Bijnierproblemen
Een veelvoorkomende aandoening bij fretten vanaf 4-5 jaar heeft te maken met de bijnieren. Dit zijn twee kleine hormoonproducerende organen die van belang zijn voor een goede stofwisseling. Bij fretten van middelbare leeftijd kunnen deze tumoreus gaan ontaarden. Hierdoor worden er teveel hormonen (androgenen, oestrogenen, progesteron) geproduceerd met alle verschijnselen en klachten van dien.
Oorzaak
Volgens verschillende onderzoekers ligt het probleem in de hersenen. In een bepaald gebied (hypothalamus/hypofyse) worden teveel hormonen gemaakt, die op hun beurt de bijnieren overstimuleren, waardoor deze tumoreus ontaarden. Er wordt gedacht dat het ontstaat te maken heeft met jong castreren/steriliseren van fretten; hier wordt nu onderzoek naar gedaan op de Universiteit Utrecht. Dit is wel een reden om te kiezen voor een niet-chirurgische castratie/sterilisatie (Suprelorin implantaat, zie ook later), in plaats van een chirurgische behandeling.
Verschijnselen
– Symmetrische kaalheid, meestal beginnend op de romp, maar soms uitbreidend zodat de fret bijna helemaal kaal is
– Droge, dunne vacht
– Jeuk, soms is dit het enige dat een eigenaar merkt
– Gezwollen vulva bij een gesteriliseerd vrouwtje
– Sexueel gedrag bij gecastreerde mannetjes
– Toegenomen lichaamsgeur
– Minder speels, meer slapen
– Gewichtsverlies
– Soms moeite met plassen bij mannetjes (door prostaatzwelling wordt de plasbuis dichtgedrukt)
Niet alle verschijnselen hoeven aanwezig te zijn en niet allemaal in dezelfde mate. De kaalheid is het opvallendst en is in 60% van de gevallen aanwezig.
Diagnose
De diagnose wordt gesteld aan de hand van de verschijnselen, een goede buikpalpatie en bloedonderzoek. Eventueel kan een buikecho meer informatie verschaffen maar de bijnieren zijn klein en afwijkingen zijn niet altijd te zien op een echo.
Behandeling
De beste behandeling is een levenslange behandeling met hormoonimplantaten. Dit is de Suprelorin, een implantaat dat 2-4 jaar werkt.
Het implantaat wordt onderhuids gebracht; dit kan zonder narcose en is bijna pijnloos.
Preventie
Ook ter preventie is het mogelijk om vanaf 5 jaar leeftijd een hormoonimplantaat te plaatsen.
“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”
Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal