Asthma en chronische bronchitis bij de kat

 

Asthma en Chronische Bronchitis

De meest voorkomende oorzaak van een langdurige (chronische) hoest bij de kat zijn chronische bronchitis en asthma. Bij beide aandoeningen is er sprake van een chronische ontsteking in de luchtwegen, de bronchiën om precies te zijn. De bronchiën zijn de vertakkingen van de luchtpijp en bevinden zich in de borstkas. Een bronchitis is een ontstekingsreactie op irriterende stoffen zoals een vervuilde lucht of sigarettenrook. Asthma is een allergische reactie, waarbij verkramping optreedt van de luchtwegen wat leidt tot benauwdheidsaanvallen.
Asthma en chronische bronchitis komen voor bij katten van alle leeftijden, maar vooral bij katten van 6 tot 9 jaar. Voornaamste klachten zijn een langdurig aanwezige hoest, en in het geval van asthma plotselinge benauwdheidsaanvallen.

Diagnostiek

Bij lichamelijk onderzoek van de luchtwegen kunnen abnormale ademgeluiden worden gehoord maar vaak klinken de longen normaal. Op een röntgenfoto van de borstkas kan in de longen een ontstekingspatroon zichtbaar zijn. Met een röntgenfoto kunnen ook andere oorzaken van een langdurige hoest worden uitgesloten zoals een vergroot hart, vocht in de longen, longontsteking, een tumor of een vreemd voorwerp.
Een ontlastingsonderzoek kan worden uitgevoerd om een infectie met longworm uit te sluiten. Longworm wordt behandeld met een ontwormingsmiddel zoals Milpro. Ook kan er door de dierenarts worden gekozen om te behandelen met een antibioticum, om een bacteriële infectie van de bronchiën uit te sluiten.

Therapie

Beide aandoeningen worden behandeld met een prednison-achtige ontstekingsremmer, wat als tablet of per injectie gegeven kan worden.
In het geval van asthma, is het nodig om bronchodilatoren te geven om de krampen van de bronchiën op te heffen. Dit kan gegeven worden via een inhaler. Vaak moet dit iedere dag worden toegediend, en afhankelijk van de ernst meerdere keren per dag. Het voordeel van een inhaler is dat binnen enkele minuten werkt als het wordt toegediend tijdens een benauwdheidsaanval. Ook zijn er medicijnen in tabletvorm beschikbaar die dagelijks gegeven dienen te worden.
Verder is het van belang dat uw kat afvalt indien dit nodig is. Ook is een stof- en rookvrije omgeving belangrijk, zodat de luchtwegen minder geprikkeld worden. Als bronchitis of asthma in een vroeg stadium wordt ontdekt en behandeld, is de prognose gunstig.

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal