Dementie
Vrije radicalen veroorzaken schade aan de hersenen
Het zenuwweefsel in de hersenen van oudere honden is bijzonder gevoelig voor vrije radicalen. Bij oudere honden slaat amyloid neer in de bloedvaten. Door deze amyloid afzetting in de bloedvaten worden de bloedvaten smaller en er ontstaat zuurstoftekort in de achterliggende gedeeltes van de hersenen. Het lichaam reageert hierop door de bloedvaten open te zetten waardoor er zuurstofrijker bloed in de bloedvaten stroomt. Dit heeft echter een averechts effect, het zuurstofrijke bloed veroorzaakt de vorming van vrije radicalen.
De schade, die door vrije radicalen aan de hersenen wordt toegebracht, veroorzaakt vaak leeftijdsgebonden gedragsveranderingen bij oudere honden. Dit wordt ook wel dementie genoemd.
Zie onderaan deze bladzijde wat deze ouderdoms- of dementieverschijnselen zijn.
Dementieonderzoek
We hebben eind 2004 in samenwerking met de vakgroep pathologie van de faculteit diergeneeskunde het gedrag en het bloed onderzocht van oudere honden. Ze werden onderzocht op ouderdomsverschijnselen en andere ziektes.
Dementieverschijnselen door nier of leverproblemen
Een opvallend groot percentage van de honden van dit onderzoek had een een nier- of leverprobleem. Terwijl zij verder geen andere klachten hadden die dit soort problemen deed vermoeden.
Het is van groot belang om bij honden met ouderdoms- of dementieverschijnselen eerst uit te sluiten of er niet sprake is van een lever- of nierprobleem. De verschijnselen zijn namelijk bij dit soort problemen identiek aan dementerend honden.
Deze honden hebben geen baat bij B/D voer van Hill’s en werden behandeld met nierdieet of leverdieet (K/D voer van Hill’s) en medicijnen. Een hond was echt dement en werd op b/d voer gezet. Deze hond knapte zienderogen op door het voer.
B/D voer van Hill’s
Hill’s heeft ons in diezelfde periode aangeboden om een aantal patienten te zoeken en deze B/D voer te geven. Prescription Diet Canine B/D is speciaal samengesteld met een exclusieve mix van anti-oxidanten en vetzuren uit groenten om de symptomen van hersenveroudering tegen te gaan en de hersenfunctie te verbeteren. De anti-oxidanten vangen de vrije radicalen in het bloed weg zodat ze geen beschadiging van de hersenen kunnen veroorzaken.
Dementie behandelen met medicijnen
Behandeling met medicijnen bij een hond met dementie. We adviseren dan: Vitofyllin tabletten met als werkzame stof Propentofylline. Dit middel wordt gebruikt ter verbetering van de perifere en cerebrale bloedsomloop. Het vermindert sufheid, lethargie en algemene gedragsstoornissen bij honden
Wij zijn als dierenarts van mening dat B/D voer van hill´s werkt bij honden met echte dementie.
Mocht u vragen hebben over hersenveroudering
bij honden neem dan contact met ons op!
De tekenen van hersenverouderings- of dementieverschijnselen bij honden:
De hond vertoont desorientatie verschijnselen:
- weet de weg naar huis niet goed meer te vinden / wil bij de buren naar binnen
- lijkt in een onbekende omgeving verloren te zijn en later ook in een bekende omgeving
- herkent kennissen en later de eigenaar niet meer
- is minder alert en vertoont doelloos gedrag (rondjes lopen, ijsberen)
- staart in de ruimte of naar de muur
De hond heeft geen ruimtelijk inzicht meer:
- wil door kleine openingen gaan
- zit regelmatig klem tussen objecten en blijft dan zo staan
De hond heeft minder interactie:
- begroet familieleden niet meer
- reageert niet meer op aanhalen
- vraagt niet meer om aandacht
- speelt minder vaak met familieleden of andere honden
- reageert niet meer op mondelinge opdrachten
De hond heeft een verstoord slaappatroon:
- slaapt meer overdag en/of minder ’s nachts
- slaapt zowel overdag als ’s nachts
- doolt ’s nachts door het huis
- begint zomaar ’s nachts te blaffen
De hond is niet meer zindelijk:
- vraagt niet meer om uitgelaten te worden
- heeft regelmatig “ongelukjes” in huis: doet zijn behoefte in huis, omdat hij vergeten is dat hij buiten moet plassen of poepen
“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”
Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal