Chocoladevergiftiging
Niet alleen mensen zijn dol op chocolade, sommige honden en katten ook. Chocolade kan echter giftig zijn voor uw dier! Dus vooral in decembermaand met Sinterklaas en Kerst in het vooruitzicht, is het belangrijk om extra goed op te letten.
WAAROM IS HET GIFTIG?
Chocolade bevat naast cacao verschillende stoffen, zoals caffeïne, theobromine en anandamine. Caffeine en theobromine behoren tot de plantaardige alkaloïden. Deze stoffen zitten onder andere in cacaobonen en cacaoboonschillen. Planten bevatten deze stoffen om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat ze niet opgegeten worden door planteneters en insecten. Deze plantaardige alkaloïden zorgen voor een activatie van het centraal zenuwstelsel en de hartspier. Ze geven een ontspanning van gladde spieren, die zich onder andere in het maagdarmkanaal en de blaas bevinden.
Theobromine kan schadelijk zijn voor honden. Honden kunnen dit stofje namelijk niet afbreken en kan daardoor wel 20 uur in het bloed blijven. De hoogste concentratie in het bloed ziet men ongeveer 10 uur nadat de hond de chocolade gegeten heeft.
Verschillende types chocolade bevatten verschillende hoeveelheden theobromine. Pure chocolade bevat bijvoorbeeld een veel hogere concentratie aan theobromine dan melkchocolade. Hieronder vindt u een tabel waarin staat aangegeven in welke hoeveelheid chocolade giftig kan zijn voor uw hond:
WAT ZIJN DE SYMPTOMEN?
De eerste symptomen van vergiftiging kunnen 1-4 uur na het opeten van de chocolade beginnen. Deze eerste symptomen zijn:
– onrust
– overgeven
– diarree
– urineverlies
– verhoogde hartslag
– koorts
Als de toestand van de hond verslechtert, kunnen erna ook de volgende symptomen waargenomen worden:
– beven en rillen
– epilepsie-achtige aanvallen
– coma
– spierstijfheid
– hartritmestoornissen
– ademstilstand
Sommige honden kunnen dus een beetje last krijgen van diarree en wat overgeven. Andere honden kunnen ernstigere klachten krijgen en zelfs eraan overlijden.
Als uw hond chocolade heeft gegeten, is het dus van belang te achterhalen hoeveel en welke soort chocolade hij gegeten heeft. Bij twijfel of wanneer u vermoedt dat uw hond een grote hoeveelheid heeft opgegeten, neem dan meteen contact op met de dierenarts.
Zorg er ten eerste voor dat alle overige chocolade goed opgeborgen is. Bel daarna direct een dierenarts. Als u de verpakking nog hebt, is het fijn om te weten wat voor chocolade het is geweest (puur of melk) en hoeveel de hond heeft gegeten.
Wanneer het minder dan 2 uur geleden is en de hond geen andere symptomen heeft, is het mogelijk de hond te laten braken. Ook wordt er vaak actieve kool (Norrit) aan de hond gegeven. Als het langer geleden is worden de symptomen van de hond meestal behandeld met een infuus.
Zoals altijd geldt: voorkomen is beter dan genezen. Berg uw chocolade goed op en zorg dat uw dier er niet bij kan!!
Wilt u uw hond toch graag laten meegenieten tijdens de feestdagen, dan is er ook speciale honden chocolade te koop. Deze ‘chocolade’ bevat geen theobromine of andere giftige stoffen, maar bevat bijvoorbeeld wat pindakaas om het smakelijk te maken. Lees hierbij uiteraard wel goed de verpakking voor u het aan uw hond geeft, dat het niet om echte chocola gaat!
“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”
Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal