Vachtmijt bij het konijn 

 

Kale plekken, losse haren en schilfers

Vaak worden er konijnen bij ons aangeboden waarbij de haren erg los lijken te zitten. Ook heeft het konijn vaak last van jeuk en krabt en bijt het zichzelf, hierdoor ontstaan er kale plekken en wondjes op de huid. Door de irritatie van de huid komen er veel schilfers los, het konijn heeft als het ware roos.

Diagnose

Help mijn konijn heeft schilfers
Aan de hand van de symptomen (zie hierboven) en een microscopisch onderzoek van de schilfers is de diagnose makkelijk te stellen. Met behulp van een vlooienkam wordt de huid uitgekamd, de schilfers worden van de haren gescheiden en onder de microscoop bekeken. De mijten en eitjes van de mijten zijn goed te zien. Het gaat om de volgende mijten: Cheyletiella parasitovorax.

Help mijn konijn wordt kaal
We zien af en toe ook nog een ander soort vachtmijt. Het konijn krijgt een kale huid zonder schilfers!
Deze vachtmijt tast de haarschacht aan waardoor de haren uitvallen met als resultaat een kale nek, rug en onderbuik. De huid is vaak helemaal kaal en de haren vallen bij bosjes uit. Er kan sprake zijn van jeuk maar het hoeft niet.

Therapie

Vroeger moesten we het konijn laten wassen met een vlooienshampoo, echter het is vaak erg lastig om het konijn een aantal weken achtereen te wassen. Gelukkig kunnen we tegenwoordig de vachtmijten goed bestrijden met een tweemalige behandeling met een pipet met de werkzame stof selamectine.

Een middel met de werkzame stof selamectine is een goedwerkend en veilig vlooien- en mijten middel om te gebruiken bij bijzondere dieren.

De werkzame stof selamectine is een dermate veilig vlooienmiddel dat zonder problemen bij jonge dieren zoals kittens en pups gebruikt kan worden.

Het is ook zeer veilig, in tegenstelling tot andere vlooienmiddelen, voor bijzondere dieren: zoals konijn, cavia en rat.

Selamectine bij het konijn
De verdeling gaat op gewicht: bij konijnen en knaagdieren
Zwaarder dan 2,5 kg: pipet voor de volwassen kat (45 mg pipet).
Tussen 2,5 kg en 800 gram: pipet voor pup/kitten (15 mg pipet = 0,25 ml).
Voor dieren onder de 800 gram: gedeelte van pipet voor de pup/kitten (15 mg pipet = 0,25 ml)

Zie in de tabel hieronder voor de juiste dosering bij een bijzonder dier onder de 800 gram. Deze dosering is getest en werkzaam, maar vooral veilig bevonden om te gebruiken bij deze lichte dieren.

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij het konijn.

Let op wat konijnen betreft:
Frontline pipet of spray mag absoluut niet bij konijnen toegediend worden:
 dit kan dodelijk zijn!

Vachtmijt onder de microscoop

“De konijnen nemen echt hun plek in binnen het gezin. Wij willen dan ook voor hen de beste zorg. Bedankt Kirsten en Jacquelien!”

Fam. Brugman (2 konijnen),
Zwanenburg