To Barf or not to Barf

De laatste tijd gaan steeds meer mensen over op het voeren van vers (rauw) vlees voor hun hond of kat. Een andere benaming voor het vers vlees voeding is BARF, wat staat voor Biologically Appropriate Raw Food.

De verse vlees voeding bestaat uit een hoog eiwitpercentage, in de vorm van spiervlees, botten en orgaanvlees, fruit, groente, noten, olie, ei, aardappel en kruiden en bevat over het algemeen geen granen. Afhankelijk van het merk worden er al dan niet mineralen en vitamines aan toegevoegd. Men kan kiezen voor complete kant-en-klaar worsten of zelf een menu samenstellen van losse componenten.

 

Waarom overstappen op vers vlees voeding?

 

Een van de meest gehoorde reden om over te stappen op vers vlees voeding is dat men het gezonder en natuurlijker vindt. Omdat mensen zelf steeds bewuster worden van wat ze eten en gezonder gaan eten willen ze deze trend graag voortzetten voor hun huisdier. Een andere reden is dat men hoopt dat de chronische aandoeningen van hun dier zoals maagdarmklachten, allergie en huidklachten zullen gaan verbeteren door over te schakelen op een vers “natuurlijk” dieet, zonder afvalmateriaal en chemische ingrediënten.

 

Wetenschap en Barf

 

Er zijn echter nog geen wetenschappelijke studies gedaan naar de effecten op lange termijn van het voeren van vers vlees of zelfgemaakt bereid voedsel. De meest informatie aangaande vers vlees voeding wordt gevonden op internet en is geschreven door leken, meestal op een emotionele en semiwetenschappelijke manier, waarbij het voeren van vers vlees wordt afgeschilderd als “het middel tegen alle kwalen “.

 

De vaak genoemde voordelen van vers vlees voer op een rijtje:

 

 

  1. De herkomst/samenstelling van het voedsel is bekend, een allergische component kan zo worden vermeden. Echter om een allergie uit te sluiten raden wij aan om altijd een eliminatiedieet te gaan voeren. Dit is een dieet bestaande uit 1 eiwitbron waar het dier nog niet eerder mee in aanraking is geweest in combinatie met een koolhydraat bron: aardappel/pompoen/rijst. Pas na 6 tot 8 weken op dit dieet zal duidelijk worden of de allergische klachten verdwijnen.
  2. Additieven kunnen vermeden worden: veel eigenaren denken dat er smaakstoffen en attractanten aan commerciële diervoeding toegevoegd worden, die ervoor zorgen dat dieren “verslaafd “raken aan een bepaald soort voedsel. Wat vaak vergeten wordt is dat onder de naam additieven ook mineralen en vitamines vallen.
  3. Vermijden van graanproducten: een veel gehoorde opinie van huisdiereigenaren is dat men denkt dat gluten en granen slecht zijn voor hond en kat. Dit denkbeeld wordt mede gestimuleerd door het feit dat bij mensen steeds vaker een glutenallergie geconstateerd wordt en koolhydraten (zoals brood) “slecht “voor de menselijke gezondheid zijn. Dit vertaalt men door naar de voeding van de hond en kat. Een glutenintolerantie komt echter zelden voor bij hond of kat.
  4. Verhitting vernietigt voedingstoffen: bepaalde voedingsstoffen zoals vitamine B en vitamine A zijn niet hittestabiel en breken af bij verhitting. Deze voedingsstoffen worden dan ook weer toegevoegd in een later stadium van het bereidingsproces. Er wordt ook vaak gezegd dat enzymen vernietigd worden door verhitting, waarbij de indruk gewekt wordt dat dieren enzymen uit de voeding nódig hebben voor hun vertering. Dieren en mensen maken echter voor de vertering van voedsel hun eigen verteringsenzymen en hebben geen enzymen uit de voeding nodig.
  5. Minder ontlasting, vastere ontlasting: vers vlees dieet is vaak goed verteerbaar, en beter dan een commercieel diervoeder van mindere kwaliteit. Met een kwalitatief goed diervoeder is dit verteerbaarheid gelijk aan die van vers vlees.
  6. Beter voor het gebit: dieren moeten meer en beter kauwen op vers vlees voeding; echter kunnen hierdoor kiesfracturen ontstaan of irritatie en verwonding van mondholte door versplintering van botten.

 

De risico’s van het voeren van vers vlees:

 

Te veel of te weinig voedingstoffen: vaak wordt er beweerd dat voedsel dat dicht bij de natuur staat automatische alle bestanddelen bevat wat een dier nodig heeft, zodat voedingssupplementen overbodig zijn. Helaas zijn de meest vers vlees voeding recepten die op diverse websites te vinden zijn niet juist wat betreft de samenstelling van de volgende voedingsstoffen/voedingsbestanddelen:

 

–      Te hoog eiwitgehalte: vlees bevat een hoog percentage eiwit en wordt daarom niet    geadviseerd om te geven aan oude dieren of aan dieren met nier- of leverproblemen.

–           Te laag eiwitgehalte: vaak bij vlees met veel vet.

–           Te hoog vetgehalte: hierbij lopen honden het risico om alvleesklierontsteking te        ontwikkelen.

–           Te veel of te weinig Calcium: vooral gevaarlijk voor groeiende pups (botopbouw).

–           Te veel of te weinig Vitamine A: met name katten moeten vitamine A krijgen, zij   kunnen het niet zelf maken.

–           Vitamine E en vitamine D tekort: katten en honden kunnen dit niet zelf maken.

–           Te kort aan mineralen zoals zink, koper, jodium.

 

Studies hebben al wel aangetoond dat het bij dieren die overgezet worden op een vers vlees voeding het maanden of jaren kan duren voor ze symptomen gaan ontwikkelen van de bovengenoemde tekorten of te veel aan voedingsstoffen. Omdat dieren veel vitamines opslaan in de lichaamsvetten (uitgezonderd vitamine C en vitamine B: deze zijn wateroplosbaar) kunnen dieren dus putten uit deze reserves. De problemen doen zich pas voor wanneer deze reserves op raken.

 

Zelf toevoegen van vitaminen en mineralen

 

Afhankelijk van de samenstelling van de Barf-producten wordt het een complexe uitzoekerij om deze producten met de juiste vitaminen en mineralen aan te vullen. De kans groot dat hiermee de verhouding tussen voedingsstoffen uit balans raakt, met als gevolg het ontstaan van ziektes door langdurige insufficiënte voeding.

 

 

Hygiënerisico rauw vlees:

 

Zoals velen zullen weten wordt het voor zwangere vrouwen sterk afgeraden rauw vlees te hanteren en te eten. Dit geldt ook voor ouderen en kinderen. Het mogelijk met salmonellabacteriën besmette vlees is een humaan risico. Dieren die dit met salmonella besmette vlees consumeren hoeven hiervan zelf niet ziek te worden, maar kunnen deze bacterie wel langdurig via hun ontlasting uitscheiden.

Problemen door het eten van botten: hierdoor kunnen wonden in de bek, kiesfracturen, obstipatie en perforatie van het maagdarmkanaal ontstaan. Niet zelden met tot gevolg gebitsextracties of operatie om de schade te herstellen.

 

Problemen met toevoegen van giftige- onverteerbare componenten aan vers vlees voeding:

  • Geef geen knoflook; knoflook breekt rode bloedcellen af en is niet werkzaam tegen ecto- of endoparasieten. (zoals wormen, vlooien, luizen, mijten of schimmels)
  • Geef geen rauwe eieren; deze zorgen voor afbraak van biotine waardoor er een vitamine B tekort ontstaat.
  • Geef geen rauwe; rauwe vis breekt vitamine Baf en rauwe vis bindt ijzer waardoor er bloedarmoede kan ontstaan.
  • Voer geen kopvlees; kopvlees kan schildklierweefsel bevatten, dit kan zorgen voor een te snelwerkende schildklier bij hond en kat. Vooral katten hebben op oudere leeftijd vaak een te snel werkende schildklier, dus het voeren van kopvlees wordt zeker bij katten afgeraden.

 

Mocht u na lezen van het bovenstaande toch besluiten om over te stappen op vers vlees voeding bij uw hond en kat, wees er dan op bedacht dat vers vlees voeding veel eiwit, veel vet en een hoog calcium- en fosfaatgehalte bevat. Wij raden u af vers vlees te voeren bij:

–           pups en kittens

–           dieren met nierproblemen

–           dieren met maagdarmklachten

–           dieren met leverproblemen

–           dieren met tumoren: zeker bij dieren die een chemokuur ondergaan.

–           dieren met blaasgruis

 

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal