Giftige planten

 

Algemeen
Elke kattenbezitter komt er vroeg of laat achter dat zijn of haar kat aan de kamerplanten knabbelt. Vaak doet de kat dit niet zonder een reden. In de meeste gevallen is hij of zij op zoek naar een stukje groenvoer om haarballen uit de maag te verwijderen, dit doet een kat door te braken. Gras of stukjes plant vormen een natuurlijk braakmiddel. Daarnaast willen katten ook nog wel eens bij wijze van ‘kattenkwaad’ van de planten eten als ze zich vervelen.

De gevaren
Wanneer de kat zo nu en dan aan een kamerplant knabbelt, zal dit niet meteen gevaar opleveren. Maar als het regelmatig gebeurt en de kat daardoor grotere hoeveelheden binnenkrijgt dan is dit ongezond en kan het schadelijk zijn. Helemaal als het een giftige kamerplant betreft. Gelukkig blijft de schade meestal beperkt tot alleen wat spijsverteringsproblemen, máár het kan in een enkel geval dodelijke gevolgen hebben.

Giftige kamerplanten
Er zijn erg veel verschillende soorten kamerplanten waarvan sommige (erg) giftig zijn voor de kat. Binnen de categorie giftige kamerplanten heb ik een selectie gemaakt van die kamerplanten die in veel huishoudens voorkomen.

 Amaryllis: de gehele plant is giftig maar het meeste gif zit in de bol. Vergiftiging door deze plant kan leiden tot leverschade.
 Aronskelk: de gehele plant is giftig. Het gif veroorzaakt hevige huidirritatie, brandend gevoel aan de mondslijmvliezen en de kat kan moeilijk slikken en ademhalen.
 Azalea: van deze plant zijn de bladeren en de bloemen giftig. Het gif heeft effect op de slijmvliezen en het maag- en darmstelsel, en kan dood tot gevolg hebben.
 Cyclaam: de knollen zijn giftig. Het gif veroorzaakt ademhalingsproblemen en problemen met het maag- en darmstelsel.
 Dieffenbachia: zowel de bladeren als de stengel zijn giftig. Het gif tast de keelholte, het maag- en darmstelsel (braken, diarree) en de ademhaling aan.
 Ficus: het sap is giftig, tast de slijmvliezen en nieren aan.
 Hortensia: de bol en het zaad zijn giftig, het gif veroorzaakt maag- en darm problemen.
 Hyacinten & Narcissen: tegenwoordig is het erg in trek om kleine bolletjes hyacinten en narcissen in huis tot bloei te laten komen. Zowel de bol, het zaad, de bladeren als de bloemen zijn mild giftig. Daarnaast wordt bij narcissen het gif van deze bloemen ook vrijgegeven in het water van de vaas waarin de bloemen staan. Katten hebben soms de gewoonte uit vazen te drinken en kunnen op deze manier het vergif binnen krijgen. Ververs daarom regelmatig het vaaswater.
 Kerstster: het giftige aan de plant zit hem in het melksap van de bladeren of stengels en in de zaden. Het sap is gevaarlijk voor de ogen en veroorzaakt braken en diarree.
 Lelietjes van dalen: zowel de bloem, de bladeren als de stengel zijn giftig, het gif werkt in op het hart en kan dodelijk zijn.
 Monstera (gatenplant): een zeer populaire kamerplant waarvan het blad en stengel giftig zijn. Meestal blijft de kat van deze plant af. Het gif is vergelijkbaar met die van de Dieffenbachia.
 Philodendron: dit is een typische klimplant die rondom een stok wordt geleid. Alle plantendelen hiervan zijn giftig. Het gif tast vooral de nieren aan.

Geen plant maar een veel voorkomende boom in de maanden december & januari:
 Kerstboom: de naalden, hars en water aan de voet zijn giftig.

Symptomen van vergiftiging
Als de kat van een giftige plant heeft gegeten dan kan hij of zij last hebben van:
 voortdurend overgeven
 diarree of buikloop
 gebrek aan eetlust
 bleke tong en tandvlees
 zwellingen in mond en keel
 buikpijn
 stuiptrekkingen.

Hoe te handelen
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het advies is dan ook om giftige kamerplanten weg te zetten in een ruimte waar de kat niet komt. Daarnaast worden kamerplanten een stuk minder aantrekkelijk voor de kat door in huis een bakje met kattengras neer te zetten. De meeste katten vinden dit erg lekker en eten er dan ook regelmatig van. Dit speciale kattengras is verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken en tuincentra. Wanneer de kat uit verveling van de planten eet kan dit betekenen dat de kat zich verveelt of op deze manier om aandacht vraagt. Zorg dus voor voldoende uitdaging voor de kat. Dit kan door middel van kattenspeelgoed (muisjes, denkspeelgoed, klimpalen etc.) en/of zelf meer met de kat te spelen.

Wanneer de kat onverhoopt toch van een giftige kamerplant heeft gegeten, en bovengenoemde symptomen vertoond, kunt u het beste direct een dierenarts raadplegen. Het kan handig zijn de naam van de (giftige) plant waar de kat van heeft gegeten erbij te vermelden, indien bekend natuurlijk.

Verder informatie
Voor een afbeelding van de giftige kamerplanten die in deze hand-out staan vermeld kunt u terecht op de website van hortuz.nl. Op deze website kunt u ook alle andere (giftige) kamerplanten terugvinden die nu niet zijn genoemd.

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal