Vlooien!

Elke hond of kat die buiten komt zal in contact komen met vlooien. Vlooien zijn het hele jaar aanwezig. Daarom is het van belang om het hele jaar door te behandelen tegen vlooien.

Als een vlo op uw dier springt en deze wordt niet gedood door een vlooienbestrijdingsmiddel dan gaat deze vlo eitjes leggen. 1 vlo kan in 1 week wel 1500 eitjes leggen.
Deze eitjes vallen van uw hond af en liggen dan in uw huis. Uit de eitjes komen larven en deze larven kruipen weg in kieren. Hier verpoppen ze zich en de poppen kunnen maandenlang in huis liggen zonder uit te komen.

De poppen komen vervolgens uit wanneer zij door trillingen, lichaamsbeweging en lichaamswarmte gestimuleerd worden.

Wat kunt u het beste doen als u thuis een vlooienplaag heeft:
-Alle dieren op hetzelfde tijdstip behandelen met een vlooienbestrijdingsmiddel, dit moet elke maand gedaan worden.
-Bij pipetten is het noodzakelijk om het op de huid te druppelen en niet in te masseren. Uw dier moet het niet kunnen oplikken.
-De omgeving kunt u behandelen met omgevingsspray. Hiermee worden de poppen niet gedood.
-Zorg ervoor dat vreemde dieren niet binnen komen, denk aan een buurtkat die door het kattenluik komt. Als er dieren op bezoek komen is het beste als deze ook zijn behandeld.
-Realiseer u dat het tijd kost voordat alle poppen uit huis zijn verdwenen: gemiddeld duurt dit drie maanden.

Gebruik het juiste vlooienmiddel, lees hier meer over vergiftiging.

Nog een paar feiten op een rij:
-Vlooien springen niet van het ene op het andere dier over. Besmetting met vlooien vindt dus altijd vanuit de omgeving plaats. Een vlo die eenmaal een hond of kat heeft gevonden blijft daarop zitten.
-Buiten zijn er altijd vlooien, vooral in gebieden waar veel honden worden uitgelaten en waar veel katten komen. Ook egels dragen veel vlooien bij zich dus in de omgeving waar veel kreupelhout en bossage is zullen er ook veel poppen liggen.
-Het duurt 8-24 uur voordat een vlo wordt gedood door een vlooienbestrijdingsmiddel.
-Als u pipetjes gebruikt tegen vlooien hoeft een vlo niet te bijten om gedood te worden. Contact met het huidvet is voldoende.
-Dieren met een vlooienallergie zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Als uw dier een vlooienallergie heeft zijn soms extra maatregelen nodig. Vraag onze dierenarts voor advies.

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal