Insulinoom
Insulinomen (tumoren van de alvleesklier) zijn erg veel voorkomend bij fretten vanaf ongeveer 4 jaar leeftijd.
Dit zijn kleine tumortjes van de insuline-producerende cellen van de alvleesklier. Normaal gesproken reguleert insuline de bloedsuikerspiegel en zorgt dat deze niet te hoog maar ook niet te laag wordt. Door een stijging van dit hormoon, daalt de bloedsuikerspiegel en kan er een levensgevaarlijke hypoglycemie ontstaan. De hersenen zijn volledig afhankelijk van deze bloedsuiker, dus als dit niveau te laag wordt kan dit resulteren in een coma, en als er niet snel genoeg gehandeld wordt zelfs sterfte!
Oorzaak
Naar de huidige inzichten is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van insulinomen een langdurige overstimulatie van de alvleeskliercellen door het voeren van een overmaat aan suikers en koolhydraten (zie ook voeding).
Verschijnselen
De volgende verschijnselen kunnen worden gezien:
– lusteloosheid (veel slapen)
– zwakte aan de achterpoten
– moeilijk wakker worden
– gewichtsverlies
– met pootjes aan bek krabben en speekselen (door misselijkheid)
– zwakte aan de achterpoten
– moeilijk wakker worden
– gewichtsverlies
– met pootjes aan bek krabben en speekselen (door misselijkheid)
en in een erger stadium:
– toevallen
– coma
– coma
veel van deze verschijnselen beginnen heel minimaal en verergeren langzaam, waardoor het vaak pas opvalt als de ziekte al verder is gevorderd.
Diagnose
De diagnose kan gesteld worden op basis van de klinische verschijnselen en bevestigd door de bloedsuikerspiegel te meten. Als dit niet voldoende is, kan ook nog het hormoon insuline worden gemeten.
Therapie
Er zijn twee vormen van therapie mogelijk bij deze tumor: chirurgisch of medicamenteus:
Chirurgisch
Dit is eigenlijk eerste keus bij fretten <6 jaar. De chirurgie is vaak niet 100% genezend, maar stopt of vertraagt de voortgang van de ziekte. Narcose is natuurlijk altijd een risico maar de fret wordt uitgebreid gemonitord tijdens deze operatie.
Waarschijnlijk zullen wij u voor deze operatie doorverwijzen naar een erkende frettenspecialist.
Medicamenteus
De medicamenteuze behandeling stopt niet de groei van de tumor, maar houdt de klinische verschijnselen wel onder controle. Er wordt vaak gebruik gemaakt van twee verschillende soort medicijnen, die kunnen apart of in combinatie gegeven worden. Daarnaast wordt het voedingspatroon aangepast.
Prednison: dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Wordt gegeven in een dosering van 0.5-2 mg/kg 2x per dag
Diazoxide: dit middel zorgt voor minder productie van insuline. Dit wordt vaak toegevoegd als de prednison alleen onvoldoende werkt. De dosering is 5-10 mg/kg 2 x daags (met een maximum van 30 mg/kg). De bijwerkingen van dit middel zijn verminderde eetlust en soms braken.
Voeding
Het is belangrijk dat de fret regelmatig te eten krijgt, zonder al te lange periodes vasten. De voeding moet hoog zijn in eiwit en niet te hoog in suikers/koolhydraten. Gesuikerde snoepjes (bijv honing) zijn af te raden, want deze zorgen voor een sneller vrijkomen van insuline waardoor het risico op een hypoglycemie groter wordt.
Wat te doen als er sprake is van hypoglycemie?
Milde tot matige hypoglycemie is vaak goed op te lossen door de eigenaar zelf. Het is verstandig om altijd iets van honing of siroop in huis te hebben; in geval van hypoglycemie kan dit met een spuitje in de bek worden gespoten.
Als de fret niet reageert op deze suikertoediening, is opname op de kliniek noodzakelijk. Er wordt dan via een infuus een suikeroplossing direct in de bloedbaan gespoten.
Wat is de prognose?
De levensverwachting na diagnose met een insulinoom is gemiddeld met medicamenteuze therapie nog 6 maanden tot 1.5 jaar en met chirurgische therapie 17 maanden.
Belangrijk is dat de fret zich goed voelt en de kwaliteit van leven voldoende is.
“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”
Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal