HUISVESTING

Konijnen zijn echte groepsdieren. Ze leven niet graag alleen: houd daarom minstens twee konijnen samen in een voldoende groot hok. Een  gecastreerd mannetje en een gecastreerd vrouwtje is meestal de beste combinatie. Twee ongecastreerde mannetjes en vrouwtjes gaan vrijwel altijd vechten als ze ouder worden. Twee gecastreerde vrouwtjes kunnen vaak goed samenleven, zeker als ze van jongs af aan samen opgroeien, of op neutraal terrein ( dus buiten het hok ) rustig aan elkaar kunnen wennen en voldoende ruimte en schuilmogelijkheden hebben. Dat lukt soms ook met twee op jonge leeftijd gecastreerde mannetjes die samen opgroeien. Zet nooit zomaar twee vreemde konijnen bij elkaar,ze kunnen elkaar flink verwonden.

Konijnen kunnen binnen of buiten gehouden worden. Voor konijnen die buiten gehouden worden is een hok met een flinke ren van belang. Een deel van het hok moet afgesloten en water- en winddicht zijn zodat het als nachthok kan dienen. Plaats het hok zo dat er geen koude noordenwind in kan blazen, en zo dat de konijnen in de zomer de schaduw kunnen opzoeken.

Konijnen kunnen slecht tegen temperatuurschommelingen. Het is niet verstandig om een buitenkonijn in de winter steeds naar binnen te halen. Laat konijnen in de zomer wennen aan het buitenleven: ze ontwikkelen dan een wintervacht waarmee ze stevige vrieskou kunnen doorstaan. Zorg ervoor dat de konijnen zich warm kunnen ingraven in een dikke laag stro.

 

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal