Moet ik mijn dier laten vaccineren?

Jazeker, helaas zijn de besmettelijke ziektes waartegen wij vaccineren nog steeds actief in Nederland. De enige manier om dit te voorkomen is vaccineren.  En de risico’s van het niet vaccineren zijn veel groter dan de risico’s van het wel vaccineren. Als praktijk proberen wij zoveel mogelijk op maat te vaccineren dit houdt in dat we uw dier goed willen beschermen, door middel van het hanteren van een juist vaccinatie schema.

Mijn dier komt niet buiten, moet ik mijn dier laten vaccineren?

Wij raden u sterk aan uw dier ook te laten vaccineren als deze niet buiten komt, omdat de ziektes waartegen we vaccineren ook door ons, mensen, overgedragen kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld via uw kleding/schoenen, maar ook via vochtdeeltjes in de lucht gebeuren.

Ik heb al katten en krijg er nu een kitten bij. Hoe pak ik dit het beste aan?

Klik hier voor meer informatie.

Mijn hond/kat heeft last van diarree en braken, wat moet ik doen?

Dan is het verstandig een afspraak in te plannen bij de dierenarts. Als uw hond/kat braakt en diarree heeft verliest hij/zij meer vocht waardoor de kans op uitdroging groot is.

Moet ik mijn dier ontwormen?

Ja, want uw huisdier kan erg ziek worden van een worminfectie. Worminfecties kunnen niet alleen op andere dieren, maar ook op mensen overgedragen worden. Worminfecties zijn niet altijd zichtbaar met het blote oog, uw huisdier hoeft geen diarree te hebben, ook kunnen de gevolgen na een worminfectie soms pas op latere leeftijd tot uiting komen.

Moet ik mijn huisdier behandelen tegen vlooien/teken?

Ja, naast het ongemak van een vlooienplaag in huis, kunnen vlooien en teken ziekten overbrengen. Het is belangrijk uw huisdier het hele jaar door te behandelen met een veilig middel. Heeft u vragen over de verschillende middelen en welk middel het beste bij uw huisdier past, dan kunt u contact met ons opnemen.

Hoe behandel ik een vlooienplaag in huis?

Klik hier voor meer informatie.

Mijn kat plast naast de bak, wat kan de oorzaak zijn en wat kan ik ertegen doen?

Het op andere plaatsen plassen dan op de kattenbak kan verschillende oorzaken hebben, namelijk medisch, stress gerelateerd of gedragsmatig. Om te onderzoeken wat de oorzaak is, raden wij u aan om een afspraak te maken. Neemt u dan als het lukt een beetje urine mee?

Mijn dier heeft een ontstoken oor, mag ik hier een zalfje voor?

Helaas kunnen wij niet zomaar een zalf meegeven. Bij een oorontsteking kan perforatie van het trommelvlies optreden en dan mogen de oren niet gezalfd worden.  Elk soort ontsteking vraagt ook om een specifieke behandeling. Maakt u een afspraak bij een van de dierenartsen voor onderzoek.

Mijn dier heeft een ontstoken oog. Mag ik een zalfje ophalen?

Er zijn geen standaard antibiotica oogzalfjes vrij verkrijgbaar. Hiervoor zult u eerst op consult moeten komen. Dit is vooral omdat niet iedere oogzalf geschikt is voor iedere aandoening. Zo zou het zelfs erger kunnen worden door de verkeerde zalf! Wel kunt u een vitamine A oogzalfje komen halen aan de balie. Deze zal bijdragen aan het natuurlijk herstel van het oog en kan verder geen kwaad.

Mijn dier heeft last van jeuk, wat kan ik hiertegen doen?

Aangezien jeuk erger is dan pijn, raden wij u sterk aan om de oorzaak van de jeuk te laten onderzoeken door de dierenarts.

Moet ik mijn dier steriliseren en op welke leeftijd kan dat?

Teef
Wij adviseren uw hond te laten steriliseren vanaf een leeftijd van 6 maanden (met uitzondering van grote honden rassen). We steriliseren het liefste voor de eerste loopsheid of 3 maanden erna. Om medische problemen te voorkomen is steriliseren erg belangrijk. De risico’s van niet steriliseren zijn vele malen groter dan de risico’s van wel steriliseren. Voor meer informatie over wel of niet steriliseren kunt u contact met ons opnemen. Wij zullen honden van 25kg of meer doorverwijzen voor een laparoscopische sterilisatie.

Poes
Wij als dierenartsen adviseren uw poes te laten steriliseren. Dit doen we het liefst vanaf 6 maanden leeftijd en niet tijdens de krolsheid.
Om medische problemen te voorkomen is steriliseren belangrijk. De risico’s van niet steriliseren zijn vele malen groter dan de risico’s van wel steriliseren.

Voedster
Het is aan te raden om vrouwelijke konijnen te laten steriliseren. U verkleint hiermee de kans dat uw konijn op latere leeftijd een baarmoedertumor krijgt. U kunt uw konijn vanaf 6 maanden leeftijd laten steriliseren. Konijnen kunnen wel al eerder vruchtbaar zijn (vanaf 3-5 maanden leeftijd).

Moet ik mijn dier castreren en op welke leeftijd kan dat?

Reu
Reuen kunnen we castreren vanaf 6 maanden leeftijd. Wel of niet castreren is afhankelijk van de hond zelf. Ons advies is dan ook om dit te overleggen met de dierenarts.
Behalve de operatieve castratie is er ook nog een chemische castratie mogelijk. Door middel van het plaatsen van een implantaat onder de huid, die hormonen afgeeft, kunnen we de castratie tijdelijk nabootsen. U kunt dan kiezen voor een implantaat dat 6 maanden werkt of dat 12 maanden werkt.

Kater
Katers kunnen we castreren vanaf 6 maanden leeftijd. Dit om ongewenste dekkingen en ongewenst gedrag, zoals urine sproeien in huis, te voorkomen. Bij katers van grote rassen adviseren we om op latere leeftijd te castreren.

Rammelaar
Mannelijke konijnen kunnen we castreren vanaf 6 maanden leeftijd. Redenen hiervoor kunnen zijn om dominant gedrag of ongewenste nestjes te voorkomen.

Mijn huisdier lijkt de laatste tijd meer te drinken en/of meer te plassen, wat moet ik doen?

Meer drinken en/of plassen is een symptoom dat er in het lichaam iets veranderd is. Wij raden u dan ook aan een afspraak bij de dierenarts te maken. Neemt u dan als het lukt een beetje urine mee? Om te controleren hoeveel uw hond drinkt, kunt u een 24-uursmeting doen. Dit houdt in dat u 24 uur lang meet hoeveel water uw hond drinkt. Belangrijk voor een juiste interpretatie is dat uw dier gedurende deze tijd alleen droogvoer eet.

Waar moet ik rekening mee houden bij reizen naar het buitenland?

Er zijn meerdere dingen waarmee u rekening moet houden als u besluit uw hond of kat meeneemt naar het buitenland. Uw dier moet gechipt zijn (bij sommige oudere dieren is er nog sprake van een tatoeage) en deze chip moet ook geregistreerd zijn. Daarnaast dient uw hond of kat ook gevaccineerd te zijn tegen Rabiës (hondsdolheid). Voor de meeste landen moet dit minimaal 3 weken van te voren, maar er zijn landen met strengere eisen. Informatie hierover kunt u ook vinden op www.licg.nl. Alles dient in het persoonlijke dierenpaspoort geregistreerd te zijn.

Voor sommige landen is het verplicht om een gezondheidsverklaring van de dierenarts te krijgen of uw huisdier 1 tot 5 dagen voor vertrek door de dierenarts te laten ontwormen. Informatie hierover vindt u ook op http://www.licg.nl/x0/praktisch/reizen-en-vakantie/invoereisen/invoereisen-per-land-europa.html  en http://www.licg.nl/x3/praktisch/reizen-en-vakantie/invoereisen/invoereisen-per-land-buiten-europa.html.
Daarnaast dient u er ook rekening mee te houden dat er in het buitenland andere ziekten voorkomen dan hier in Nederland. Hierbij kunt u denken aan Hartworm of Leishmania (overgedragen door de zandvlieg). U kunt uw dier hier met voorzorgsmaatregelen voor behoeden. Neemt u contact op met uw dierenarts over wat dit inhoudt.

Op welke leeftijd moet mijn kitten worden gevaccineerd?

Kittens moeten gewoonlijk op 9 weken voor het eerst gevaccineerd worden. Met deze vaccinatie worden zij tegen katten- en niesziekte beschermd. Deze moet op 12 weken en op één jaar leeftijd herhaald worden. Daarna is bij het vaccin dat wij gebruiken een éénmaal per jaar tegen niesziekte en eenmaal per drie jaar tegen kattenziekte binnen Nederland afdoende. Indien u uw kat mee wilt nemen naar het buitenland moet hij/zij tegen rabiës gevaccineerd worden.

Op welke leeftijd moet mijn pup worden gevaccineerd?

Pups moeten gewoonlijk op 6 weken voor het eerst gevaccineerd worden. Met deze vaccinatie worden zij tegen hondenziekte en Parvo beschermd. Op 9 weken krijgen zij de vaccinatie tegen de Ziekte van Weil, Parvo en Kennelhoest (Para-influenza en Bordetella). Dan herhalen we op 12 weken de hondenziekte, leverziekte, Parvo en Ziekte van Weil. Op één jaar leeftijd wordt de bovengenoemde cocktail met kennelhoest herhaald. Daarna is het bij het vaccin dat wij gebruiken nodig om éénmaal per jaar te vaccineren tegen de Ziekte van Weil en kennelhoest en éénmaal in de drie jaar te vaccineren tegen hondenziekte, leverziekte en Parvo. Indien u uw hond mee wilt nemen naar het buitenland moet hij/zij tegen rabiës gevaccineerd worden.

Mag ik mijn hond/kat een pijnstiller geven?

Paracetamol en aspirine mogen beslist niet aan onze huisdieren gegeven worden! Paracetamol is zelfs giftig voor katten! Voor hen zijn er echter genoeg alternatieven die op voorschrift van een dierenarts gegeven kunnen worden.

Mijn kat niest, moet ik dan langskomen?

Katten kunnen net als mensen verkouden zijn en daarbij gaan niezen. Er is dan niet meteen sprake van niesziekte, maar we moeten daar wel bedacht op zijn. Als uw kat continu zit te niezen, een snotneus en of uitvloeiing van de ogen heeft is het verstandig om langs te komen. Als katten een verstopte neus hebben kunnen ze minder goed ruiken en daardoor stoppen met eten. Het is voor katten niet goed als ze langer dan 1 dag niet eten!

Moet ik mijn dier laten chippen?

Honden moeten in Nederland verplicht gechipt zijn vanaf een leeftijd van 7 weken. Wanneer u een pup koopt, zal deze waarschijnlijk al gechipt zijn. Waar u op dient te letten is dat u uw gegevens via internet registreert.  Wij raden u aan om ook uw kat te laten chippen. Zo kunnen gevonden katten sneller naar de eigenaar worden teruggebracht. Komt uw kat nooit buiten? Ook dan is chippen verstandig. Als de kat ontsnapt, is de kans groot dat deze de weg terug niet meer weet. Ook dan kan hij via de chip bij u teruggebracht worden.