Cherry-Eye

Wat is een Cherry-Eye?

De naam “cherry-eye” klinkt anders dan “hyperplasie van de glandula membrana nictitans”. Toch bedoelen we met beide benamingen hetzelfde. In beide gevallen bedoelen we dat in de binnenzijde van de ooghoek een roze uitpuilende bult zichtbaar wordt. De aandoening is zeker niet levensbedreigend, maar kan behoorlijk wat irritatie veroorzaken. De afvoer van het traanvocht wordt belemmerd en als gevolg hiervan zal de plooi van de neus gaan ontsteken, omdat het traanvocht over het ooglid druppelt en een “traanstreep” is het gevolg. Daarnaast kan door irritatie, o.a. door schuren en wrijven aan het oog, een forse ontsteking van het oog ontstaan. De cherry-eye hoeft niet constant aanwezig te zijn en kan dus maar af en toe zichtbaar zijn.

Hoe ontstaat een Cherry-Eye?

 

Meestal zal in het eerste levensjaar deze aandoening optreden. De oorzaak is niet geheel duidelijk.

  • Er is mogelijk sprake van een te slappe bevestiging van het derde ooglid (membrana nictitans), waardoor het derde ooglid vrij snel om kan slaan. Hierdoor wordt de traanklier (glandula membrana nictitans) die aan de binnenzijde van het derde ooglid aanwezig is zichtbaar (de Cherry-Eye).
  • Een mogelijk andere oorzaak is dat er eerst een ontsteking in het oog aanwezig is, die een vergroting van de klier geeft, waarna het derde ooglid de druk niet meer kan weerstaan en omslaat.
  • Een (te) lage traanproductie. (N.B. hoewel er slechts één oog een cherry eye ontstaan is is meestal in beide ogen onvoldoende traanproductie en dient het “gezonde” oog mee behandeld te worden om een cherry eye te voorkomen).
  • Erfelijkheid speelt een rol.

 

De behandeling van een “cherry-eye”

 

De behandeling van deze aandoening kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Vaak wordt eerst getracht om met behulp van zalven en masseren het omgeslagen derde ooglid op zijn plaats te krijgen. Meestal lukt dit echter niet en is het noodzakelijk om operatief in te grijpen.

 

 

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal