Vuurwerkangst

Hoewel het nu nog ver weg lijkt, is het voor u het weet alweer Oud en Nieuw. Voor de meeste mensen een tijd van gezelligheid, maar voor onze huisdieren vaak erg stressvol en beangstigend door het harde vuurwerk. Hieronder geven we u informatie over vuurwerkangst en de verschillende behandelingsopties die er zijn om uw huisdier zo rustig mogelijk het nieuwe jaar in te laten gaan.

HOE ONTSTAAT ANGST VOOR VUURWERK EN IS HET TE VOORKOMEN?

Angst voor vuurwerk begint doordat het dier of u schrikt van onverwacht geluid, meestal een harde knal. Een al angstig dier wordt in deze angst versterkt omdat u zelf schrikt. Het wordt daarnaast vaak versterkt doordat we het dier gaan troosten op overmatige wijze (” oh wat erg, kom maar, oh jee”) terwijl het dier eigenlijk alweer rustig is. Dan leert uw hond/kat dat door angstgedrag te vertonen er een beloning volgt (=heel veel aandacht). U mag uw dier wel steun geven als hij bij u komt, maar overdreven reageren en troost bieden als uw dier er niet om vraagt, kan averechts werken.

WAT ZIJN DE BEHANDELOPTIES VOOR VUURWERKANGST?

GEDRAGSTRAINING
Er zijn hondenscholen die vuurwerktraining geven. Het is uiteraard belangrijk om hiermee ruim voor oud en nieuw te beginnen. De hond leert dat bang zijn hem niets oplevert en u leert hoe u het beste met de hond kan omgaan in dergelijke omstandigheden.

VOEDING EN VOEDINGSSUPPLEMENTEN

  • Telizen® is een voedinssupplement met als werkzame stof L-theanine. Deze stof dringt door tot in de hersenen en zorgt voor verminderde angstgevoelens. Het heeft een kalmerende werking en werkt daardoor stressverlagend. Hiermee zou u het liefst al 1-2 maanden voor Oud en Nieuw moeten beginnen.
  • ‘Calm Diet‘ van Royal Canin is een voeding waaraan de stof caseinehydrolysaat is toegevoegd (de werkzame stof van Zylkene®). Dit werkt dus ook hetzelfde en is mogelijk als alternatief voor de Zylkene®
  • Zylkene® is een ander voedingssupplement met vergelijkbare werking. De werkzame stof hierin is caseinehydrolysaat en dit wordt gewonnen uit melk van lacterende poezen/teven. Ook dit middel werkt op bepaalde receptoren in de hersenen en zorgt op deze manier voor stressverlaging en kalmering. Voor een goede werking zou u hiermee 2-3 weken voor Oud en Nieuw moeten starten.

Bovenstaande middelen zijn veiliger in gebruik dan eventuele medicatie en genieten dan ook onze voorkeur. Echter, met deze voedingssupplementen dient u tijdig te beginnen voor een optimaal resultaat, liefst een tot twee maanden voorafgaand aan Oud en Nieuw (Zylkene kan iets later). Het is het mooist als u hiermee gecombineerd de vuurwerk-cd gebruikt (zie later), zodat er stressverlaging maar ook gewenning optreedt voor het beste resultaat.

KALMERENDE GEURSTOFFEN

Het is mogelijk om een zogenaamde Adaptil-verdamper voor honden of een Feliway-verdamper voor katten in uw huis te plaatsen. Dit is een flacon met verstuiver die u in het stopcontact kunt steken in de ruimte waar het dier zich het meest bevindt. Deze verspreidt kalmerende geurstoffen (feromonen) afkomstig van een lacterende teef of poes, die op huisdieren een kalmerende werking hebben. Deze stoffen worden niet door de mensenneus waargenomen en zijn niet schadelijk. Hiermee moet u uiterlijk 2 weken van te voren beginnen. Alleen het plaatsen van een verdamper is niet voldoende, u moet eventueel angstgedrag blijven corrigeren en dit middel combineren met een vuurwerk CD (zie later) . De verdamper moet minimaal tot een week na oud en nieuw actief blijven. Het positieve effect hiervan op de remming van vuurwerkangst is in een wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Voor honden is er ook een Adaptil halsband te verkrijgen en zijn er Adaptil tabletten. In deze tabletten zitten angstremmende stoffen en hier kunt u een aantal dagen voor Oud en Nieuw mee beginnen.

MEDICATIE

Angstremmende medicijnen uit de groep van benzodiazepines zoals Alprazolam® zijn geschikt om de angstreactie van uw huisdier gedurende een korte periode te onderdrukken. Alprazolam wordt op dit moment door de gedragsdeskundigen van de faculteit der diergeneeskunde in Utrecht aangeraden als medicijn. Het heeft een angstremmende/kalmerende werking en een spierverslappende werking en remt tevens het korte termijn geheugen, wat in het geval van geluidsfobie gunstig is. De werking van deze angstremmende medicijnen is afhankelijk van de gemoedstoestand van uw dier op het moment van toediening. Wanneer uw dier al erg opgewonden is, duurt het langer voor het gewenste effect wordt bereikt en is het totaal effect minder of soms zelfs tegenovergesteld aan het gewenste effect (uw dier wordt nerveuzer). Het is daarom verstandig bij de eerste gift in de buurt te blijven zodat uw de reactie van uw huisdier op het medicijn in de gaten kunt houden. Wanneer uw huisdier last heeft van lever- of nierproblemen, glaucoom (verhoogde oogdruk) of behandeld wordt voor epilepsie, en wanneer uw hond drachtig is mag Alprazolam niet gegeven worden!

DOSERING ALPRAZOLAM

De eerste dosering mag 2 uur voor het verwachte geluid of angstmoment gegeven worden. Vaak is het beste om in de ochtend van Oudjaarsdag al een dosering te geven omdat in de loop van de dag al vuurwerk wordt afgestoken. Dan kunt u in de avond nog een dosis geven. Honden die heel erg nerveus/angstig zijn kunt u soms zelfs al een dag van tevoren geven.

AANVULLENDE VUURWERK CD

Er bestaan CD’s met vuurwerktrainingen. U begint deze training door de CD af te spelen op een heel laag net waarneembaar volume en ondertussen doet u iets leuks met de hond zoals het apporteren van een balletje en het dier te belonen met iets lekkers wanneer hij lekker met u meedoet. Als dat goed gaat voert u na een aantal sessies langzaam het volume op. Op den duur dooft de angstreactie uit en reageert de hond niet meer op onverwachtse knallen. U moet hiervoor ruim de tijd nemen. Deze CD kan gecombineerd worden met bovenstaande opties voor beter resultaat.

VEROUDERDE MEDICATIE

Vroeger werden angstige dieren voor de jaarwisseling suf gemaakt (gesedeerd) met behulp van Vetranquil® tabletten. Wat deze middelen doen is de dieren zo suf maken dat ze niet meer kunnen reageren, maar ze nemen de prikkels wel waar. Er zijn zelfs aanwijzingen dat door de Vetranquil licht- en geluidprikkels versterkt worden, maar het dier is niet in staat tot een lichamelijke reactie. Eigenlijk versterken we op deze manier alleen de angst!

ALGEMENE TIPS VOOR OP OUDEJAARSDAG

  • Laat uw hond bijtijds uit; wordt er in uw buurt veel vuurwerk afgestoken, zoek dan een rustige plek op zodat de hond nog even lekker kan uitrazen. Anders is voor een keer in de tuin uitlaten een alternatief.
  • Houd honden aan de lijn.
  • Doe de gordijnen dicht en zet een muziekje aan, denk erom: sommige radiozenders laten ook vuurwerkgeluiden horen!
  • Ga niet in op het afwijkende gedrag van uw huisdier, dat versterkt de angst vaak alleen maar, af en toe gerust stellen mag.
  • Laat angstige dieren niet alleen.

Wij hopen dat u een fijne, rustige jaarwisseling heeft en we wensen u een gelukkig nieuwjaar!

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal