VOORTPLANTING

Fretten worden geslachtsrijp tussen de 6 en 12 maanden leeftijd. De cyclus wordt gereguleerd door de hoeveelheid licht; als de dagen langer worden (zomer) komen ze in hun vruchtbare periode. Deze is ongeveer van maart tot augustus.

Vrouwelijke fretten zijn ” induced ovulators”, wat inhoudt dat ze loops blijven tenzij ze gedekt worden; dan ovuleren ze pas. De ovulatie vindt dan plaats 30-40 minuten na het paren. Het paren zelf ziet er nogal gewelddadig uit: het mannetje pakt het vrouwtje in het nekvel en sleept met haar rond, ondertussen meerdere malen parend.

De draagtijd is rond de 41-43 dagen, en het vrouwtje voedt de pups helemaal zelf op. Gemiddeld is de nestgrootte ongeveer 8 pups, en deze worden blind en doof geboren. De ogen en oren openen rond de 32-34 dagen en vanaf 8 weken kunnen ze volledig gespeend worden.

NB. Als een vrouwtje niet gedekt wordt, blijft ze de hele zomerperiode (maart-augustus) loops. Dit kan ervoor zorgen dat er ziektes ontstaan (lees hierover meer).

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal