HUISVESTING

SAMEN OF ALLEEN

Zoals al verteld, zijn cavia’s groepsdieren en vinden ze het gezelliger om samen te zitten dan alleen. Wel zijn ze net als mensen; ze vinden niet iedereen aardig. Het is daarom belangrijk om cavia’s goed te “matchen”. Twee mannetjes samen gaan vaak vechten als ze niet gecastreerd zijn. Een ideale groep is vaak een mannetje met een “harem”, dus een of meerdere vrouwtjes samen. Nogmaals, het is belangrijk om te testen of dit goed gaat samen.

HET HOK

Cavia’s zijn actieve knaagdieren, houd er dus rekening mee dat zij voldoende ruimte hebben in het hok. Ook zijn cavia’s holbewoners, ze slapen het liefst in een holletje. De minimum adviesmaten zijn 60 x40x40cm per cavia. Dit is echter een ruim begrip, want mocht u hierin nog eens een schuil/nachthokje in zetten dan wordt het wel een beetje krap. Hoe meer ruimte ze dus hebben des te beter! Als u het leuk vindt om uw cavia los te laten lopen in huis doe dit dan enkel onder toezicht zonder het risico dat de stroomkabels het doelwit worden; ze behoren immers tot de “knaagdieren” familie!

Waar u goed op moet letten is tocht. Dit is sowieso voor alle dieren niet bevordelijk maar de cavia is er extra gevoelig voor. Houd dus goed rekening met de plek waar u de kooi neerzet en niet onder een open raam of vlak bij de deur. Natuurlijk ook niet in de volle zon. Transparante kooien worden liever niet aangeraden. Ondanks dat ze hier minder last van tocht in hebben, is het grote nadeel dat de ventilatie niet goed is. Een kooi met horizontale spijlen geeft de voorkeur aan een kooi met verticale spijlen. De meeste cavia’s knagen of bijten op de spijlen, dus houd er rekening mee dat sommige kooien een plastic coating om de spijlen hebben welke ze op kunnen eten.

ETEN EN DRINKEN

Voor het drinkwater kunt gebruik maken van speciale drinkflesjes, welke u aan de tralies kan hangen. Uiteraard moet elke dag vers water aangeboden worden en let er ook goed op dat het drink tuitje goed schoon en kalkvrij blijft. Anders bestaat de kans dat het flesje gaat lekken en dat de bodem te nat word.

Als voerbakje kunt u het beste stenen geglazuurde bakjes gebruiken. Deze vallen niet gemakkelijk om, zijn goed schoon te houden, en ze kunnen deze niet stuk knagen.

VERZORGING

TAM MAKEN

Een cavia moet van jongs af aan gewend worden aan menselijk contact. Als dit op een rustige manier gebeurt zal de cavia gemakkelijk tam worden. Pak de cavia altijd met beide handen op, een hand om de schouders heen, een hand ondersteunt het achterlichaam. Cavia’s kunnen snel en abrupt onverwachte bewegingen maken en uit uw handen ontsnappen. Vallen kunnen ze slecht tegen, let er daarom op dat kleine kinderen de cavia enkel vasthouden onder toezicht.

Wie graag een langharige cavia wil moet zich realiseren dat deze dieren vrij veel verzorging nodig hebben. Het beste is om cavia’s met lange haren elke dag te borstelen. Dit kost veel tijd en niet iedere cavia vindt dit even prettig, dit kun je dan ook het beste van jongsaf aan aanleren. Wil je een paar langharige cavia’s bij elkaar zetten, let er dan goed op dat ze niet aan elkaars vacht gaan knagen! Omdat het lange haar lang vochtig blijft is het beter om deze cavia’s niet buiten te huisvesten. Het natte haar vergroot de kans op verkoudheid waar de cavia erg gevoelig voor is.

De gladharige en de borstel harige cavia hebben wat vacht betreft een stuk minder verzorging nodig. Controleer uw cavia wel regelmatig bij zijn/haar anus of er geen sprake is van diarree of dat zijn of haar vacht te nat is door de urine.

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal