Bumblefoot of pododermatitis

 

Bumblefoot of pododermatitis

Een cavia met bumblefoot heeft drukwonden op de voetzolen. Deze drukwonden ontstaan op de voetzolen omdat daar de huid dun is en er dus maar weinig buffer is tussen het bot van de voet en het vloeroppervlak. Het gewicht van het dier drukt en belast dus continu deze dunne huid van de voet. Bovendien heeft de cavia geen beschermende beharing op het loopvlak van de voetjes. De voeten zijn dus kwetsbaar!

Bumblefoot zien we aan zowel de voor- als de achterpootjes. De door ontsteking gezwollen voeten zijn erg pijnlijk en beperken het dier in zijn bewegen.

We kunnen stellen dat de oorzaken van bumblefoot zijn:

  • (te veel) druk op de voetzolen
  • Beschadigingen of wondjes op de voetzolen
  • Te harde- of scherpe ondergrond

Onze gedomesticeerde cavia’s zullen eerder bumblefoot ontwikkelen dan de in het wild levende  cavia’s. Wilde cavia’s leven op een relatief zachte ondergrond van zanderige bodems waardoor de druk goed verdeeld wordt over de gehele voet. Hierbij komt dat de tenen van de voet dieper in het zand kunnen wegzakken waardoor de voet volledig belast wordt. Daarbij heeft een wilde cavia een veel groter leefgebied en hierdoor dus ook meer lichaamsbeweging.

Op de foto’s bumblefoot, het ontstoken voorpootje is zo’n 2 cm in diameter!

Meespelende Factoren

Vaak zien we een combinatie van factoren die er voor zorgen dat uiteindelijk de voetzolen ontstoken raken.

  • Te lange nagels; de lange nagels dwingen de voeten in een scheve stand. Hierdoor wordt de voet ook scheef belast en ontstaat er druk op de verkeerde plaatsen.
  • De vieze of natte ondergrond; door slechte hygiënische omstandigheden staat de cavia continu met zijn voeten op een vochtige ondergrond. Hierdoor is de voetzool ook continu vochtig en kan de huid verweken en smetten. Dit zorgt voor een kwetsbare dunne weke huid die gemakkelijk beschadigd. De ammonia in urine werkt ook bijtend op de huid. Cavia’s zijn niet zindelijk en poepen en plassen door het hele hok. Verschoon het hok dan ook regelmatig zodat de bodembedekking schoon en droog blijft.
  • Overgewicht; te dikke cavia’s hebben extra druk (gewicht) op de voeten, het is erg belangrijk om een cavia dus op een gezond gewicht te houden.
  • Te weinig lichaamsbeweging; geef ook de cavia een ruim hok en zet meerdere cavia’s in een voldoende ruim hok voor het aantal dieren. Te weinig lichaamsbeweging zorgt voor een verminderde doorbloeding. Dit remt de genezing!
  • Erfelijkheid of een afwijkende stand van de voeten; door een afwijkende stand wordt de voet verkeerd belast of komt de meeste druk op de hak te liggen. Bumblefoot is erfelijk dus een fokker moet hier goed op letten. Eenmaal bumblefoot gehad is de kans groot dat dit vaker gaat voorkomen.
  • Bumblefoot door een onderliggende aandoening; bijvoorbeeld: wanneer het konijn last heeft van de knie van zijn linkerpoot kan er pododermatitis ontstaan aan het rechterpoot. Door het linkerpoot te willen ontlasten komt er meer druk op het rechterpoot.
  • Verkeerde voeding
  • Hypovitaminose C; als gevolg van een te kort aan vitamine C hypovitaminose zullen de pijnlijke gewrichten en spierslapte er voor zorgen dat het dier minder graag beweegt of kán bewegen, hierdoor worden de voeten verkeerd en onevenredig belast en zal ook de doorbloeding niet meer optimaal zijn.
  • Onderliggende problemen; bij blaas- of nierproblemen, veel drinken en veel plassen of diarree is het hok natter en viezer.

Bumblefoot kan dus veroorzaakt worden door een onhygiënisch hok maar ook door te ruwe of scherpe ondergrond die een wondje maakt in de voetzool. De bacteriën in het hok vinden daar hun ingang en de voet kan flink gaan ontsteken.

Bumblefoot kent verschillende fases. Dit zijn:

  1. roodheid en wondjes
  2. ontstoken (rood en opgezwollen)
  3. botontsteking eventueel in combinatie met kreupel lopen.
    In ernstige gevallen moet de poot geamputeerd worden.

Hoe kun je bumblefoot voorkomen?

Goede verzorging en huisvesting kunnen ervoor zorgen dat de kans op het krijgen van bumblefoot zo klein mogelijk is.

  • Zorg voor een goede hygiëne, maak het hok regelmatig schoon.
  • Zorg voor een geschikte ondergrond en bodembedekking.
  • Houd de nagels op de juiste lengte, zodat de poot zo recht mogelijk staat en de druk mooi verdeeld wordt over de voet.
  • Voorkom overgewicht door voldoende beweging en een verantwoord menu.
  • Fok niet met dieren die aanleg voor bumblefoot hebben.
  • Controleer regelmatig de voetzooltjes.
  • Geef de dieren voldoende bewegingsvrijheid dit zorgt voor een goede doorbloeding en gaat overgewicht tegen.
  • Controleer oudere dieren extra vaak, zij zullen wellicht minder beweeglijk zijn en daardoor een minder goede doorbloeding hebben en bevattelijker zijn voor bumblefoot.

Voorkomen is beter dan genezen!

Bumblefoot is te behandelen en ook te genezen. Dit vereist echter meestal volharding en een lange adem.

Controleer met regelmaat de voetzolen van je cavia, alle problemen beginnen met roodheid. Neem contact op met de dierenarts bij roodheid of wondjes. Hoe sneller je de behandeling start hoe beter de vooruitzichten op (snel) herstel.

De dierenarts kan naast medicatie en High Power Laser Therapie een speciaal verband aanleggen om de genezing te bevorderen. Het is daarnaast raadzaam om permanente aanpassingen te maken in de leefomgeving.

 

 

 

 

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal