VOEDING CAVIA

Cavia’s hebben een bijzonder spijsverteringskanaal, waardoor kleine afwijkingen grote gevolgen kunnen hebben. Het spijsverteringskanaal moet continu een aanbod van in ieder geval vezels hebben om te zorgen dat de maag en darmen in beweging blijven. Let op: Wanneer een cavia 24 uur of langer niet eet, kunnen de darmen stil komen te liggen en kan de cavia binnen korte tijd sterven doordat zich veel gas vormt in maag en darmen!

Hieronder vindt u de producten waaruit de voeding van een cavia moet bestaan:

 1. HOOI


Cavia’s moeten de gehele dag vers hooi tot zich kunnen nemen. Dit is belangrijk omdat de vezels zorgen dat het maagdarmkanaal gestimuleerd en dus in beweging blijft. Zo kan er geen gasvorming plaatsvinden en worden er mooie keutels gevormd.

 2. KRACHTVOER


Wij adviseren om 20 – 30 gram krachtvoer per kg lichaamsgewicht per dag te geven. Daarnaast verdient het de voorkeur om pellets (brokjes die allemaal hetzelfde eruit zien) te voeren in plaats van zaadjes in allerlei verschillende kleuren. Dit laatste kan er namelijk voor zorgen dat de cavia selectief gaat eten en dus niet alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt.

 

Science Selective Guineapig® en Trovet Guineapig®
zijn goede brokken voor een cavia.

3. VITAMINE C

Cavia’s zijn niet in staat zelf vitamine C aan te maken. Het is dus erg belangrijk om goed voer te geven, verrijkt met vitamine C. Wij adviseren u extra vitamine C aan te bieden in de vorm van een tablet ( bijv. Roter®), verkrijgbaar bij een drogist. Vaak zien cavia’s dit als snoepje. Wij adviseren 1 tablet van 50 mg per cavia per dag.

In dierenspeciaalzaken zijn vitamine C druppels verkrijgbaar. Deze druppels worden na 20 minuten, onder invloed van zonlicht en zuurstof, omgezet in een onwerkzame stof, waardoor ze géén effect meer hebben.

Vitamine C is van belang voor een goede botopbouw; bij een tekort aan vitamine C kunnen cavia’s pijn krijgen in hun gewrichten. Als dit bijvoorbeeld het kaakgewricht is, zal uw cavia ook niet meer willen eten, met alle gevolgen van dien. Lees meer over vitamine C en hypovitaminose.

 4. TUSSENDOORTJES


Wij adviseren om in principe geen snoepjes aan een cavia te geven. Daar worden ze eigenlijk alleen maar te zwaar van. Verantwoorde tussendoortjes zijn o.a.:

Broccolistronk, boerenkool, paksoi, wortel(loof), andijvie, komkommer, waterkers, peterselie, basilicum, paardenbloemen, weegbree, appel, peer, banaan, kiwi, framboos, kers, druif. Zoals gezegd, is het niet nodig om veel snoepjes aan een cavia te geven. Ook adviseren wij geen lik- en knaagstenen te geven. Hierin zit veel calcium en dit vergroot de kans op blaasproblemen (lees hier meer over blaasproblemen).

Een goede brok
Een goede brok bevat voldoende extra vitamines en mineralen, maar in de juiste balans. Te zout voer of voer met te veel calcium is niet geschikt voor cavia’s. Een goede indicatie voor goed voer is de zogenaamde ruwe as. Deze waarde dient zo laag mogelijk te zijn en mag zeker niet hoger zijn dan 8%.
Wij beschouwen Versele Laga Complete Cavia, Gerty Guinea Pig en Supreme Science Selective Guinea Pig als kwalitatief goed voer.

Graanvrije brok
Granen vullen goed, maar zijn eigenlijk geen essentieel onderdeel van goede voeding voor cavia’s. Het weglaten ervan heeft de voorkeur en dus heeft ook een graanvrije brok de voorkeur. Heeft jouw cavia suikerziekte? Dan is een graanvrije brok een onderdeel van de oplossing en dus noodzakelijk.
Voor blaaspatiënten kan een graanvrije brok ook belangrijk zijn, omdat granen rijk zijn aan oxalaat. Binding van oxalaat of oxaalzuur aan calcium kan bijdragen aan blaassteenvorming.
Graanvrije brokken: Versele Laga Complete Cavia en Supreme Science Selective Guinea Pig Grainfree (Cavia Graanvrij).

Ongelimiteerd hooi
Een cavia heeft altijd toegang tot schoon hooi. Hooi is niet zozeer een bodembedekker, maar een onmisbaar onderdeel van de dagelijkse voeding. Hooi kun je in een ruif of stoffen hooizak aanbieden, zodat het schoon blijft. Gebruik je geen ruif of hooizak, ververs dan dagelijks het hooi. Cavia’s vinden het vaak heerlijk om in een flinke berg hooi te kruipen, maar poepen en plassen er dan ook in. Geef 1-2 x daags een aanvulling op de hooivoorraad of geef een nieuwe ‘berg’ hooi.
Bezuinig liever niet op hooi. Het goedkopere hooi is vaker bruin en dor. Voor hooi geldt hoe groener hoe beter de kwaliteit. Goed hooi ruikt lekker en niet muf of naar schimmel.
Tip voor smakelijk hooi: Agrobs AlpenHeu en Agrobs Wiesenheu.

Verse groente, fruit en kruiden
Geef jouw cavia dagelijks vers groen. Aangevuld met wat fruit en kruiden. Net als bij mensen, zul je cavia’s soms iets moeten laten proeven en aan nieuwe voeding moeten laten wennen. Begin altijd met kleine beetjes en bouw nieuwe verse groenten en fruit langzaam op. Ook kan het nuttig zijn om een nieuwe groente of fruitsoort vaker dan één te keer te proberen.
Gevaren in het geven van groenten of fruit gaan schuil in een teveel en te vaak. Vermijd eenzijdigheid én hou rekening met de individuele gevoeligheid van cavia’s. Er is helaas niet zoiets als een ‘one size fits all’.

Nitraatgehalte

Pas op met het voeren van te veel nitraatrijke voeding, in de lijst hieronder alles over de hoeveelheden nitraat in voeding.

– Groenten en kruiden met een hoog nitraatgehalte bevat meer dan 1000 mg/kg nitraat.
– Groenten en kruiden met een gemiddeld nitraatgehalte bevat tussen de 300 en 1000 mg/kg nitraat.
– Groenten en kruiden met een matig nitraatgehalte bevat tussen de 100 en 300 mg/kg nitraat.
– Groenten en kruiden met een laag nitraatgehalte bevat minder dan 100 mg/kg nitraat.

Groente, fruit en kruiden A-Z
Welke groente, fruit en kruiden mag jouw cavia mag hebben ? :

Aardappel

Een goede bron van vitaminen en mineralen.
– Dagelijks? Nee, geef met mate.
– Schil, bladeren en groene plantendelen niet geven.
– Let wel: uitsluitend rauw voeren.
– Nitraatarm

Andijvie

De meeste cavia’s vinden het lekker. Geef bij voorkeur hele bladeren en niet de voorgesneden variant uit een zak.
– Dagelijks? Liever niet; wissel voldoende af met nitraatarme groenten.
– Wees voorzichtig bij cavia’s met darmproblemen of dysbiose, gezien de hoeveelheid bacteriën op deze groente.
– Let wel: Uitsluitend rauw voeren.
– Nitraatrijk
– Matig de hoeveelheid/frequentie of geef een alternatief aan cavia’s met terugkerende en/of chronische blaasontsteking.
– Tip: Koop het bij voorkeur uitsluitend in het seizoen; biologische andijvie heeft een lager nitraatgehalte, dan ‘gewone’ uit de kas.

Appel

Met name de zoetere appels vinden cavia’s lekker. Zure appels kunnen de mondhoeken aantasten.
– Dagelijks? Mag.
– Geef geen appel meer wanneer jouw cavia wondjes krijgt aan de lip (lipontsteking of cheilitis).
– Let wel: appelmoes is niet geschikt, uitsluitend rauw voeren.

Asperge

Cavia’s mogen het hebben, echter kent deze groente weinig liefhebbers.
– Uitsluitend rauw geven.
– Nitraatarm

Aubergine

Cavia’s vinden het heerlijk!
– Dagelijks? Mag.
– Uitsluitend rauw geven.
– Verwijder het bladgroen/steel.
– Nitraatarm

Bamboe

– Dagelijks? Nee, geef met mate.
– Pas op met geven aan blaaspatiënten.

Banaan

Rijk aan calorieën, dikmaker. De schil van de banaan is niet geschikt als voeding voor de cavia.
– Dagelijks? Nee, geef met mate.

Bascilicum

De sterke smaak en geur vind je zelf misschien te sterk, maar cavia’s vinden het vaak heerlijk. Prima als tussendoortje of als snackje voor het slapen.
– Dagelijks? Met mate.
– Nitraatrijk

Bleekselderij

De stengels zijn regelmatig geliefd. Werkt vochtafdrijvend.
– Dagelijks? Mag, maar wissel voldoende af met nitraatarme groenten.
– Nitraatrijk
– Matig de hoeveelheid/frequentie of geef een alternatief aan cavia’s met terugkerende en/of chronische blaasontsteking.

Boerenkool

Uitstekende bron van vitamine C en calcium. Ook hier geldt rauw aanbieden en liever hele bladeren dan de voorgesneden variant.
– Dagelijks? Liever afwisselen
– Uitsluitend rauw aanbieden
– Nitraatarm

Bloemkool

Sommige cavia’s vinden het heerlijk, anderen minder of zelfs helemaal niet. Ook het bladgroen mag je geven, vinden ze soms zelfs lekkerder.
– Dagelijks? Mag.
– Uitsluitend rauw aanbieden.
– Nitraatarm

Chinese kool

Dat cavia’s een gasbuik krijgen van kool, is een fabel. Een gasbuik kunnen ze krijgen van verlepte groente. Niet alle soorten kool vallen in de smaak, maar proberen kan geen kwaad aldus.
– Dagelijks? Nee, wissel voldoende af met nitraatarme groenten.
– Uitsluitend rauw aanbieden.
– Nitraatrijk

Courgette

De meeste cavia’s vinden het niet zo lekker, maar ze mogen het wel hebben.
– Dagelijks? Mag.
– Uitsluitend rauw aanbieden.
– Nitraatarm

Druiven

– Dagelijks? Nee, suikerrijk.
– Geef geen druiven meer wanneer jouw cavia wondjes krijgt aan de lip (lipontsteking of cheilitis).

Erwten

– Dagelijks? Liever afwisselen, bevat veel zetmeel.
– Uitsluitend rauw aanbieden
– Nitraatarm

Gras

Vers gras of geplukt gras vinden cavia’s heerlijk. Vooral de dikkere soorten zoals tarwe- en havergras. Je kunt het zelf plukken in de berm. Let wel op hondenpoep en zorg dat het vrij is van onkruidbestrijdingsmiddelen, want daar kunnen cavia’s erg ziek van worden. Ook is het raadzaam niet te dicht langs een drukke weg te plukken, i.v.m. de giftige dampen van uitlaatgassen. Gemaaid gras is eveneens geen geschikte voeding trouwens. Het machinegeweld bevordert het bedervingsproces, waardoor het eerder gisten en andere eencellige organismen kan bevatten.
– Goed voor blaaspatiënten!

Groene kool

– Dagelijks? Mag.
– Uitsluitend rauw aanbieden
– Nitraatarm

Knolselderij

– Dagelijks? Mag.
– Uitsluitend rauw aanbieden
– Nitraatarm

Komkommer

Lekker en vochtrijk. Dus bij warm weer en ziekte een zeer belangrijke bron van vocht.
– Dagelijks? Mag.
– Uitsluitend rauw aanbieden
– Nitraatarm

Koolraap

– Dagelijks? Liever afwisselen.
– Uitsluitend rauw aanbieden.
– Nitraatarm

Koolrabi

– Dagelijks? Nee, wissel voldoende af met nitraatarme groenten.
– Uitsluitend rauw aanbieden.
– Nitraatrijk

Koriander

Blad en stengeltjes vinden veel cavia’s lekker.
– Dagelijks? Nee, geef met mate.
– Nitraatrijk

Munt

Blad en takjes zullen de meeste cavia’s van smullen.
– Dagelijks? Nee, geef met mate.
– Nitraatrijk

Paardebloemen

Vinden ze heerlijk.
– Past goed in het dieet van blaaspatiënten.
– Let wel goed op bij het plukken in het wild: Vermijd paardebloemen die veel blootgesteld worden aan uitlaatgassen en/of hondenpoep.

Paksoi

– Dagelijks? Nee, wissel voldoende af met nitraatarme groenten.
– Uitsluitend rauw aanbieden.
– Nitraatrijk

Paprika

Belangrijke bron van vitamine C.
– Dagelijks? Mag.
– Steel verwijderen.
– Uitsluitend rauw aanbieden.
– Nitraatarm

Peer

– Dagelijks? Mag, maar wissel voldoende af.
– Geef geen peer meer wanneer jouw cavia wondjes krijgt aan de lip (lipontsteking of cheilitis).
– Let wel: uitsluitend rauw voeren.

Peterselie

– Dagelijks? Liever afwisselen.
– Uitsluitend rauw aanbieden.
– Rijk aan oxaalzuur.
–  Hoog nitraatgehalte

Pompoen

– Dagelijks? Nee, wissel voldoende af.
– Uitsluitend rauw aanbieden.
– Gemiddeld nitraatgehalte

Postelein

– Dagelijks? Nee, wissel voldoende af met nitraatarme groenten.
– Uitsluitend rauw aanbieden.
– Nitraatrijk

Raapstelen

– Dagelijks? Nee, wissel voldoende af met nitraatarme groenten.
– Uitsluitend rauw aanbieden.
– Nitraatrijk

Radijs

– Dagelijks? Nee, wissel voldoende af met nitraatarme groenten.
– Uitsluitend rauw aanbieden.
– Nitraatrijk

Rode bieten

Uitsluitend rauwe ongekookte bieten zijn geschikt voor jouw cavia. Is jouw cavia zwanger, dan mag je het niet geven. Ook bij darmproblemen (infecties maar ook langdurige plakpoep) is het beter om geen rode bieten te geven.
– Dagelijks? Met mate, wissel voldoende af met nitraatarme groenten.
– Uitsluitend rauw aanbieden.
– Nitraatrijk

Rode kool

Dat cavia’s een gasbuik krijgen van kool, is een fabel. Een gasbuik kunnen ze krijgen van verlepte groente. Niet alle soorten kool vallen in de smaak, maar proberen kan geen kwaad aldus.
– Dagelijks? Mag, maar liever afwisselen
– Uitsluitend rauw aanbieden.
– Nitraatarm

Selderij (blad)

Een delicatesse voor menig cavia. Selderij op zichzelf past goed in het dieet van cavia’s met blaas- en nier problemen, en suikerziekte (diabetes).
– Dagelijks? Nee, met mate, wissel voldoende af met nitraatarme groenten.
– Uitsluitend rauw aanbieden.
– Nitraatrijk

Sla

Sla heeft weinig tot geen voedingswaarde, dus niet bepaald een toevoeging op het dagelijkse dieet. Wel is het geschikt als afleiding en een belangrijke bron van vocht bij zeer warm weer en voor verzwakte en zieke dieren.
– Dagelijks? Nee, liever alleen geven bij hoge uitzondering.
– Uitsluitend rauw aanbieden.
– Nitraatrijk

Snijbiet

– Dagelijks? Nee, met mate, wissel voldoende af met nitraatarme groenten.
– Uitsluitend rauw aanbieden.
– Nitraatrijk

Sperzieboon

– Dagelijks? Nee, af en toe en geen grote hoeveelheden.
– Uitsluitend rauw aanbieden
– Nitraatarm

Spinazie

– Dagelijks? Nee, met mate geven.
– Uitsluitend rauw aanbieden
– Rijk aan oxaalzuur.
– Nitraatrijk

Spitskool

– Dagelijks? Nee, met mate geven
– Uitsluitend rauw aanbieden
– Nitraatrijk

Spruitjes

– Dagelijks? Nee, af en toe en geen grote hoeveelheden.
– Uitsluitend rauw aanbieden
– Nitraatarm

Tomaat

Vitamine C en goed voor vochtbalans. Let wel: tomatenblad en steel niet geven!
– Dagelijks? Mag.
– Uitsluitend rauw aanbieden
– Nitraatarm

Venkel

De meeste cavia’s vinden het lekker.
– Dagelijks? Liever variëren
– Uitsluitend rauw aanbieden
– Nitraatrijk

Watermeloen

De meeste cavia’s smullen ervan. Soms vinden ze de schil nog lekkerder.
– Dagelijks? Liever afwisselen.
– Uitsluitend rauw aanbieden.
– Schil goed wassen of zonder schil aanbieden.

Witlof

De meeste cavia’s vinden het lekker. Het mag dagelijks gegeven worden.
– Dagelijks? Mag.
– Uitsluitend rauw aanbieden
– Nitraatarm

Witte kool

Dat cavia’s een gasbuik krijgen van kool, is een fabel. Een gasbuik kunnen ze krijgen van verlepte groente. Niet alle soorten kool vallen in de smaak, maar proberen kan geen kwaad aldus.
– Dagelijks? Liever afwisselen
– Uitsluitend rauw aanbieden
– Nitraatarm

Wortel

De meeste cavia’s vinden het lekker. Het mag dagelijks gegeven worden.
– Dagelijks? Mag.
– Uitsluitend rauw aanbieden
– Nitraatarm

Zoete aardappel

– Dagelijks? Liever afwisselen
– Uitsluitend rauw aanbieden
– Nitraatarm

Ongeschikte voeding (inclusief groente, fruit en kruiden) A-Z

Helaas zijn niet alle groente, fruit en kruiden veilig voor jouw cavia. Hieronder vind je op volgorde van het alfabet een overzicht van voeding die niet geschikt is voor cavia’s. Let wel, wanneer een product niet op deze lijst staat, betekent dat niet automatisch dat het veilig is!

Avocado

Dit is een vrucht die voor veel diersoorten giftig is. Of dit ook voor de cavia geldt is niet zeker. Maar juist omdat het effect ervan niet bekend is, op zowel korte als langere termijn, is Caviawijzer van mening dat je beter geen avocado kunt geven aan een cavia.

Ingevroren

Bevroren groenvoer of fruit is niet geschikt als caviavoer.

Liksteen

Een zoute liksteen kan blaasstenen en nierfalen veroorzaken, door verstoring van de water- en zouthuishouding van de cavia. Ondanks dat deze nog steeds verkocht worden – specifiek voor cavia’s, zijn deze dus niet geschikt voor cavia’s!

Olvarit

Dit is babyvoeding en om die reden ooit eens aanbevolen als dwangvoer. Olvarit bevat uitsluitend gekookte groenten en een cavia mag alleen rauwe groeten en fruit. Olvarit is dus nooit geschikt voor een cavia, ook niet tijdelijk.

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal