Maagdarmproblemen

De cavia heeft een specifiek maagdarmkanaal, gericht op het verteren van puur plantaardig materiaal. Dit houdt in dat er veel specifieke bacterien leven in de darmen, betrokken bij een goede vertering.
Normale caviapoep is licht-vochtig en langwerpig. Hieronder staan veelvoorkomende problemen met het maagdarmkanaal beschreven.

Dysbacteriose

Zoals gezegd leeft er een grote hoeveelheid bacterien in het maagdarmkanaal van de cavia, noodzakelijk voor een goede vertering. Als een cavia om bepaalde redenen antibioticum wordt voorgeschreven, is het niet de bedoeling dat deze ook de bacterien van het maagdarmkanaal doodt. Dan kan er namelijk overgroei van slechte bacterien plaatsvinden (Clostridium), die gifstoffen produceert waar een cavia doodziek van wordt. Deze overgroei noemen we een dysbacteriose, een verkeerde balans van bacterien in het maagdarmkanaal.
Een cavia mag bepaalde soorten antibioticum dan ook niet via de bek krijgen, waaronder penicillines!! Als dit antibioticum wel noodzakelijk is, dient het te worden gegeven in injectievorm onder de huid, zodat het niet in het maagdarmkanaal komt.
Er zijn een aantal antibiotica die wel veilig gegeven kunnen worden bij de cavia, waaronder enrofloxacine, doxycycline en trimetoprim-sulfa.

Maagdilatatie

Als uw cavia zeer plotseling erg ziek oogt en een dikke buik heeft, kan dit heel goed een maagdilatatie zijn. Dit is een aandoening die we steeds vaker zien bij cavia’s. De oorzaak is helaas onbekend, maar een plotselinge verandering van dieet kan het risico vergroten.
De verschijnselen zijn: acute sloomheid, shock, dikke buik met gas gevuld, pijn bij het voelen in de buik.
De dierenarts krijgt op basis van deze verschijnselen een vermoeden en dit kan bevestigd worden met een rontgenfoto. Hierop is dan een sterk vergrote maag te zien, vol met gas.
Vaak zijn deze cavia’s erg slecht en moet er direct actie worden ondernomen. De behandeling bestaat uit:
– goede pijnstilling
– onderhuids infuus
– eventueel een sonde in de maag brengen om deze leeg te maken
Daarnaast worden er medicijnen gegeven om het gas af te voeren en het maagdarmkanaal te stimuleren.
Heel soms komt het voor dat de maag niet alleen vergroot is, maar ook om zijn eigen as draait. Dit is te zien op een rontgenfoto en de prognose hiervan is erg slecht; 100% van de cavia’s overlijdt vlug, ondanks adequate therapie. Daarom wordt er in dit geval vaak besloten tot euthanasie.

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal