Dwangvoeren
Waarom dwangvoeren?
Een konijn, maar ook een cavia is een dier dat normaal gesproken de hele dag door eet. Het maag-darmsysteem is er ook op ontworpen om continu iets te doen te hebben; voedsel verteren.
Nu kan het voorkomen dat het dier door pijn of gebitsproblemen stopt met eten.
Het lichaam (de maag en darmen) blijven ondanks dat er geen voedsel passeert gewoon doorgaan met het produceren van verteringsgassen. Deze gassen worden niet afgevoerd met het verterende voedsel maar die hopen zich op.
Door het gebrek aan voedsel kunnen de darmen zelfs stil komen te liggen.
Dit veroorzaakt weer pijn en de cirkel is rond…
In vele gevallen zal de eigenaar in dit stadium het dier, al dan niet in combinatie met medicijnen, moeten helpen door te gaan dwangvoeren.
Let wel! Een konijn of cavia dat niet eet is een spoedgeval en heeft grote kans te sterven als er niet gehandeld wordt. Wij raden met klem aan om een dierenarts te raadplegen om de oorzaak van het niet-eten aan te pakken.
Het is dan ook voor iedere konijnenbezitter zeer aan te raden altijd een potje dwangvoer in huis te hebben.
Let wel: dwangvoeren terwijl het dier een verstopping heeft wordt afgeraden en kan desastreus zijn. Neem te allen tijde contact op met de dierenarts voor advies.
Hoe pak ik dit aan?
Op onze praktijk is een goed product te verkrijgen wat aangelengd met water een prima vezelrijk maar vooral makkelijk toepasbaar dwangvoer is.
Deze onderstaande bereidingswijze is dan ook voor dit specifieke dwangvoer. op youtube staat er ook een filmpje waarin in te zien is hoe je moet dwangvoeren: https://www.youtube.com/watch?v=7RE5KJFJ8dQ .
Neem een theelepel poeder en doe daar zoveel water bij tot het de dikte van vla heeft. (1 theelepel is aangelengd ongeveer 7ml )
Afhankelijk van het gewicht van het dier varieert ook de toe te dienen hoeveelheid. Een richtlijn is ongeveer 10 tot 25 ml per kilo lichaamsgewicht te geven, verdeeld over de dag.(zie ook onze website)
Toedienen
Neem het dier op de schoot, met het achterwerk naar je toe.
Pak overhands (met de hand over de kop/ogen) het kopje vast, omsluit met de vingers de hele snuit.
Met de andere hand kun je nu het van te voren gevulde spuitje met dwangvoer in de bek steken.
Dit gaat het beste schuin vanaf de zijkant, daar heeft het dier geen tanden en kiezen zitten.
Druk nu rustig en in etappes de spuit in de bek leeg.
Doordat het dier “opgesloten “ zit tussen 2 armen en je buik kun je het op deze manier goed fixeren (een konijn kan nog wel eens springerig zijn….)
De voorgeschreven dosering dwangvoer is dusdanig dat het dier nog genoeg ruimte heeft om zelf weer te gaan eten, en trek te hebben.
“De konijnen nemen echt hun plek in binnen het gezin. Wij willen dan ook voor hen de beste zorg. Bedankt Kirsten en Jacquelien!”
Fam. Brugman (2 konijnen),
Zwanenburg