GEBIT

Een cavia heeft twee boven en twee ondersnijtanden waar ze goed mee kunnen knagen. Daarna is er een stukje niets, en achter in de bek bevinden zich zowel boven als onder aan elke kant 4 kiezen (zie afbeelding).
De lengte van de bovensnijtanden hoort ongeveer 0.6-0.9 cm te zijn, en de ondersnijtanden mogen tussen de 1.0-1.2 cm lang zijn.

De tanden en kiezen van cavia’s blijven hun hele leven groeien. Normaal zie je dit niet omdat ze ze afslijten door het kauwen van hooi, brok en groentes. Maar het kan gebeuren dat de stand van de kaken niet goed is of er is een reden waardoor de cavia minder wil eten. Dan slijten de kiezen niet mooi op elkaar af en ontstaan er zogenaamde “haken op de kiezen”. Ook kun je zien dat de snijtanden niet mooi recht zijn afgesleten.

Scheef afgesleten snijtanden
De haakjes op de kiezen kunnen zowel richting de tong of richting de wang groeien. Bij  cavia’s groeien ze vaak over de tong heen (een tongbrug, zie afbeelding hiernaast). Dit is zeer pijnlijk en vaak zien we dan ook dat ze veel minder ofwel helemaal stoppen met eten. Het is dan noodzakelijk om gelijk een dierenarts te raadplegen. Een cavia mag niet stoppen met eten, omdat anders het maagdarm kanaal stil komt te liggen, wat vele nare gevogen kan hebben (gasvorming en zelfs sterfte).

Een goede gebitsinspectie bij de cavia kan eigenlijk alleen maar onder verdoving. Cavia’s hebben een sterk kaakgewricht en als een dierenarts de kaken van elkaar houdt terwijl de cavia wakker is, kunnen ze hun kaakgewricht uit de kom krijgen!

Het is wel mogelijk om met een lampje naar de kiezen te kijken zonder de bek open te spreiden om een algemene indruk te krijgen en te bepalen of een behandeling onder narcose noodzakelijk is.

Onder verdoving kan een dierenarts pas goed alle kiezen bekijken en worden alle haken weggeslepen. Ook worden de snijtanden bijgeslepen als deze te lang zijn.

Vaak is een enkele behandeling niet voldoende en is er sprake van een terugkerend probleem. We adviseren dan ook bij dit soort cavia’s om elke 6 weken preventief de kiezen en tanden te laten controleren. Als alleen de snijtanden verkeerd afslijten, kunnen deze zonder verdoving worden bijgeslepen.

Mochten de snijtanden te afwijkend van vorm of stand zijn, kan ervoor worden gekozen om een of alle snijtanden te verwijderen onder narcose. Een cavia kan prima zonder zijn snijtanden, alleen moet hij dan wel voorgesneden voeding eten, omdat hij geen stukjes meer kan afhappen.

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal