Feline acne

Niet alleen mensen, maar ook katten kunnen last hebben van acne. Dit kan variëren van mee-eters die zichtbaar zijn als zwarte puntjes op de huid, tot een diepe bacteriële huidinfectie op de kin en/of lippen. De foto’s hieronder tonen het verschil:

Wat is acne?

Acne ontstaat door een ontsteking van talgklieren. Talgklieren hebben verschillende functies in het lichaam. De meeste talgklieren bevinden zich rondom een haarfollikel en produceren een olieachtige substantie wat er voor zorgt dat het haar bestand is tegen water en de huid soepel blijft. Daarnaast bevindt er zich een verzameling van veel grotere talgklieren op de kin, lippen en de bovenkant van de staart. Deze talgklieren produceren een substantie die een een belangrijke rol speelt in geurmarkering. Een liefdevol kopje van uw kat is een manier om deze geur af te geven en in feite wordt u dan door uw kat gemarkeerd.

Overactiviteit van de talgklieren zorgt voor een overmaat van een olieachtige uitscheiding, aanwezig op de huid en vacht. Dit kan zich verder ontwikkelen in acne wanneer de talgkliertjes verstopt raken en mee-eters vormen (zichtbaar als zwarte puntjes op de huid). Secundaire bacteriële infectie leidt vervolgens tot een ontsteking van de haarfollikels, waardoor pusteltjes ofwel puistjes ontstaan. In ernstige gevallen ontstaat er een infectie van de huid, met zwelling, ontsteking, pijn en uitscheiding van pus.

Overactiviteit van de staartklieren gebeurd onder invloed van testosteron en wordt ook wel  ‘katerstaart ‘ genoemd. Een vettige plek bovenop de staartbasis vindt u dan ook vaak bij de intacte kater of een kater die op latere leeftijd is gecastreerd. Dit kan ook voorkomen in combinatie met Feline acne.

De behandeling

De behandeling van acne volstaat in veel gevallen met het gebruik van een topicale behandeling en het schoonhouden van de kin. Hiervoor zijn verschillende opties mogelijk:

  • Ontsmetten met een chloorhexidine oplossing. U kunt hiervoor een spray gebruiken van de dierenarts, of een flesje Dettol Sterilon® bij de drogist halen en dit 2 tot 3 keer per dag over de plek wrijven.
  • Een andere optie is om Bactroban® zalf twee maal daags op de plek te smeren.
  • Vitamine A zuur crème (tretinoïne) wil ook nog wel eens helpen de acne te bestrijden.
  • Het gebruik van keramiek of metalen drinkbakken in plaats van plastic drinkbakken, kan in sommige gevallen helpen.
  • 1-2 keer daags de drinkbak schoonmaken en verversen.
  • De kin schoonmaken met een doekje na het eten.

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal