STERILISATIE

Er wordt gesproken van castratie/sterilisatie van het konijn wanneer de baarmoeder en de eierstokken verwijderd worden. Het is verstandig om vrouwelijke konijnen te laten steriliseren, het liefst vanaf een leeftijd van half jaar. Hiermee wordt voorkomen dat uw konijn op latere leeftijd een baarmoedertumor of een ander baarmoederprobleem krijgt.

Konijnen zijn vruchtbaar vanaf 3-5 maanden leeftijd. Een vrouwtje kan gedekt worden zodra ze vrichtbaar is. Het is aan te raden vanaf deze leeftijd de mannetjes en vrouwtjes gescheiden te houden. De dracht duurt bij een vrouwtjeskonijn 29 tot 33 dagen.

 

REDENEN OM EEN KONIJN TE LATEN STERILISEREN OP RIJ

  • het voorkomen van ongewenste dracht.
  • Het voorkomen van hormonale problemen door bijvoorbeeld cysteuze ovaria.
  • het voorkomen van baarmoederontstekingen.
  • het voorkomen van baarmoedertumoren.
  • het tegengaan van agressie of dominantie bij vrouwelijke konijnen. Hierbij zijn de dames
    agressief naar mensen of andere dieren of kunnen gaan rijden op andere konijnen.

HET VOORKOMEN VAN BAARMOEDERTUMOREN

Uit de literatuur komt naar voren dat een adenocarcinoom = baarmoedertumor vaak voorkomt:
Queesenberry (Amerika): in bepaalde rassen komen bij 50-80% van de vrouwelijke konijnen van 4 jaar en ouder uteruscarcinomen voor
Harcourt Brown (Engeland): bij 60% van de vrouwelijke konijne boven de 2 jaar komt een uteruscarcinoom voor.

De baarmoedertumor van een konijn is vaak een adenocarcinoom. De tumor kan uitzaaien door de rest van het lichaam. Als een konijn moeite heeft met ademhalen en er is een verdenking van een baarmoederprobleem, dan moet er een rontgenfoto gemaakt worden van de borstholte om te zien of er tumor uitzaaiingen in de longen zijn te zien. In dat geval is het niet verstandig om het konijn te laten opereren.

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal