Mijten

Oormijt

Als dieren erg schudden met het hoofd en aan- in- of -achter de oren krabben dan moet er aan een besmetting met oormijt gedacht worden.

Zie ook vachtmijt en demodex

Diagnose oormijt
Met een oorkijker of otoscoop is de oormijt goed in beeld te brengen. Deze kijker vergroot het beeld en door de warmte van de lamp worden de mijten geactiveerd. Je kunt ze echt zien lopen.
Onder de microscoop zijn de mijten nog beter te zien.

Besmettelijk
Denk eraan dat oormijt erg besmettelijk kan zijn. De andere jongen uit het nest of de moeder en andere dieren in het huis waar ze leven kunnen besmet raken. Voor deze besmetting is wel onderling contact van de dieren nodig.

Therapie
Met speciale middelen zijn deze mijten af te doden. Met het middel stronghold hebben wij goede ervaring. U kunt deze pipetten gemakkelijk in de nek opbrengen en na 3-4 weken wordt de behandeling herhaald en zijn alle mijten gedood. Om de oorontsteking te behandelen adviseren we om daarbij een oorzalf in de oren aan te brengen.

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal