VOEDING

Fretten zijn stricte carnivoren wiens maagdarmkanaal erop ingericht is om kleine, hele prooidieren te eten. Hun maagdarmkanaal is erg kort en bevat weinig darmflora, waardoor ze minder goed zijn in koolhydraten opnemen of vezels verteren.

 

Het dieet van een fret is idealiter dan ook hoog in vet (15-20%), hoog in dierlijke eiwitten (30-35%) en bevat minimale hoeveelheden koolhydraten en vezels. Er bestaan weinig commerciele frettenvoeders. Een goede voeding is Totally ferret, een voeding uit Amerika. Ook op de weaning kittenbrokken van Royal Canin doen fretten het goed.

Naast brokken voeren, kun je er ook voor kiezen om fretten prooidieren te geven, zoals eendagskuikens of muizen. Een fret zou 2 muizen per dag mogen eten; hier zit dan alles in dat ze nodig hebben.

Sinds een tijd is ook het KVV-voer (Kompleet Vers Voer) populair, zoals Carnibest. Hierin zit rauw vlees met botten, aangevuld met organen en supplementen. In principe is dit goede voeding voor de fret, maar vanwege de schadelijke bacterien die in het rauwe vlees kunnen zitten adviseren wij dit niet.

NB Suikers en fruit kunnen fretten dus niet goed verteren! Helaas houden fretten juist van zoetigheden en de markt speelt hier handig op in door veel suikersnoepjes te verkopen. Deze bevatten eigenlijk alleen maar koolhydraten en zijn dus juist niet goed voor de fret!

“Voor advies over mijn puppy werd ik zeer goed geholpen bij Dierenkliniek Marnixstraat, zo konden wij een goede start maken. Dank!”

Bart van Apeldonk (1 hond),
Bloemendaal