Myiasis of madenziekte

 

Wat is myiasis?
Myiasis is een aandoening die wordt veroorzaakt door larven van verschillende soorten vliegen. Het stat ook wel bekend als (huid)madenziekte. De myiasis vliegen worden vooral aangetrokken door een vacht die met urine of ontlasting is bevuild en (onbehandelde geïnfecteerde) wonden. De vliegeneitjes worden in de aangekoekte vacht of wond gelegd. Vervolgens vreten de uitgekomen eitjes, nu larven, zich door de huid. De larven voeden zich dus met het vlees van het konijn. De maden kunnen ernstige schade aanrichten! Wanneer de maden te laat ontdekt worden en zij zich al ver in het lichaam hebben gegeten is de prognose slecht. Reden te meer om het konijn dagelijks te controleren.

Gelukkig voor dit konijn kwam het op het spreekuur nog voor het echte vliegenseizoen begon. De aangekoekte ontlasting aan het achterwerk is een ideale plek voor de vlieg om zijn eitjes te leggen. Een konijn met een schoon en droog achterwerk trekt geen vliegen aan.

 

Onderliggende oorzaak
In veel gevallen bestaat er een onderliggende oorzaak voor myiasis. De oorzaken zijn meestal te herleiden tot situaties waarin konijnen, bijvoorbeeld vanwege overgewicht, rugklachten of ten gevolge van een hoge leeftijd het gebied rondom de anus niet goed kunnen schoonmaken. In vele gevallen echter is de oorzaak te vinden in de manier van voeren. Lees hier over de juiste voeding. Daarnaast vormen diarree, bijt- of krabwonden, die bijvoorbeeld door gevechten kunnen ontstaan een extra risico. Het is belangrijk een dier met myiasis goed te onderzoeken om eventuele onderliggende oorzaken voor deze infectie vast te stellen. Externe factoren zoals een overmaat aan feces of urine in het verblijf kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van myiasis.

Behandeling van myiasis
Nomyiasis (spray) wordt gebruikt voor de preventie en bestrijding van infecties met maden. De spray bevat ivermectine en s-methopropeen als werkzame stoffen. Ivermectine is effectief in het doden van maden en s-methopropeen zorgt ervoor dat de insecten niet volwassen kunnen worden waardoor er geen nieuwe maden bijkomen. Ook de eieren van de vliegen worden door beide stoffen aangepakt waardoor de ontwikkeling tot made wordt verhinderd.
Het bestrijden van de maden en schoonmaken van de wond is slechts onderdeel van de therapie. Preventieve behandeling wordt met name aangeraden tijdens de warme en vochtige jaargetijden met een piek in de zomermaanden. Start daarom met een preventieve behandeling bij myiasis gevoelige dieren in de lente of vroege zomer, ruim voor de piekperiode.

Gebruiksaanwijzing van de Nomyiasis spray
Bij dieren tot 2 kg dient u twee spraydoseringen toe per 250gr lichaamsgewicht. Indien het te behandelen dier meer dan 2 kg weegt, houdt u een maximum van 16 spraydoseringen aan. Tijdens de risicovolle periode bij voorkeur maandelijks toedienen. Volg bij gebruik altijd het advies van uw dierenarts op.

Waarschuwingen
Vermijd contact met de huid. Draag eventueel handschoenen bij het aanbrengen en was de handen grondig na gebruik.

Niet gebruiken bij
– collies, shelties en kruisingen daarvan
– dieren jonger dan 3 maanden
– lacterende dieren
– overgevoeligheid voor een van de bestanddelen.

 

“De konijnen nemen echt hun plek in binnen het gezin. Wij willen dan ook voor hen de beste zorg. Bedankt Kirsten en Jacquelien!”

Fam. Brugman (2 konijnen),
Zwanenburg