Verstopping
Verstopping bij het konijn
Wat is een verstopping?
Een verstopping ontstaat wanneer de darmbeweging te traag is en het voedsel te lang in de maag blijft. Het konijn heeft een vol gevoel en wil niet of nauwelijks meer eten. Hierdoor ontstaat een tragere werking van de darmen, met als gevolg een complete stilligging. Het konijn zal op zo’n moment vaak stoppen met eten en drinken.
Aangezien het lichaam vocht nodig blijft hebben, zal dit ontrokken worden aan de onverteerde voedselbestanddelen die nog in de maag aanwezig zijn.
Hierdoor kunnen deze bestanddelen uitdrogen en veranderen in een massieve, stevig vastklevende massa die niet in beweging te brengen is. Ditzelfde gebeurd ook bij het voedsel wat zich nog in de darmen bevind.
Let op: Wanneer in deze situatie niet vroegtijdig wordt ingegrepen, is het soms noodzakelijk om deze massa operatief te verwijderen.
Hoe wordt een verstopping veroorzaakt?
Een verstopping kan verschillende oorzaken hebben.
1. Voeding:
Over het algemeen wordt een verstopping veroorzaakt door een te traag werkend darmstelsel. De reden hiervan is meestal een tekort aan vezels in de voeding van het konijn.
2. Gebitsproblemen:
Wanneer een konijn last heeft van zijn gebit, zal hij/zij vaak minder gaan eten, met als gevolg het trager werken van de darmen.
3. Pijn:
Pijn vanwege gebitsproblemen of andere oorzaken kan leiden tot stress, wat de darmbeweging direct doet vertragen.
4. Haarballen:
Wanneer de ruiperiode is aangebroken, kan het konijn zijn losse vachthaar oplikken. Dit kan tot gevolg hebben dat de haren vastlopen in de darmen.
Behalve haar kunnen er nog andere redenen van stoornissen in het maagdarmstelsel zijn, zoals een gehele of gedeeltelijke blokkade door onbekend materiaal, zoals stukjes plastic of tapijt.
Symptomen van een verstopping:
Wanneer een konijn last heeft van een beginnende verstopping zullen er een aantal dingen merkbaar zijn:
Het kleiner worden van de keutels
Harde, uitgedroogde keutels ( een ketting van kleine keutels )
Verminderde keutelproductie
Verminderde eetlust/drinklust
Waneer een konijn last heeft van een volledige verstopping zullen er een aantal dingen merkbaar zijn:
Geen keutelproductie
Harde, pijnlijke buik
Totaal niet meer willen eten/drinken
Wanneer u uw konijn verdenkt van een beginnende/volledige verstopping moet u zo snel mogelijk contact opnemen met een dierenarts! Als een konijn 24 uur of langer niet eet, zullen de darmen stil komen te liggen en kan het konijn binnen korte tijd sterven!
De behandeling bij een verstopping:
Dwangvoeren: Lees voordat je gaat dwangvoeren eerst meer info over dwangvoeren Wanneer uw konijn zelf niet meer wil eten is het raadzaam om uw konijn te dwangvoeren. Hiervoor gebruiken wij Supreme Recovery®. Dit is een energierijk poeder wat aangelengd wordt met water, tot een papje. De juiste dosering hiervoor is: 25 ml per 1 kg. lichaamsgewicht per dag, verdeeld over 4-5 keer.
Medicatie: Er moet een darmstimulerend middel worden gegeven. Hiervoor gebruiken wij een combinatie van Cisaral Drops® en Primperan Drank®. Dit middel stimuleert de maag zich sneller te legen in de darmen, waardoor de darmen steviger gaan bewegen en de blokkade meegevoerd wordt. De juiste dosering hiervoor is: 2 x daags 1 ml per 1 kg. Lichaamsgewicht. Dit wordt oraal toegediend. Ook kan er pijnstilling gegeven worden. Hiervoor gebruiken wij Carprofen Drops®. De juiste dosering hiervoor is: 2 x daags 0.5 ml per 1 kg. Lichaamsgewicht. Dit wordt oraal toegediend.
Probiotica: Een probioticum bevat goede darmbacteriën, wat de verstoorde balans in de darmen kan opheffen. Hiervoor gebruiken wij: Pro Soluble for all animals®. De juiste dosering hiervoor is: 1 theelepel per konijn per dag. Het probioticum kan aangemengd worden met water en oraal worden toegediend. Wanneer het konijn nog enige eetlust heeft, kan dit ook over het voer worden gestrooid.
Eventueel kan er een laxeermiddel worden meegegeven. Hiervoor gebruiken wij Laxatract®. Ook is mogelijk verse ananassap te geven bij een verdenking van haarballen.
Nazorg van het konijn met een verstopping:
Zodra de keutels groter en talrijker worden, kan het eventueel voorgeschreven laxeermiddel in mindere mate worden gegeven, of achterwege worden gelaten. Worden de keutels weer kleiner en minder in aantal, dan is het laxeermiddel nog nodig. Wanneer het konijn goede ontlasting heeft; grote keutels, talrijk, rond van vorm, niet uitgedroogd en het dier heeft een uitstekende eetlust/drinklust, dan is het gevaar van een verstopping voorbij !
Nu kan er gestopt worden met alle medicatie.
Voeding na een verstopping:
Geef het konijn veel onverteerbare ruwe vezels in de vorm van hooi en eventueel vers gras. Let op bij het geven van voorjaarsgras. Dit gras bevalt veel eiwitten, waardoor het konijn binnen korte tijd hevige gasvorming kan ontwikkelen. Geef vers gras in beperkte mate.
Probeer de krachtvoer gift te beperken tot 20 gram per kg. Lichaamsgewicht, per dag. Wanneer alle klachten zijn verdwenen, kan weer worden overgeschakeld naar de normale hoeveelheid.
Voorkomen is beter dan…
De kans op een verstopping wordt een stuk kleiner als het dier zoveel mogelijk vezels aangeboden krijgt. Dit betekend groenvoer en veel hooi, zo min mogelijk droogvoer en dagelijks volop vers water. Vezels en vocht zorgen voor een optimale darmwerking.
Veel lichaamsbeweging stimuleert de darmbeweging.
Tijdens de ruiperioden moet er veel geborsteld of geplukt worden, zodat het konijn zo min mogelijk haar oplikt.
MOCHT U NOG VRAGEN HEBBEN, NEEM DAN CONTACT MET ONS OP!!
“De konijnen nemen echt hun plek in binnen het gezin. Wij willen dan ook voor hen de beste zorg. Bedankt Kirsten en Jacquelien!”
Fam. Brugman (2 konijnen),
Zwanenburg