Voeding voor het konijn

 

Voeding Konijn.

  • Onbeperkt hooi van goede kwaliteit.

Konijnen hebben een grote blinde darm waarin ze veel voedsel kunnen opslaan. Hierdoor kan een konijn veel ruwvoer verwerken (= bijvoorbeeld hooi en gras). Konijnen mogen onbeperkt hooi eten.
Eet het konijn veel biks dan zal het te weinig hooi eten en daardoor kan het snel last krijgen van zijn darmen.. De darm kan stil gaan liggen en er ontstaat een paralytische ileus. Ruwvoer bevat vezels en deze zijn van belang voor een goede darmwerking.

  • Geef bikskorrels /krachtvoer in plaats van gemengde granen.

Geef liever geen gemengde granen omdat het konijn dan selectief gaat eten. Het eet alleen de lekkere dingen op en niet de biks die het nodig heeft en krijgt daardoor niet alle voedingsstoffen binnen. Vooral calcium is hierbij van belang. Een tekort aan calcium geeft tand en kiesproblemen. Het bot wordt zachter en de gebitselementen raken los te zitten.

Geef niet teveel biks: maximaal 20 gram per kilo konijn per dag, anders eten konijnen te weinig hooi.

Wij adviseren om de brokjes van Supreme Science Selective te voeren. 

Gevolgen van het teveel voeren van biks:

1.Myiasis of Madenziekte: Geef konijnen niet teveel te biks, anders worden de blindedarmkeutels niet opgegeten. Deze worden ‘s nachts geproduceerd en direct opgegeten, zodatze normaal gesproken niet gezien worden.De blindedarmkeutels bevatten ook essentiele vitamine K.Krijgt een konijn te veel krachtvoer/biks dan eet het konijn deze keutels niet meer op. De zachte keutels blijven aan de achterhand en rond de anus kleven. Veel mensen denken bij het zien van deze ontlasting rond de staart dat het konijn diarree heeft, maar de ware oorzaak is het teveel geven van biks.Het gevolg van het blijven kleven van ontlasting rond de anus kan zijn dat hierdoor groene vliegen worden aangetrokken die eitjes gaan leggen , waardoor er maden kunnen ontstaan. De maden kruipen door de huid en richten enorme schade aan.
2.Ontstaan van Blaaszand: door teveel voeren van biks kan er meer calciumoxolaat gevormd worden doordat ze teveel calcium binnen krijgen.Dit calcium wordt via de nieren met de urine uitgescheiden en slaat neer in combinatie met oxalaten in de blaas. Deze neerslag lijkt op zand en wordt dan ook blaaszand genoemd.Het zand in de blaas veroorzaakt een blaasontsteking. Het konijn krijgt een verhoogde drang om te plassen, deze urine plakt aan de huid en geeft een huidontsteking. Deze huidontsteking noemen we urinebrand.Blijft het blaaszand langer in de blaas aanwezig,kunnen er uiteindelijk ook blaasstenen gevormd worden.

  • 3 soorten groenvoer per dag. Let op dat u niet teveel groenvoer in 1 keer aanbiedt en laat het konijn aan iedere groente wennen (geef maximaal 50-100 gram per kg lichaamsgewicht aan per dag). Ook zijn sommige soorten niet goed voor het konijn. Hieronder staat een lijst met geschikte groenten en een lijst met groente die niet geschikt zijn.
Goede groentes Slechte groentes
broccoli
basilicum
boerenkool
waterkers
paksoi
wortel+loof
andijvie
witlof
peterselie (niet teveel)
paardebloemen
selderij (niet te veel)
zuring (zeer beperkt)
mosterdblaadjes
weegbree
romeinse sla
wilde archillea
spinazie (beperkt)
bieslook
prei
ui
knoflook
rabarber
kool
aardappel(schillen)
  • Een konijn mag geplukt gras hebben maar geef niet teveel als het konijn het nog niet gewend is.

Let op: Pluk geen gras op plaatsen waar wilde konijnen komen omdat dit gras besmet kan zijn met VHS!!!
Geef geen gemaaid gras, dit gaat namelijk erg snel achteruit in kwaliteit.

  • Fruit mag het konijn eten echter niet teveel omdat de suikers het konijn dik maken. Teveel fruit kan ook diarree geven.
  • Een korstje brood mag natuurlijk ook, maar hier geldt ook weer met mate.
  • Voldoende vers drinkwater.
  • Geef liever geen snoepjes of knabbelstaafjes die in de dierenwinkel verkocht worden. Ze maken het konijn vaak dik. Geef ze liever wat groente of fruit om ze te verwennen.

Lik- en knaagstenen kunnen blaasproblemen en blaasstenen geven, geef deze daarom niet.

“De konijnen nemen echt hun plek in binnen het gezin. Wij willen dan ook voor hen de beste zorg. Bedankt Kirsten en Jacquelien!”

Fam. Brugman (2 konijnen),
Zwanenburg