Myxomatose

 

Vanaf begin januari 2012 is er een nieuw konijnen vaccin (Nobivac Myxo-RHD) op de markt die een jaar lang bescherming geeft tegen myxomatose en RHD. RHD is Rabbit Hemorhagic Disease en dit wordt ook wel VHS = Viral Hemorhagic Syndrome genoemd.

Lees meer over V.H.S.

Wat is myxomatose precies en hoe uit het zich
Op deze pagina zullen we een beschrijving geven wat myxomatose voor een soort ziekte is, hoe het overgedragen wordt en wat u kan doen om te voorkomen dat uw konijn de ziekte krijgt.

Myxomatose begint heel subtiel, het konijn is wat hangerig en de oogleden zijn verdikt. De anus kan ook opgezet zijn. De verschijnselen lijken een beetje op konijnensyfillus.

Myxomatose is een virus
Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus (Myxomavirus, een virus behorend tot de pokkenvirussen). Myxomatose wordt met name verspreid door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk. Voorkom dus dat wilde konijnen in de tuin bij uw konijnen kunnen komen !

Muggen bestrijden
Muggen zijn de voornaamste besmettingsbron voor konijnen. Ze brengen de ziekte van een besmet konijn naar andere konijnen over.
Zorg dat de muggen niet meer bij je konijnen kunnen komen. Plaats horren in de openingen en anders een klamboe over het (nacht)hok. Alleen vrouwtjes muggen steken omdat ze bloed nodig hebben om eieren te laten ontwikkelen. Ze leggen deze eieren op stilstaand water. Je kunt zorgen dat de muggen geen eitjes leggen: gooi emmers met water, potten met water om en dek regentonnen en dergelijke af. Denk ook aan een verstopte dakgoot waar water in kan staan (Internet wijsheid ik verzin dit niet zelf).

 

Hoe kun je de ziekte voorkomen? Vaccineer je konijnen!

 • Vaccineer uw konijn preventief tegen deze ziekte.
 • Voorkomen door te vaccineren is beter dan genezen!
 • Vaccineer uw konijn in het voorjaar om zo een optimale bescherming te bieden!
  Als uw konijn dit jaar nog niet gevaccineerd is, laat het dan zo snel mogelijk vaccineren.
 • Probeer insecten te weren uit de hokken door het gebruik van horren of fijnmazig gaas.
 • Hang eventueel ’s avonds en ’s nachts een klamboe over de hokken buiten.
 • Zorg ook dat wilde konijnen geen contact met uw konijnen in de tuin hebben. Uw konijnen kunnen door deze wilde konijnen besmet worden met myxomatose.
 • Bestrijd vlooienbesmettingen met behulp van stronghold ®. Voorkom contact met egels en konijnen uit het wild deze kunnen de vlooien overbrengen.
 • Zorg voor een goede hygiëne. Zeker als u meerdere konijnen in verschillende hokken heeft.
 • Zorg bij verdenking van een myxomatosebesmetting dat konijnen geen onderling contact hebben. Let er ook op dat materialen zoals voerbakken en dergelijke goed gescheiden blijven. Geef ieder konijn of konijnenpaar zijn eigen voerbak en waterbakje.

.

Symptomen
De tijd tussen besmetting en de eerste symptomen (= incubatietijd) is enkele dagen tot 2 weken. De ziekte kenmerkt zich door zwelling van de oogleden, mond en anus. Ook verdikkingen in de huid kunnen optreden. Vaak zijn de oren verdikt en voelen warm aan.
De verschijnselen lijken te verschuiven van knobbels (myxomen) op de oogleden tot meer het beeld van verdikte oogleden en oren.

Ze zijn echt ziek !
De konijnen zijn er echt ziek van. Ze voelen warm aan, zijn suf en bewegen weinig.

Blind en daardoor een gemakkelijke prooi
Doordat de oogleden erg gezwollen raken kan het konijn niet meer zien en wordt als het ware blind. Wilde konijnen vormen zo een gemakkelijke prooi voor roofdieren.

Pussende ogen, snot, benauwdheid, longontsteking
De ogen die verdikt zijn kunnen en pusachtige uitvloeiing krijgen. Er is ook vaak snot en door de verdikking van het neusslijmvlies ontstaat een hoorbare ademhaling en benauwdheid.
Er kan een longontsteking ontstaan waaraan het konijn zal overlijden als het niet behandeld wordt. Myxomatose is net als VHS (het Viraal Haemoragisch Syndroom) een dodelijke aandoening: na besmetting zal het dier meestal sterven. In het wild zal maar 5-10% van de besmette konijnen deze ziekte zonder behandeling overleven. Bij konijnen die goed behandeld worden ligt dit percentage gelukkig hoger.

Myxomen ….
Een andere vorm van Myxomatose is de klassieke vorm. Dit is vaak een mildere vorm van deze ziekte.
Er ontstaan knobbels in de huid de myxomen. Voornamelijk op de oren, rond de mond en op de rug.

Therapie ….

We hebben vele konijnen door deze vreselijke ziekte weten heen te halen. Echter met een behandeling beginnen is geen garantie dat het konijn zal genezen! Er is een kans dat het konijn kan genezen, maar het zal ook te maken hebben met de infectiedruk van het myxomatosevirus en de weerstand van het konijn.

Indien de ziekte optreed is het belangrijk om het konijn zo goed mogelijk te verzorgen.

 • Haal de zieke konijnen weg van de gezonde konijnen. Voorkom onderling contact tussen gezonde en zieke konijnen.
  Als het zieke konijn niet zonder zijn/haar partner kan, zorg er dan voor dat deze gevaccineerd is of zo snel mogelijk wordt.
 • Zorg voor een goede warme huisvesting. Haal het zieke buitenkonijn naar binnen.
 • Zorg dat er geen her- of nog een extra besmetting door muggen kan plaats vinden!
 • Zorg dat het konijn blijft eten en ga het eventueel dwangvoeren.
 • Als er een stille darm ontstaat geef hier medicijnen voor.
 • Bestrijd de bijkomende bacteriële infecties oogontsteking en (longontsteking) met antibioticum.
 • Omdat de oogleden ontstoken waren is het advies om een oogzalf met een antibioticum te geven.
 • Geef het konijn een pijnstiller een zogenaamde NSAID.
 • Bij veel slijmvorming geef dan een slijmoplossend middel.
 • Tijdsbestek: het kan 4 tot 6 weken duren voordat het konijn volledig genezen is en het zal door een diep dal gaan.

 

Voorkomen door vaccinatie ….

Voorkomen is beter dan genezen! .
Omdat myxomatose geen pretje is om te krijgen en je konijn er dood aan kan gaan is het belangrijk om de ziekte te voorkomen door middel van een vaccinatie.

______________________________________________________________________________

Wat voor een vaccin gebruikten we voor 2012?
De afgelopen jaren vaccineerden we tegen VHS/RHD met Cunical ® en tegen myxomatose met Lyomyxovax ®. We zijn als konijnen dierenartsen gelukkig dat we over kunnen gaan op dit nieuwe vaccin en we kunnen dit onderbouwen met een paar redenen.

Lyomyxovax ® geeft helaas maar kort bescherming
Het advies was om twee keer per jaar te vaccineren met een veilig maar kort werkzaam vaccin tegen myxomatose Lyomyxovax ®. In het najaar van 2011 was de uitbraak van myxomatose erger dan de afgelopen jaren. Een van de oorzaken was de zachte nazomer/herfst en dat er heel veel muggen waren!   In vele plaatsen in Nederland was er een ware epidemie van myxomatose gevallen bij konijnen.

We hebben eind oktober een groot aantal konijnen gezien die wel in het voorjaar of zelfs nog in mei of juni 2011 waren gevaccineerd, maar waar de nazomer vaccinatie om welke reden dan ook niet gegeven was. En helaas zijn deze konijnen ondanks een vaccinatie aan het begin van de zomer ziek geworden.

Myxomatose is moeilijk te genezen en dieren die ziek worden gaan door een diep dal. Het voorkomen dat een konijn ziek wordt van myxomatose door het te vaccineren valt altijd te verkiezen boven het ziek worden en het proberen ervan te laten genezen. We hebben veel konijnen van myxomatose kunnen laten genezen maar je moet ervan uit gaan dat het merendeel van de zieke konijnen het niet redt,

Gelukkig kwamen er betere vaccins op de markt die wel een jaar lang bescherming gaven tegen myxomatose!

 

Nobivac Myxo-RHD1
Vanaf begin januari 2012 kwam er gelukkkig een nieuw vaccin op de markt gekomen die een jaar lang bescherming geeft tegen myxomatose en RHD1. RHD is Rabbit Hemorhagic Disease en dit wordt ook wel VHS = Viral Hemorhagic Syndrome genoemd.

Nobivac Myxo-RHD PLUS
Vanaf april 2020 is het nieuwste vaccin op de markt gekomen die een jaar lang bescherming geeft tegen myxomatose, RHD1 en RHD2.

Update april 2020: Nobivac Myxo-RHD PLUS – er is een nieuw vaccin dat een bescherming tegen Myxomatose, RHD1 en RHD2 geeft.

Nobivac ® Myxo-RHD PLUS kenmerken:

 • Vaccinatie: 3-in-1 bescherming voor myxomatose RHD1 en RHD2
 • Bescherming tegen myxomatose – RHD1 – RHD2 gedurende 1 jaar
 • Mag vanaf 5 weken leeftijd, maar dan voor de leeftijd van 6 maanden herhalen (ivm de maternale immuniteit)
 • Vanaf een leeftijd van 7 weken geeft het vaccin een bescherming gedurende 1 jaar
 • Bescherming na 3 weken
 • Onderhuidse injectie met 0,5 ml
 • Per konijn 1 vaccin
 • Mag gebruik worden tijdens de dracht
 • Voor myxomatose geeft het altijd bescherming – voor RHD1 en RHD2 kan er een extra vaccinatie noodzakelijk zijn. Zie hieronder:

Let op: net als bij de vroegere Nobivac Myxo-RHD1 geldt er een regel bij de overgang naar Nobivac Myxo-RHD Plus wat betreft de opbouw van de bescherming tegen de RHD1 en RHD2

 • 1. Als een konijn niet gevaccineerd is of al een vaccinatie tegen de RHD1 en RHD2 heeft gehad het afgelopen jaar dan zal dit nieuwe vaccin goed werken tegen de myxomatose en de RHD1 PLUS RHD2: Nobivac Myxo-RHD PLUS is voldoende!
 • 2. Als een konijn echter alleen myxomatose heeft gehad (ziek of vaccinatie) dan kan er onvoldoende bescherming ontstaan tegen de RHD1 en RHD2:
  in dit geval geven we eerst Filavac KC+V geven en 2 weken later de Nobivac Myxo-RHD PLUS!Of we kiezen ervoor om een vaccinatie met het oude Nobivac Myxo-RHD1 icm met Filavac KC+V te geven. Deze keuze zullen we per konijn bekijken.
 • 3. Als een konijn alleen de Nobivac Myxo-RHD1 heeft gehad dan kan er onvoldoende bescherming kunnen ontstaan tegen de RHD2:
  in dit geval geven we eerst Filavac KC+V en 2 weken later de Nobivac Myxo-RHD PLUS!Of we kiezen ervoor om een vaccinatie met het oude Nobivac Myxo-RHD1 icm met Filavac KC+V te geven. Deze keuze zullen we per konijn bekijken.

Als konijnen dierenartsen van Dierenkliniek Marnixstraat zijn wij overtuigd. Wij gaan over op het nieuwe vaccin voor konijnen Nobivac Myxo-RHD PLUS. 

De ziekte komt in Nederland meestal in de zomer en nazomer voor.
In Engeland is het echter al gewoon dat myxomatose in de nazomer, herfst en de eerste wintermaanden voorkomt. In Nederland is dit ook steeds vaker het geval we zien meer problemen in het najaar dan in de zomer!

Af en toe zien we een entreactie ….
Na de vaccinatie kan er een verdikking ontstaan in de (onder)huid op de plaats waar de vaccinatie gegeven is. Dit is een lokale entreactie op de vaccinatie. Na een paar weken zal deze zwelling wegtrekken.

Andere entreacties die wij zien zijn:
– Verdikte oogleden en koorts
– Myxomen op oogleden en oren
Naar ons idee wordt dit niet veroorzaakt door het vaccin, maar omdat er een veldvirus aanwezig was die milde virus verschijnselen geeft voordat het vaccin voldoende bescherming geeft. Als het goed is coupeert het vaccin de infectie, eventueel met een NSAID, antibioticum en oogzalf als dat nodig mocht zijn.

Als uw konijn verdacht wordt van myxomatose:
Vanaf 2012 is ons advies: Vaccineer de niet zieke hokgenoten!

Het vroegere vaccin Lyomyxovac (voor 2012) was niet sterk genoeg om snel een voldoende weerstand op te bouwen en de ziekte te doorbreken!
Met het nieuwe vaccin adviseren we juist om alle niet zieke dieren te vaccineren als er een konijn met myxomatose verdenking in de groep is. Het vaccin is veel sterker en de weerstand wordt sneller opgebouwd.
1. Als het zieke konijn al een paar dagen echt ziek is: koorts dikke, oogleden, pus in de ogen, snot, benauwd. Dan is ons advies om het niet te vaccineren.
2. Als het konijn 1-2 dagen ziek is en er is alleen nog maar koorts en verdikte oogleden en oren dan is ons advies om het wel te vaccineren icm een NSAID, antibioticum en oogzalf. In het beginstadium van de ziekte kan het vaccin de ziekte naar ons idee nog doorbreken.
Zorg in beide gevallen: wel of niet vaccineren: voorkom de her-infectie door muggen! Naar ons idee gaat het vooral om de mate van infectie of het konijn de ziekte wel of niet kan overleven.

Mocht u nog vragen hebben over de vaccinatie of niet zeker zijn of uw konijn gevaccineerd moet worden dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Konijnen kunnen genezen van myxomatose 

We krijgen vaak telefoontjes en e-mails uit het het land met vragen over deze gemene ziekte. We geven dan een behandeladvies en gelukig zijn ook veel van deze konijnen opgeknapt. Wij laten het konijn niet genezen, de eigenaar doet dit door er enorm veel tijd en zorg aan te besteden.

“De konijnen nemen echt hun plek in binnen het gezin. Wij willen dan ook voor hen de beste zorg. Bedankt Kirsten en Jacquelien!”

Fam. Brugman (2 konijnen),
Zwanenburg