Artrose bij de kat

 

Artrose bij de kat

Al jaren is bekend dat bij oudere honden artrose voorkomt. Wat opvalt is dat een hond dan stram en kreupel loopt en vaak moeilijk uit de mand kan komen of ergens op kan springen.
Artrose bij een kat wordt vaak over het hoofd gezien
Tot voor kort werd aangenomen dat artrose bij katten niet of nauwelijks voorkomt. Inmiddels weten we dat artrose wel degelijk een probleem is bij oudere katten. Alleen is het veel moeilijker om dit vast te stellen.

Katten zijn meesters in het verbergen van klachten en zeker in het verbergen van chronische pijn.

Artrose bij de kat is dus lange tijd onderschat en verdient meer aandacht. Stijfheid en pijn bij katten komt vaker voor dan voorheen werd gedacht.

Wat is artrose?
Artrose is een aandoening die we bij de kat zien vanaf de leeftijd van 10 jaar. Het kraakbeen van de gewrichten slijt en in een later stadium kan ook het bot en het gewrichtskapsel betrokken raken bij dit proces van verval. Dit proces treedt vaak geleidelijk op, zodat men veelal pas met de kat op het spreekuur komt, als er al behoorlijk wat gewrichtsschade is.
Artrose of gewrichtsslijtage is een aandoening die kan voorkomen in alle gewrichten. Het wordt door een bepaalde oorzaak in het gewricht op gang gebracht, daarna houdt het zichzelf in stand en wordt de slijtage steeds erger.

Een gewricht bestaat uit twee botdelen die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De botten zijn bekleed met kraakbeen en samen met de gewrichtsvloeistof (synovia) die in het gewricht zit kunnen de botten soepel over elkaar glijden. Kraakbeen is normaal heel glad en veerkrachtig. Kraakbeencellen (chondrocyten) maken steeds nieuw kraakbeen aan. Aan de andere kant wordt door belasting van het gewricht kraakbeen cellen afgebroken. Indien dit evenwicht verstoord raakt wordt het kraakbeen minder elastisch en glijdt het minder goed.

Oorzaken voor het ontstaan van artrose
Kraakbeen beschadiging kan komen door trauma en erfelijke afwijkingen zoals een losse knieschijf. Al deze oorzaken geven een verkeerde belasting en een beschadiging van het kraakbeen. Ook door een ontsteking kan het lichaamseigen kraakbeen niet meer als zodanig herkend worden. Het lichaam reageert hierop met een afweerreactie tegen het kraakbeen. Dit laatste wordt reuma genoemd.

Pijn
De slijtage van het kraakbeen zal een ontstekingsreactie en pijn geven. Het lichaam gaat proberen de gewrichten te stabiliseren en er zal nieuw botweefsel gevormd worden in het gewrichtskapsel (kapsel dat om het gewricht zit).

Welke gewrichten worden vooral aangetast bij een kat?
In principe kan artrose alle gewrichten aantasten, maar er zijn bepaalde gewrichten extra gevoelig: de ellebogen, rug, pols, hak en de heup- en kniegewrichten.

Hoe herkent u artrose bij uw kat?
Het belangrijkste symptoom van artrose is pijn! Echter bij de kat is het vaak moeilijk om vast te stellen dat hij/zij (chronisch) pijn heeft.

U kunt de volgende symptomen waarnemen:

  • Verandering in gedrag: meer gestrest in huis. Dit kan zich uiten in tongelen, gapen, pootje heffen, meer likken, hijgen, siddering door de rug.
  • Angstiger.
  • Meer mauwen in een poging te communiceren naar de eigenaar.
  • Agressiever naar de eigenaar of andere huisdieren.
  • Minder poetsen, geeft vachtveranderingen zoals klitten. De kat kan het achterlijf moeilijker bereiken.
  • Verandering in mate van beweging: kat springt minder op het bed of de vensterbank, is minder lang buiten, komt de tuin niet meer uit.
    krabt minder aan het behang of de bank waarbij de kat zich moet uitrekken.
  • Minder vaak een ‘gek uurtje’ waarbij de kat door de kamer rent of algeheel minder willen spelen.
  • Minder eetlust.
  • Overdreven poetsgedrag: als de kat zichzelf veel wast komt endorfine vrij waardoor de kat zich beter voelt. Te vergelijken met nagelbijten van de mens.
  • Anders reageren dan de eigenaar gewend is: niet meer geaaid willen worden, niet meer opgepakt willen worden, niet meer langs de benen strijken, eigenaar niet meer begroeten als deze thuis komt.
  • Onzindelijkheid: onzindelijkheid doordat het pijn doet om in de kattenbak te komen of door een pijnlijke houding bij het ontlasten.

Herkent u een of meerdere klachten bij uw oudere kat dan is het verstandig een bezoek aan uw dierenarts te brengen.

Wat kunnen we doen voor een kat met artrose?
Artrose is een proces dat niet te stoppen of te genezen is, maar dat wel in grote mate met medicijnen en speciaal voer en supplementen kan worden afgeremd en ondersteund.

  • Meloxicam voor de kat. Allereerst is het belangrijk om de pijn te bestrijden en de ontstekingsreactie af te remmen met een NSAID. Er is een middel op de markt, met als werkzame stof meloxicam, deze meloxicam kat is speciaal ontwikkeld voor katten met chronische pijnklachten ten gevolge van artrose. Dit middel is ontstekingsremmend en pijnstillend, gebruiksvriendelijk, veilig en kan langdurig worden gebruikt. Het is geregistreerd voor de verlichting van ontsteking en pijn bij (chronische) aandoeningen van het bewegingsapparaat.
  • Speciale voeding: Mobility dieet van Royal Canin of JD dieet van Hills.
  • Voedingssupplementen zoals Flexadin.

Therapie

Artrose die eenmaal is ontstaan zal helaas niet meer verdwijnen en in de toekomst vaak erger worden, doordat het proces van gewrichtsslijtage zichzelf in stand houdt. Wel kan de neerwaartse spiraal aanzienlijk worden geremd en kunnen de pijnklachten flink worden verminderd. De aanpak van artrose bestaat uit meerdere facetten en het verschilt per dier wat de beste behandeling is. Dit is afhankelijk van de oorzaak van de artrose, de ernst van de klachten, de leeftijd van het dier en uiteraard ook uw financiële middelen moeten worden meegewogen bij het kiezen van een therapie. Hieronder hebben wij de verschillende mogelijkheden voor u op een rijtje gezet. De dierenarts kan met u bespreken wat voor uw hond of kat de beste aanpak van de artrose zou zijn.

Optimaal lichaamsgewicht

Uit onderzoek is gebleken dat overgewicht een belangrijke factor is bij gewrichtsproblemen. Als uw dier overgewicht heeft, heeft hij of zij door jarenlange overbelasting van de gewrichten meer kans om artrose te ontwikkelen. Het bereiken of behouden van een gezond gewicht is daarom een belangrijk onderdeel van het behandelplan. Een speciaal afvaldieet kan hierbij helpen en op de praktijk kunnen wij u hiermee helpen en u begeleiden.

Bewegingsregime

Aangepaste beweging is onderdeel van vrijwel elk behandelplan van honden met artrose, want hoe meer een ontstoken gewricht wordt belast des te erger de ontsteking zal worden.

In het algemeen is regelmatige en gecontroleerde beweging het beste voor dieren met artrose: liever meerdere keren per dag een korte ronde dan één keer een lange wandeling en daarbij zoveel mogelijk rechtlijnig bewegen (zoals wandelen of rustig fietsen aan de lijn) en zo min mogelijk traplopen, (in de auto) springen, snel optrekken en remmen of korte draaien maken.

Voor katten is het een stuk lastiger om het bewegingspatroon aan te passen. Voor hen is het vooral belangrijk om piekbelastingen (zoals snelle draaien) niet te stimuleren en u zou bijvoorbeeld krab- of ligplekken kunnen creëren waarvoor de kat niet eerst ergens op hoeft te springen. Door favoriete ligplaatsen beter bereikbaar te maken door opstapjes te creëren kunt u de kat tegemoetkomen.

Aangepaste voeding en voedingssupplementen

Er bestaan verschillende voedingssupplementen die het kraakbeen ondersteunen, de gewrichtsvloeistof verbeteren en/of ontstekingen kunnen tegen gaan. Wanneer u uw kat een voedingssupplement gaat geven, is het belangrijk om de juiste middelen te kiezen. Niet alle producten bevatten namelijk een voldoende hoge concentratie van de werkzame stoffen of zijn even goed opneembaar door de darmen (zoals vaak het geval is met humane middelen). Wij helpen u graag verder bij de keuze van een geschikt voedingssupplement voor uw huisdier.

Bij kreupelheid kunnen kwalitatieve voedingssupplementen zoals Flexadin advanced ervoor zorgen dat de pijn beter onder controle blijft en op termijn de pijnmedicatie afgebouwd kan worden.

NSAID’s

NSAID’s zijn medicijnen die een ontstekingsremmend en pijnstillend effect hebben. Honden en katten die door de artrose duidelijk kreupel lopen hebben hier over het algemeen veel baat bij. Omdat elk medicijn ook bijwerkingen kan geven, willen we het gebruik hiervan natuurlijk wel zoveel mogelijk tot een minimum beperken. Om deze reden bestaat de behandeling van artrose eigenlijk altijd uit meerdere facetten van het “artroseregime”. Door een gezond gewicht, goed bewegingspatroon en de combinatie met Flexadin en/of andere voedingssupplementen hebben we een zo laag mogelijke dosering medicatie nodig om de pijn te verminderen. Als de kreupelheid – als gevolg van de pijn – eenmaal onder controle is, kunnen we ook proberen om de dagelijkse dosis NSAID’s te gaan verlagen tot een onderhoudsniveau.

 

 

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal