Maag-darm problemen

De meeste fretteneigenaren hebben wel eens een fret meegemaakt met afwijkende ontlasting. Een van de belangrijkste maagdarmaandoeningen van de fret is een maagonsteking door de Helicobacter bacterie (zie later).
 
Verschijnselen
Omdat het maagdarmkanaal “van mond tot kont” loopt, kunnen de verschijnselen verschillen afhankelijk van de locatie.
Fretjes kunnen een verminderde of wisselende eetlust hebben, buikpijn (te zien door plat op de buik liggen), braken, of een afwijkende ontlasting. Ook kunnen ze misselijk zijn (met de pootjes naar de bek graaien, speekselen) en vaak vallen ze af.
De ontlasting kan breiig zijn, dun, of waterdun. Er kan slijm bijzitten, soms met rode bloeddruppeltjes van het persen. Ook kan er een groenige kleur worden gezien (deze ontstaat als de ontlasting te snel door het maagdarmkanaal gaat en is een teken dat de darmen geirriteerd zijn). Als de ontlasting zwartig van kleur is, kan dat betekenen dat er bloedingen zijn voorin het maagdarmkanaal. Tot slot kan er natuurlijk ook bijna geen ontlasting meer zijn, een signaal dat er mogelijk een verstopping is; erg belangrijk om te melden, want dit kunnen levensbedreigende situaties zijn!
Diagnose
Zoals hierboven te zien, kunnen de verschijnselen divers zijn, en de oorzaken ook. Belangrijk is een duidelijk verhaal van de eigenaar te horen (wanneer begonnen, wel of geen eetlust, enz), eventueel wat meegebrachte ontlasting of plaatjes van de ontlasting en een goed klinisch onderzoek (buikpalpatie, temperatuur, enz).
Daarnaast kun je in het bloed aanwijzingen krijgen voor ontsteking of verlies van eiwitten of rode bloedcellen. Ontlastingonderzoek is nuttig om infecties met Giardia (een maagdarmparasiet) of andere wormen aan te tonen. Deze komen het meest voor bij jonge fretten of op plekken waar veel fretten samen worden gehouden.
Op een rontgenfoto of echo kun je aanwijzingen krijgen voor vreemde voorwerpen in de maag of darmen (oordopjes, rubber, haarballen).
Behandeling
De behandeling hangt natuurlijk af van de oorzaak. Hieronder worden een aantal specifieke aandoeningen besproken met bijbehorende behandeling:
Helicobacter
Bij een recent onderzoek onder Nederlandse fretten bleek bij 80% van de fretten de Helicobacter Mustelae bacterie in de maag aangetoond te kunnen worden. De bacterie wordt overgedragen door besmette ontlasting. Waarschijnlijk worden pups al in het nest ermee besmet. Fretten hoeven er geen last van te hebben, maar in stressvolle situaties of bij verminderde weerstand kunnen ze hiervan wel last krijgen.
Het kan een steeds erger chronische maagonsteking worden, of ineens acuut optreden met een maagzweer. In het laatste geval zijn de fretten vaak erg slecht eraan toe en hier kunnen ze aan sterven!
De behandeling bestaat uit een drievoudige therapie met: Amoxicilline, Metronidazole en Ranitidine.
Obstructie door een vreemd voorwerp
Omdat fretten zo nieuwsgierig van aard zijn, kauwen ze nog weleens op allerlei vreemd materiaal zoals rubber en plastic. Dit komt dan in de maag terecht, waar het heel lang kan blijven zitten en kan zorgen voor vage klachten. Het wordt pas ernstig als dit stukje vastloopt in de darmen en zorgt voor een obstructie; dan is de fret acuut ziek en moet zo snel mogelijk geopereerd worden!
Darmontsteking
Een darmontsteking kan veroorzaakt worden door veel verschillende dingen (virussen, bacterien, parasieten, voedselintolerantie) en de oorzaak is dan ook niet altijd te achterhalen. Vaak wordt er dan ook gekozen voor een symptomatische therapie met antibioticum en maagdarmslijmvlies-beschermers.
Tumor
In principe komen tumoren van het maagdarmkanaal niet heel vaak voor. Er zijn aanwijzingen dat ze wel kunnen ontstaan vanuit een chronische ontsteking, bijvoorbeeld met de Helicobacter.

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal