een gezond lichaamsgewicht.
Het zelf aanpakken van overgewicht
De nadelen:
Te veel voeding geven: het dier valt niet af > de eigenaar geeft het op.
Te weinig voeding geven:
– risico op het ontstaan van voedingstekorten
– risicio op leververvetting bij katten
– ongewenste afbraak van spiermassa
– jojo-effect na stoppen met dieet
– continue hongergevoel
Niet consequent blijven
Het is vaak moeilijk om consequent te blijven als er geen duidelijke richtlijnen bestaan of als de hond of kat blijft bedelen om eten.
Dieetprogramma in onze praktijk
Om honden en katten met overgewicht weer op een gezond lichaamsgewicht te brengen verzorgen wij een gratis dieetprogramma. Door het volgen van een dergelijk programma weet u zeker dat uw huisdier daadwerkelijk afvalt en dat dit bovendien op een verantwoorde wijze met een zo min mogelijk hongergevoel gebeurt. Hieronder kunt u lezen hoe dit programma eruit ziet. Het liefst willen wij de dieren die meedoen met dit programma elke maand wegen en zonodig de hoeveelheid dieetvoeding aanpassen.
Een “afval”programma bestaat uit de volgende onderdelen:
-een lichamelijk onderzoek
-het opnemen van het lichaamsgewicht en BCS
-het bepalen van het ideale lichaamsgewicht
-opstellen van een voedingsplan: soort dieet, hoeveelheid voedsel.
-tips voor het geven van tussendoortjes en lichaamsbeweging
-het maken van foto’s om een voor- en na- beeld te krijgen
Tenslotte krijgt u een speciaal vermageringsdieet mee. Een dergelijke voeding is alleen op voorschrift verkrijgbaar.
Een afvaldieet beschikt over een aantal kenmerken die bij normale diervoedingen ontbreken:
– bevat zeer weinig calorieën (weinig vet en veel onverteerbare vezels)
– geen risico op voedingstekorten (aangepast gehalte aan essentiële bestanddelen)
– remt het hongergevoel: veel onverteerbare vezels die de maag vullen maar geen energie leveren
– is met L-carnitine gesupplementeerd (ondersteunt de vetverbranding en vorming spiermassa)
Indien blijkt dat uw hond of kat te weinig of juist te snel afvalt worden de voedingshoeveelheden aangepast. Elk individueel dier heeft namelijk zijn of haar eigen energiemetabolisme waardoor het kan zijn dat de geschikte voedingshoeveelheden afwijken van de theoretisch berekende hoeveelheden.
Heeft u na het lezen van deze tekst en een kritische blik op uw huisdier het idee dat hij/zij zou moeten afvallen? Maak dan een afspraak voor een gratis weegconsultatie bij een van onze assistentes!
“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”
Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal