VOORTPLANTING

Cavia’s zijn al op jonge leeftijd geslachtsrijp: zeugjes rond de 1-2 maanden en beertjes vanaf 2 maanden. Mocht u meerdere cavia’s hebben; houd hier dan rekening mee! De cyclus van de vrouwelijke cavia duurt ongeveer 15-17 dagen, waarin ze een periode van ongeveer 14 uur bevrucht kunnen worden. Aan het gedrag van het zeugje kunt u zien of ze bronstig is (voor het mannetje staan met gekromde rug en kont omhoog).

Mocht u een nestje willen, dan is het belangrijk dat het zeugje op relatief jonge leeftijd voor het eerst wordt gedekt (7-8 maanden). Tijdens het werpen verweekt de bekkeningang van het zeugje namelijk waardoor de jongen gemakkelijker geboren kunnen worden. Als een zeugje op latere leeftijd voor het eerst drachtig is, is het bekken helemaal verbeend en kan dit niet wijken voor de jongen. Dan is er een groot risico op problemen tijdens het werpen (dystocia; de jongen kunnen niet door het bekkenkanaal en een keizersnede is de enige optie).

Op de foto hierboven moeder en door een keizersnede geboren zoon!

Cavia’s dragen relatief lang. Na 65 a 70 dagen worden de jongen geboren; een worp bestaat meestal uit 2 tot 5 jongen. Het is normaal dat het zeugje, en soms ook de jongen, de placenta willen opeten.
De drachtige zeugjes hebben, buiten goede voeding, geen speciale verzorging nodig. Jonge pas geboren cavia’s noemt men “nestvlieders”. Dit wil zeggen dat ze geboren worden met hun complete vacht, oogjes open, een compleet gebit en ze lopen ook al direct in het rond. Na de dracht is het zeugje weer gelijk bronstig en zou dus weer opnieuw gedekt kunnen worden.

De jongen hebben minimaal 5 dagen moedermelk nodig, maar kunnen al na 2 dagen wat vast voedsel eten. Op 3 weken leeftijd kunnen ze weg bij hun moeder.

Net geboren cavia’s, al helemaal “af”

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal