CASTRATIE VAN EEN BEER(tje)
Als mannelijke cavia’s samen worden gehuisvest, kunnen ze nogal eens agressief gedrag naar elkaar vertonen. Castreren van de mannetjes kan dan helpen om ze wat rustiger en toleranter te maken.
Als een beertje met meerdere vrouwtjes wordt gehuisvest, wordt meestal het beertje gecastreerd als de eigenaar geen nakomelingen wil.
Dit is omdat het castreren van een beer een makkelijkere en minder risicovolle ingreep is dan het steriliseren van een zeugje.
Beertjes hebben relatief grote testikels, welke helemaal verwijderd worden tijdens de castratie.
Voor de castratie
Na de castratie
STERILISEREN VAN EEN ZEUGJE
Het steriliseren van een zeugje wordt veel minder vaak gedaan omdat het wordt gezien als een groter risico dan castratie van een beer. Dit klopt deels, omdat de testikels van een beertje natuurlijk aan de buitenkant zitten, maar voor het steriliseren van een zeugje moet een dierenarts de buik openmaken.
Echter, wij hebben deze operatie meerdere malen met succes uitgevoerd dus dit is absoluut een optie.
Een reden waarom veel eigenaren uiteindelijk toch een zeugje laten steriliseren, is als zij cystes op de eierstokken ontwikkelt. Dit is iets wat erg veel voorkomt bij vrouwelijke cavia’s, al vanaf 1.5 jaar (lees hierover meer) en de uiteindelijke therapie is vaak om deze zeugjes te steriliseren. Dat wil zeggen, de eierstokken (met cystes) geheel verwijderen tijdens een operatie.
Omdat de cystes vaak heel groot zijn, is de eierstok makkelijker te vinden in dit geval en de operatie soms zelfs makkelijker dan een zeugje zonder cystes.
Bij deze operatie worden er aan zowel de linker- als de rechterflank een snede gemaakt in de buik en aan elke kant de eierstok verwijderd.
Cysteuze eierstok van een zeugje
“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”
Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal